anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Odstająca obudowa od matrycy

profile.country.GB.title
marcelo1-----
Nowicjusz

Odstająca obudowa od matrycy

Witam,
niedawno zakupiłem Sony40W5500 i dziś zauważyłem, że miejscami obudowa od matrycy odstaje:(...spotkał się ktoś już z tym zjawiskiem? czy jest to coś poważnego? Dla mnie wyglada to jakby został "wypaczony" plastik obudowy( proszę mnie poprawić jak źle myślę) ale nie od słońca bo telewizor nie jest narażony na bezpośredni kontakt z promieniami słońca...może to od ciepła?...
Z góry dziękuje za cenne wskazówki co począć dalej czy lepiej nie ruszać bo te "typy" tak mają?...może serwis pomoże? nie wiem...

29 ODPOW. 29
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

MIX111 napisał(a):

Posiadam od grudnia 2008 roku SONY KDL40 W4000.Po około miesięcznym okresie użytkowania pojawiło się zauważalne wybrzuszenie ramki matrycy na odcinku około pięciu centymetrów, symetrycznie nad logo SONY.

Możesz zrobić zdjęcie i wstawić? Czy na zdjęciach nie jest to tak bardzo widoczne? Prosiłbym również zdejcie z odległości ok 1m, bez zoomu obejmujący fragment ramki o którym mowa. Ja mam trochę dłużej W4500 i obudowa jest jak nowa. Tylko trochę zakurzona...

MIX111 napisał(a):

Kilku kolegów pisze bzdury o rzekomym rzucaniu telewizorów w magazynach.

Pokaż mi fragmenty wypowiedzi tych "kilku kolegów", bo nei mogę ich znaleźć. Mogą być cytaty w odpowiedzi którą na pewno napiszesz. Bzdury to widzę z drugiej strony :smileyhappy:

MIX111 napisał(a):

Radziłbym Ci osobiście podejść do tego z rezerwą ponieważ nie wpływa to w żaden istotny sposób na jakość odbioru a po pewnym czasie przestaje irytować.

A w jaki istotny sposób może wpływać, z tego co opisujecie odkształcenie obudowy? Zasłaniać ekran :smileyhappy: ?

Zimny_
Użytkownik

Teraz trochę poważniej 8-)

MIX111 napisał(a):

Powód odkształceń jest prozaiczny.Jest nim jakość użytego do budowy tworzywa. Po prostu ten typ tak ma.

Który typ? W5500, czy W4000? Zacząłeś zdanie w tak profesjonalny sposób. Myślałem, że napiszesz coś mądrego, ciekawego... Jeśli takie odkształcenia zdarzają się, to prędzej można winić naprężenia jakim jest poddana jest rama. Materiał dla całej partii pewnie idzie taki sam. Jak można wywnioskować po przeczytaniu wątku, wady występują w jednostkowych, różnych modelach produkowanych w dużych odstępie czasu (grudzień 2008 - W4000, 40W5500 - w sprzedaży od kwietnia, czy maja 2009), gdzie jest widoczna różnica w rodzaju zastosowanych materiałów. Wnioski można samemu wyciągnąć.

MIX111 napisał(a):

Nie znaczy to że nie powinni nad tym popracować.Konkurencja takich niedoróbek nie ma!!! Widocznie klient kupujący produkty SONY powinien być znieczulony na tego typu niuanse. Według mnie jednak jest to delikatnie mówiąc skandal,szczególnie w kontekście wygórowanych w sosunku do nie przepuszczającej niedoróbek konkurencji.

Ciężko mówić o niedoróbkach, jak ich nie widać. Jakbyś/jakbyście wstawili zdjęcia, było by widać o czym mówimy. Jeśli występują, to faktycznie powinni popracować. Dobrze, że przynajmniej serwis przyjął. Co do konkurencji, to poszukaj dokładniej, znajdziesz. Co do ceny LCD, porównaj sobie to, co w telewizorze jest ważne, czyli jakość obrazu. Będziesz miał odpowiedź. Zresztą cena W5500 w tym momencie jest bardzo atrakcyjna.

I jeszcze takie pytanie, czy jest jakakolwiek firma, nawet nie produkująca LCD, która wypuszcza 100% idealnie sprawnych produktów, które w 100% utrzymują tą sprawność w okresie gwarancyjnym i po jego zakończeniu?
Czy jakakolwiek firma daje gwarancje 100% pewności bezawaryjnego działania swojego produktu?
I ostatnie pytanie, czy jest firma do której nie napływają uszkodzone produkty w okresie gwarancyjnym, która nie ma - bo nie potrzebuje serwisu?

Zimny_
Użytkownik

gggrzybowscy napisał(a):

Czytam i poraz drugi występuje zaskakujący problem jak w temacie.Zaczynam mieć obawy czy ta usterka też może wyskoczyć na moim 46W5500.Mam go dwa miesiące i chodzi codziennie dziesięć godzin na dobę i narazie nie zauważyłem żadnych odkszałceń obudowy.Jeżeli więcej uzytkowników będzie dalej zgłaszało ten problem,to może to być wada materiału z którego została zrobiona obudowa.Ciekawe co zrobi SONY z tym problemem,bo takiego tematu nie powinno być wogóle.Bądźmy dobrej myśli,że pozostali użytkownicy tej wady zgłaszać już nie będą.

Ja mam już kawał czasu W4500 i jest wszystko cacy. Jak widzisz, podane przykłady "odkształceń" były w W4000 kupionym w grudniu 2008, i w W5500 kupionego "nie dawno", czyli pewnie w czerwcu. Po pierwsze, w tym czasie Sony sprzedał pewnie parę milionów LCD różnych serii. Nie jest to wada produkcji, bo nie tylko na polskim forum Sony ktoś o tym pisze, tylko takie wady były nagłośnione w prasie, w mediach i pewnie przez samą Sony w celu zlikwidowania wad. Zagranicą też cisza na ten temat. Wady zawsze i wszędzie mogą wystąpić, ale to nie znaczy, że w każdym modelu.
Po drugie, jak zauważyłeś jest dosyć duża rozbieżność w datach zakupu, czyli też w datach produkcji. Nie jest możliwe, żeby w czasie produkcji występowały takie same surowce na wszystkie obudowy. Dokładnie nie wiem jak to wygląda z obudowami, ale jeśli chodzi o inne produkty w materiałów sztucznych, są produkowane partiami. Partia to nic innego jak okres w którym produkowane części (np obudowy, ich fragmenty) są robione z tego samego rzutu surowców. Surowce się kończą, dana partia jest przerywana, pojemniki napełniane surowcami i od początku. Więc może się zdarzyć, że tego samego dnia wyjdą produkty z troszkę inną mieszanką tworzywa. W produkcji elektroniki na pewno na każdym kroku są kontrole składu mieszanki, więc różnica jeśli jest to znikoma. Ale czasami taka mała różnica może coś namieszać.

Więc podsumowując, nie masz o co się martwić, a jeśli cokolwiek wystąpi, serwis pewnie przyjmie (jak osobie opisującej problem).

gggrzybowscy
Użytkownik

Dziś dokładnie przyjrzałem się ramce wokół matrycy począwszy od zmierzenia jej grubości.Ma dokładnie 11 milimetrów w 46 calowym LCD i idealnie przylega do matrycy.Napewno materiał z którego została wykonana ramka wcześniej przeszedł testy na wytrzymałość w odpowiednich temperaturach,a może jeszcze na uderzenia i nacisk.Więc niemożliwe są odkształcenia.Marcelo1 napisał,że przed zakupem 40W5500 dokładnie obejrzał i wszystko było w porządku,ale ma go od niedawna i teraz zauważył odstającą ramkę od matrycy.Z kolei MIX111 napisał,że posiada 40W4000 od grudnia 2008 i po miesiącu zauważył wybrzuszenie ramki nad logo Sony,co i wtym przypadku jest ciekawe i dlaczego tak się dzieje z tymi ramkami,bo to dopiero druga taka usterka.Zaciekawiło mnie wybrzuszenie u MIX111 nad logo Sony.Przyjrzałem się u mnie na jakiej wysokości są wkręcone tylne górne śrubki do podstawy telewizora i są dokładnie na tej samej wysokości co krawędź ramki przy matrycy.Na chłopski rozum uważam,że te odkształcenia mogą być spowodowane przez zbyt silne i nierównomierne dokręcenie tych śrub.Ja je wkręcałem naprzemian do lekkiego oporu.Ciekawy jestem co na to odpowie"Zimny"

Zimny_
Użytkownik

Ciężko powiedzieć. Może i to jest powód, nie mam W5500, tylko W4500. Na pewno gwinty otworów na śrubę nie "wiszą w powietrzu", nie mogą też być na "ruchomym" elemencie. Póki nie ma zdjęć ciężko cokolwiek powiedzieć. I nie powiedziałem, że taki przypadek nie może wystąpić, bo ludziom dzieją się różne rzeczy i w życiu widziałem już mnóstwo dziwnych sytuacji, które teoretycznie nie powinny się dziać. To jest tylko telewizor, opracowany przez człowieka a złożony w większości przez maszyny. Wszystko może się zdarzyć, ale nie wolno generalizować. Na forum są pokazane (może nie pokazane, tylko opisane bo zdjęć nie ma) dwa przypadki, które nie wpływają na korzystanie z LCD, to już każdy model jest zły bo to wada konstrukcyjna? Takie podejście jest daleko błędne. Sam kupiłem i korzystam z telewizora Sony, więc też mnie to ciekawi, ale u mnie nie występuje mimo, że mam dłużej ten model. I nikt nie raczył pokazać tego na zdjęciach. Nie wiesz na jakiej wysokości zaczyna się to wybrzuszenie, jak dlatego ciężko cokolwiek powiedzieć. Wracając do gwintów, jest taka zasada, jeśli wkręcasz małe śruby nagwintowany otwór, wkręcasz do momentu kiedy zaczyna się większy opór. W innym przypadku jest bardzo łatwo przekręcić gwint. Chyba, że wkręcasz większe, jak koło od samochodu, albo coś co jest skonstruowane do mocnego dokręcenia.

3432-----
Początkujący

Wiem, że usterka sprzętu nikogo nie cieszy ale nie przesadzajmy. Nie można od razu mówić o wadzie konstrukcyjnej jeśli w 2 przypadkach coś się stało no chyba, że ten model został wyprodukowany w ilości 3 sztuk ;). Jak każdy wie usterki się zdarzają wszędzie no i raczej nie da się od tego uciec i fakt, że jak się akurat trafi to raczej się człowiek nie cieszy. Ważne, że firmy jednak biorą za to odpowiedzialność a nie umywają rąk. Serwis przyjął więc jest już plus i wiadomość dla innych.
Co do śrubek to ja zawsze przykręcam stopniowo każdą śrubkę po trochu i trzeba pamiętać, że przy dokręceniu są to małe śrubki mające utrzymać telewizor a nie konstrukcje betonowe więc z umiarem ;)

profile.country.GB.title
marcelo1-----
Nowicjusz

Witam,
dziś dostałem swój telewizor po oddaniu do serwisu i ...muszę z przykrością napisać, że nie usuneli usterki! Pan tłumaczy to tym, że te modele tak mają a materiał z którego zrobiona jest ramka jest bardzo delikatny i podatny na takie odstawanie od matrycy..hm..może to prawda?! stwierdził, że we wcześniejszych modelach przy mocnym docisku ramki na matrycy mogły się pojawiać jakieś paski(czy coś w tym stylu) dlatego w tym modelu(40W5500) zastosowano inny materiał do produkcji ramki(w końcu Pan z serwisu jak przystało to chyba fachowiec nad fachowcami!;) )..ech...jedyną pozytywną sprawę którą udało mi się dostrzec to to, że moja ramka została wymieniona na nową! ( a ja już zdążyłem ją przy czyszczeniu
szmatką do monitorów porysować:(..więc jeden pozytyw z całego jest).Acha: z
informacji od Pana to taka ramka kosztuje ok 900zł! I co Wy na to drodzy zainteresowani? pozdrawiam

Zimny_
Użytkownik

Co ja na to? Podtrzymuje to co napisałem wcześniej i ciągle czekam na zdjęcia "odstającej ramki". Nie mam W5500, stąd jestem ciekawy jak to wygląda. W W4500 ciągle wszystko bez zarzutów. W weekend byłem w Saturnie po jakiś film na BR, przy okazji popatrzyłem w sklepie na ten model i nic nie zauważyłem. Co do wymiany obudowy, bardzo ciekawe. Po co wymieniali obudowę, skoro wg Ciebie tak już jest... Czekam na zdjęcia z przed naprawy i po naprawie. Już chyba z 5ty raz proszę...

profile.country.GB.title
marcelo1-----
Nowicjusz

Zimny napisał(a):

...Co do wymiany obudowy, bardzo ciekawe. Po co wymieniali obudowę, skoro wg Ciebie tak już jest... Czekam na zdjęcia z przed naprawy i po naprawie. Już chyba z 5ty raz proszę...

Dlaczego sądzisz, że nie słusznie wymienili obudowę?..ja nie napisałem wprost, że wg. mnie tak już jest tylko :"lepiej nie ruszać bo te "typy" tak mają?..."chodzi o obudowę oczywiście! a może w serwisie myśleli, że wymiana ramki pomoże w tym przypadku?...I nie pisz takich rzeczy, że czekasz na zdjęcia przed i po naprawie już chyba 5ty raz bo ani razu nie napisałeś, że chciałbyś zobaczyć zdjęcie z odkształconą ramką w moim tv...jak tak to napisz gdzie o to prosiłeś 4razy wcześniej?!

amadar
Początkujący

Marcelo1,

Serwis stwierdził, że źródłem odkształcenia ramki nie jest nadmierne ciepło wydzielane przez TV z powodu usterki a zbyt duży docisk może powodować widoczne plamy od podświetlenia. Jeżeli nie jesteś zadowolony z usług serwisu, to zwróć się do centrali Sony. Po co dalej drążyć ten temat na forum w sposób irytujący chętnych do pomocy?