anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Odstająca obudowa od matrycy

profile.country.GB.title
marcelo1-----
Nowicjusz

Odstająca obudowa od matrycy

Witam,
niedawno zakupiłem Sony40W5500 i dziś zauważyłem, że miejscami obudowa od matrycy odstaje:(...spotkał się ktoś już z tym zjawiskiem? czy jest to coś poważnego? Dla mnie wyglada to jakby został "wypaczony" plastik obudowy( proszę mnie poprawić jak źle myślę) ale nie od słońca bo telewizor nie jest narażony na bezpośredni kontakt z promieniami słońca...może to od ciepła?...
Z góry dziękuje za cenne wskazówki co począć dalej czy lepiej nie ruszać bo te "typy" tak mają?...może serwis pomoże? nie wiem...

29 ODPOW. 29
irek6311
Początkujący

Z tego co w Necie piszą to takie wady występują i to chyba usterka konstrukcyjna ,
cóż można to reklamować ale czy ma to wpływ na eksploatację ...
Gwarancja jest na 5 lat więc można poczekać aż coś poważniejszego wyskoczy i wtedy reklamować .

profile.country.pl_PL.title
SEBAKLEJ
Początkujący

hej -jesli chodzi o odstajaca obudowe od matrycy ,jest to wina nieprawidlowego obchodzenia sie z urzadzeniem podczas skladowania i transportu,czeste sa przypadki tego typu w duzych marketach i centrach sklepowych gdzie sprzet jest rzucany jak kamienie ,i nikt go nie szanuje -poniewaz pracu jest duzo i nikt nie ma ochoty na piekne irone ikladanie tego typu urzadzen ----oczywiscie nie jst to wsze4dzie no ale....... tyle hejka-- pewnie twoje tv zostalo troszke mocniej rzucone lub ....... i dlatego obudowa sie musiala odksztalcic jo jo

Zimny_
Użytkownik

Nie sądzę, że to jest wada konstrukcyjna. Telewizory jak większość urządzeń, przed zejściem z fabryki są poddawane kontroli jakości, wg norm ISO. Fabryki Sony produkujące LCD na min. Polskę są w Hiszpanii. Kraj jest znany z dokładności i wysokich norm. Co do samego wypaczenia, SEBAKLEJ napisał, ze w transporcie... Jest taka możliwość, ale wtedy oznacza to źle zapakowany towar do pudełka, słabo zabezpieczone produkty w transporcie, nieodpowiedzialnych magazynierów. Z tą temperaturą, raczej nie. Matryca nie mogła wypaczyć się, byłaby uszkodzona. Jeśli chodzi o reklamacje, ja bym złożył ją w sklepie w którym kupowałeś. Czy przyjmą, czy nie zależy ile czasu temu kupiłeś LCD. Wymiana produktu raczej będzie zależała od uprzejmości sprzedawcy. Zresztą, jeśli nie ma niczego niepokojącego na obrazie, to czy warto reklamować? Dlatego zawsze przed zakupem wypada wyjąć produkt z opakowania i zobaczyć czy wszystko jest OK. Albo umówić sie ze sprzedawcą na gwarancję rozruchową...

irek6311 napisał(a):

Z tego co w Necie piszą to takie wady występują i to chyba usterka konstrukcyjna ,

Możesz dać jakieś linki, bo nie spotkałem się z takimi opiniami. Wada konstrukcyjna kolego, występuje na danej partii produktów, aż do jej wykrycia i skorygowania. Najbardziej popularne przypadki występują w samochodach. Gdzie po pewnym czasie serwis danej firmy wraca wszystkie produkty z danej partii produkcyjnej (wyprodukowane od dnia-do dnia). I wszystkie te produkty mają taką samą wadę i we wszystkich jest to wymieniane. Wracając do LCD, jeśli na ileś set tysięcy sprzedanych produktów trafi się jeden (nawet jeśli kilka-kilkaset), to chyba można mówić o dobrej jakości partii, a nie o wadzie konstrukcyjnej tego modelu. Szczególnie biorąc pod uwagę niewiadomą przyczynę wystąpienia uszkodzenia. Policz procentowo jak to się ma. Awaryjność Mercedesów sięga do 18% na kilka set tysięcy sprzedanych sztuk i mówi się, że jest to mała awaryjność. Wypaczają się źle zamontowane drzwi, a nie LCD.

profile.country.GB.title
marcelo1-----
Nowicjusz

Telewizor był przeze mnie oglądnięty przed zakupem i nie były widoczne żadne ślady uszkodzeń które niedawno zauważyłem(również stan "zapakowania" telewizora wskazywał, że wszystko jest zgodnie z tym jak to powinno wyglądać)- już złożyłem przez stronę internetową podanie do Sony o kontakt z serwisem..pozdrawiam

3432-----
Początkujący

nie wiem z jakiego materiału jest zrobiony obudowa telewizora choć teraz najbardziej prawdopodobne jest tworzywo ABS i powinno wytrzymać prawie 100 stopni C niby nie jest to dużo ale zawsze trochę. Pewnie, że od ciepła mogło to się wygiąć ale raczej nie od grzejnika tylko od jakiegoś przepalenia, telewizor działa więc chyba się nie zdarzyło, albo przypalenia otwartym ogniem lub czymś naprawdę gorącym. Trochę naciągany powód ale nie niemożliwy. Jak sam wspomniałeś tv był w idealnym stanie po zakupie więc coś musiało się stać u Ciebie i raczej sprzedawca tak łatwo nie wymieni, zobaczymy co powie serwis Sony i takie jeszcze jedno małe pytanie masz może dzieci ?? :)

profile.country.GB.title
marcelo1-----
Nowicjusz

Dziś Pan zabrał tv do serwisu-widocznie reklamacja zostanie uznana-innej opcji nie biorę pod uwagę!!!
Ślimak: mam jedno dziecko:) - czy to może być z tym związane?:)-zaznaczam, że jest to dziewczynka(22miesięczna).
Zaznaczę również, że nie było tak jak pisał Ślimak i nie trzymałem telewizora na płycie grzejnej ani przy otwartym ogniu(np.grill lub ognisko :slight_smile: )...

Ps.Ogólnie pisząc odchylenia są z każdej strony w tych samych miejscach(na górze tylko na środku).

3432-----
Początkujący

Któż to może wiedzieć u mnie wczoraj biegała dziewczynka która jak dobrze pamiętam 22 skończy 18 miesięcy i muszę przyznać, że biegała to mało powiedziana :) po prostu śmigała po pokojach tak szybko, że w trójkę ciężko ją było dogonić a niektórych rzeczy to pewnie będę szukał do poniedziałku ;) a więc nigdy nie wiesz na co jest zdolne małe dziecko ;)
Skoro zabrali to jest już postęp podziel się później co to było

MIX111
Początkujący

Posiadam od grudnia 2008 roku SONY KDL40 W4000.Po około miesięcznym okresie użytkowania pojawiło się zauważalne wybrzuszenie ramki matrycy na odcinku około pięciu centymetrów, symetrycznie nad logo SONY.Kilku kolegów pisze bzdury o rzekomym rzucaniu telewizorów w magazynach. Radziłbym Ci osobiście podejść do tego z rezerwą ponieważ nie wpływa to w żaden istotny sposób na jakość odbioru a po pewnym czasie przestaje irytować. Powód odkształceń jest prozaiczny.Jest nim jakość użytego do budowy tworzywa. Po prostu ten typ tak ma.Nie znaczy to że nie powinni nad tym popracować.Konkurencja takich niedoróbek nie ma!!! Widocznie klient kupujący produkty SONY powinien być znieczulony na tego typu niuanse. Według mnie jednak jest to delikatnie mówiąc skandal,szczególnie w kontekście wygórowanych w sosunku do nie przepuszczającej niedoróbek konkurencji.

gggrzybowscy
Użytkownik

Czytam i poraz drugi występuje zaskakujący problem jak w temacie.Zaczynam mieć obawy czy ta usterka też może wyskoczyć na moim 46W5500.Mam go dwa miesiące i chodzi codziennie dziesięć godzin na dobę i narazie nie zauważyłem żadnych odkszałceń obudowy.Jeżeli więcej uzytkowników będzie dalej zgłaszało ten problem,to może to być wada materiału z którego została zrobiona obudowa.Ciekawe co zrobi SONY z tym problemem,bo takiego tematu nie powinno być wogóle.Bądźmy dobrej myśli,że pozostali użytkownicy tej wady zgłaszać już nie będą.