anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

jak to najlepiej podłączyć??

bielaw
Początkujący

jak to najlepiej podłączyć??

WITAM!!
Właśnie dzisiaj przyjdzie do mnie sprzęt marki Sony składający się z DVP-NS708, STR-DG520.Posiadam Tv plazma Panasonic z 2 gniazdami HDMI,1*component,2*euro.Proszę więc o rade jak to wszystko podłączyć jakimi kablami i co z czym.Zależy mi by dzwięk wychodzący z Tv był odbierany przez zestaw Sony.

14 ODPOW. 14
oldguest
Początkujący

Proponuje na początek podłaczyć HDMI z DVD do Aplitunera, a potem HDMI z amplitunera do TV. Potem sprawdzić czy aplituner przechwytuje dzwięk z odtwarzacza. Jeśli tak proszę sprawdzić w jaki sposób można z pana TV wyjść dzwięk czy ma może wyjście optyczne dzwięku, albo chociaż wyjście stereo 2xchinch.

darko64
Początkujący

Z tego co podają w opisach STR-DG 520 nie przesyła dźwięku przez HDMI, bo nie ma go w wersji 1,3. Do przesłania dźwięku trzeba użyć kabla optycznego, albo Coaxial.

bielaw
Początkujący

wielkie dzięki za pomoc!sprzęcik gra super!polecam go wszystkim!

JacekSony
Początkujący

darko64 napisał(a):

Z tego co podają w opisach STR-DG 520 nie przesyła dźwięku przez HDMI, bo nie ma go w wersji 1,3. Do przesłania dźwięku trzeba użyć kabla optycznego, albo Coaxial.

Darko.Poprzednia wersja HDMI przenosila dzwiek. Wersja 1.3 w odroznieniu od innych, poprzednich wersji przenosi wieksza ilosc danych 340MHz (10.2 Gbit/s). W zwiazku z tym przesyla nowe kodeki HD Audio, wzorniki barw Video - xvYCC, wieksza rozdzielczosc bitowa barw RGB do 48-bit itd. Pozdrawiam.Jacek

Robert2905
Początkujący

Witam wtrącę się do tematu bo mam taki sam tuner fm tylko tv 40S4000 no i nie moge tego podłączyć :| wiec podłączyłem dvd z str dg 520 i później do tv oczywiście wszystko przez hdmi ale dźwięku nie mam . Musze mieć jakieś jeszcze kable żeby to dobrze działało ??
proszę o odp.

PS: Mam jeszcze dekoder cyfrowego Polsatu bez hdmi

oldguest
Początkujący

DVD podłaczasz do aplitunera:
HDMI + kabel coaxialny (1 x chinch ekranowany)

Aplituner do TV tablem HDMI. Dzwięk z tv należy podłączyć 2x chinch z wyjścia dzwięku do wejścia TV w aplitunerze.

Dekoder należy podłączyc Euro do TV, kablem optycznym do aplitunera

Wszystkie złacza są opisane w tak jak urządzenie do tego złacza podłaczane dla przykładu dekoder podłaczyć do SAT, a telewizor do wejścia TV 2x chinch.

Robert
Początkujący

Szkoda, że kupiłeś amplituner bez interpolacji dowolnego sygnału video do HDMI. Mógłbyś wtedy wszystko "puścić" przez amplituner. Aktualnie na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad zmianą dekodera na taki z wyjściem HDMI. TV używałbyś tylko jako monitora do wyświetlania obrazu a źródło sygnału, które ma on wyświetlać wybierane by było z poziomu amplitunera. Dźwięk oczywiście idzie przez głośniki kina domowego. Mam tak zrobione u siebie i jestem bardzo zadowolony. Znika wtedy jeden pilot i pojawia się łatwiejsza obsługa całego zestawu.

oldguest
Początkujący

Mówisz o upscalowaniu przez amplitunery z doświadczenia? Trzeba pamiętać że upscalowanie jest także wykonywane przez sam telewizor aby dostosować sygnał źródłowy do rozdzielczości matrycy. I tutaj telewizory Sony sobie z tym na tyle świetnie radzą że upscalowanie przez np. nagrywarkę DVD, amplituner już wiele nie potrafią zdziałać (przynajmniej ja nie widziałem jakiś różnic). Co nie znaczy że technologia jest chybiona bo można usłyszeć dużo dobrego na temat tego upscalowania tylko jeśli podłączony słabszy telewizor (podstawowe modele innych firm) który nie ma tak dobrego algorytmu upscalowanie i np. słyszałem o bardzo zadowolonych klientach którzy podłączyli sobie kablówkę przez nagrywarkę (nagrywarka upscalowała do 1080) i obraz był podobno wyraźnie lepszy. Co do ułatwionej obsługi oczywiście że tak, tyle ze i ten aplituner to potrafi jedyny mankament to potrzeba dodatkowego podpinania dźwięku osobnym kablem. Także polecam wymianę dekodera na dekoder HD.

Robert
Początkujący

Chodzi mi o to, że włączamy telewizor i zapominamy o jakimkolwiek przełączaniu w nim źródeł sygnału- wszystkim zajmuje się amplituner: zarówno obraz i dźwięk przechodzą przez niego.
Model 520 amplitunera sprawdzi się jeśli będziemy mieli sygnały wysłane drogą cyfrową poprzez HDMI (dźwięk i tak zawsze polecam użytkownikom aby podłączyli Optical'em lub coaxial'em). Jeśli natomiast trafi nam się sygnał analogowy to ten amplituner już tak wzorowo nie będzie się spisywał.
W domu mam podłączone przez amplituner standardowo 3 źródła sygnału a pojawia się też 4 - kamera, którą w razie konieczności podłączam na front panelu. Włączam telewizor i o nim zapominam- wszystkim zajmuje się już amplituner.