Witam. Znam ten ból:(
Szczerze napiszę że do momentu zakupu TV SONY KD-65XH9096 w kwocie 5300 zł w moim mniemaniu firma SONY była jak Rolls-Royce:) wśród innych firm, a szczególności jeśli chodzi o telewizory i obsługę klienta. Myślałem że choć sprzęt drogi, to wart każdej wydanej złotówki. Dlatego decydowałem się na TV innych konkurencyjnych marek ze względu na cenę LG OLED B8 , Panasonic, Philips PUS7504. Nadmieniam że obecnie posiadam TV tych marek.
Z żadnym telewizorem z wymienionych powyżej firm nigdy nie miałem problemu...nigdy nie musiałem się kontaktować z biurem obsługi klienta czy też wsparciem technicznym (choć u tych firm może nie jest lepiej), wszystko co miało być to było, koniec kropka. Modele TV w mojej opinii w 100% adekwatne w stosunku jakość/cena. Aktualizacje coś usprawniały a nie psuły jak to jest w przypadku SONY.
Coś mnie podkusiło żeby zakupić w/w TV od SONY...ogromny błąd!!! Od dnia zakupu tj. od lutego 2021 otworzyłem oczy jak bardzo się myliłem!!!, przekonują się na własnej skórze i czytając opinie innych użytkowników na temat tej firmy...ale niestety za późno. Firma SONY w obecnej chwili znajduje się daleko za konkurencją pod względem sprzętu, jakości, obsługi technicznej oraz klienta:(.
Jeszcze parę akapitów co do tego modelu TV i firmy SONY:
1. Clouding...OK jest i będzie w matrycach LCD u jednych większy u innych mniejszy, nie podlega reklamacji można
z tym żyć zależy jaki egzemplarz się trafi...
2. Wykonanie pilota do TV za 5300 zł to żart!!!
3. Samoistne wyłącznie się TV co parę godzin...w marcu zadzwoniłem do wsparcia technicznego coś podpowiedzieli i jest lepiej ale problem jest nadal choć znacznie rzadziej.
4.Jeśli chodzi o ustawienia obrazu w TV to poświęciłem masę czasu wspierając się Youtubem i artykułami w internecie żeby bez kalibracji obraz na konsoli, Netfliksie, i telewizji kablowej UPC był jak najlepszy... jasność, kolory, jakie funkcje powinny być włączone a jakie niekoniecznie itp. Cholerny TV co jakiś czas przywraca je do początkowych ustawień Trybu Obrazu i wszystko trzeba ustawiać od nowa!!! Krew mnie zalewa!!!
5. Najważniejsza kwestia. TV zakupiłem przede wszystkim z myślą o nowej generacji konsol.
Według SONY ten model TV miał być do tego idealny!!!
Wparcie 2.1 dodane w miarę szybko OK. Ale co z VRR i ALLM...dopiero w październiku czyli ponad rok po premierze dodano aktualizację która więcej popsuła niż pomogła!!! Ale VRR możesz skorzystać podpinając konsolę pod złącza HDMI 3 i HDMI 4. Niestety, włączenie VRR wiąże się z ciągle obecnym problemem w grach 4K i 120 kl. / s, a także z wyłączeniem Dolby Vision. Dodatkowo nie ma co liczyć na zaskakującą głębie obrazu przy włączonej zmiennej częstotliwości odświeżania – strefowe wygaszanie jest wtedy wyłączone.
W dniu 1 grudnia kolejna aktualizacja miedzy innymi dla VRR!!! tyle czekania ale wreszcie JEST! Niestety po aktualizacji nie ma dźwięku na HDMI 4, a w dniu 2 grudnia jak rano włączyłem TV nie widzi wejścia HDMI 4!!!.
Odpowiedź od SONY w tej sprawie:
Szanowny Panie,