Podziel się wrażeniami!
Witam,
Od kilku tygodni jestem posiadaczem rekordera SONY RDR-HX780.
Ogólnie jestem z niego zadowolony, natomiast jest jeden problem który mi bardzo przeszkadza mianowicie:
Po wykonaniu kopii orginalnego filmu DVD nie mogę go odczytać w moim DVD.
Sprawdzałem na kilku innych odtwarzaczach również odtwarzaczach Sony i na wszytkich innych film odtwarzał się poprawnie, więc nie jest to wina płyty ani wykonanej kopii.
Poszedłem do sklepu w którym zakupiłem mój rekorder i poprosiłem aby przetstować na innej sztuce tego modelu, również nie działało.
Testowaliśmy również na modelu wyższym RDR-HX980 płyta również nie odtwarzała się.
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać.
Może wgranie nowszego firmwaru rozwiązało by problem?
Pozdr.
Arek
A czy płyta została sfinalizowana?
Poniżej cytat z instrukcji obłsugi rekordera (str. 125): "Jeżeli płyta była nagrywana w innym
rekorderze i nie została sfinalizowana, to nie będzie jej można
odtworzyć"
Pozdrawiam
Sławek
Przesyłam link do instrukcji obsługi Rekorderów HX 680/780/980, gdzie w szczegółach opisane są wszystkie odtwarzane formaty.
http://www.sony1.net/res/attachment/file/49/1220875366949.pdf
Pozdrawiam
Sławek
Ale tu chodzi o obsługę płyt DVD.
Jest to chyba podstawowy format który powinno odczytywać urządzenie DVD.
Płyta jest oczywiście zakończona.
Dodatkowo nie jest to pojedyncza płyta tylko cała kolekcja płyt.
Najbardziej irytujące jest to, że np. rekordery Pansonic, lub Philips wszystkie płyty czytają bez problemu.
Więc musi być coś nie tak konkretnie z tym modelem rekordera Sony.
Zawsze wydawał mi się, że firma Sony ma jedne z najlepszych urządzeń ale mój rekorder zmienił trochę to zdanie.
Pozdr.
Arek
Witam,
Postaram się pomóc w wyjaśnieniu zagadnienia. Bardzo proszę o dodatkowe informacje.
arciu2 napisał(a):
... Po wykonaniu kopii orginalnego filmu DVD nie mogę go odczytać w moim DVD. ...
Tak. Jest to kopia filmu zakupiona w naszym kraju.
Użyta płyta to DVD+R ale testowałem też płyty DVD-R i problem jest identyczny.
Kopia płyty została wykonana za pomocą nagrywarki w komputerze oraz programu CloneDVD.
Ja Panie Arku kupiłem RDR-HX980 w ubiegłym tygodniu i nie mam żadnego problemu z odtwarzaniem wszystkich skopiowanych w komputerze płyt DVD,obojętnie czy są to filmy czy koncertowe.Zdziwiłem się bardzo,że testował Pan między innymi mój model i też nie odtwarzał,nie bardzo w to wierzę.Może ma Pan coś nie tak w ustawieniach.Moja nagrywarka odczytuje płytkę w niespełna dziedięć sekund.Przy kupnie nie sprawdzałem go wogóle,bo nawet nie przypuszczałem że nie będzie czegoś odtwarzał.Wszystkie funkcje działają jak trzeba.Z Poważaniem-Eugeniusz.
Nie sądzę aby problem tkwił w Pana rekorderze SONY. Prędzej jest to problem nagrywarki w komputerze lub oprogramowania. Spróbuje Pan stworzyć obraz ISO filmu i "wypalić" go w Nero lub Roxio z prędkością max.6x (zauważyłem, że wiele firmowych odtwarzaczy ma problemy z odtwarzaniem płyty DVD+/-R nagranych z wyższymi prędkościami co świadczy o zastosowaniu optyki do sprzętu konsumenckiego a nie z napędów komputerowych co często ma miejsce w przypadku tanich odtwarzaczy). Osobiście używam nagrywarek komputerowych PIONEER DVR-107D i 115D. Nigdy nie miałem problemu z odtworzeniem nagranych na nich filmów na odtwarzaczach SONY a miałem już ich łącznie 4.
Zgadzam się z Eugeniuszem i Robertem, nie powinno być problemów z odtwarzaniem poprawnie nagranego i sfinalizowanego filmu. Proponuję nagrać przykładowy film zgodnie z zaleceniami Roberta np. poprzez program NERO z prędkością nie większą niż 6x. Jeżeli recorder Sony nadal nie będzie odtwarzał płyty, skontaktuj się proszę z wybranym Centrum Serwisowym Sony. Adresy zostały zamieszczone na stronie:
http://www.sony.pl/res/attachment/file/ ... 437162.pdf
Dziękuje Robercie za wsparcie.
Pozdrawiam,
Radek
Po zakupie nagrywarki RDR-HX980 też miałem problem odtworzyć nagrywaną płytę, ale przeleciałem ją programem DVD Shrink i zaczeło działać normalnie, Sony tylko ma problem ponieważ w DVD za 140zł działało bez problemu.