Podziel się wrażeniami!
Od wczorajszej aktualizacji oprogramowania która pobrał tv przestał działać soundbar który do tej pory działał po kablu hdmi.
Rozmowy z konsultantmi na infolini nie rozwizuja problemu. Przed aktualizacja nie było problemu z dźwiękiem i działaniem soundbara z tym tv. Soundbar na innym tv działa. Aktualizacja oprogramowania "popsuła" prawidłowe działanie portu HDMI w mojej ocenie.
Model tv to Sony 55xh90
Soundbar to Creative stage 2. 1
Tylko, że do ostatniej aktualizacji wszystko działało super. Aktualnie z innych powodów JBL jest w naprawie i stary soundbar LG ma to samo, a oba przed aktualizacją działały z moim 65HX9005 bez zarzutu...teraz nawet nie mogę włączyć głośników tv bo ustawienie przeskakuje głośnik-audio-glosnik i wraca na audio nawet jak wyłączę priorytet dla audio itp.
A jaki FW miałeś wcześniej? Ja fabrycznie miałem 6.0155 i problemy. I te same problemy po aktualizacji na 6.0414 czyli tej, która miała eARC naprawić. Twoje symptomy są identyczne z moim wcześniej.
Niestety nie pamiętam poprzedniego FW ale na pewno miałem jakąś aktualizacje jeszcze przed 6.0414 i było spoko, problemy mam od 2-3 tygodni tak jak wyszedł ostatni update. Przywracanie ustawień fabrycznych też nic nie dało bo i tego próbowałem 😕
Panowie mam ten sam problem ale nie posiadam soundbara, dźwięk sie traci przy załączaniu ps5 lub tv, podobno to wina aktualizacji ale nie po to płaciliśmy nie całe 5000 za tv, żeby nie było na nim głosu a Sony wie o tym i nic z tym nie robi a ile można restartować tv ☹️
Mi też po aktualizacji wcięło dźwięk na PS5 (nie mam soundbara). Pomagało ponowne uruchamianie tv długim przytrzymaniem Power na pilocie. Ale dzieje się to tylko na ulepszonym trybie hdmi. Zgodnie z https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00254047
zmieniłem na DV i jest. Ale kpina, że aktualizacja wprowadzającą 4k/120 praktycznie jednocześnie uniemożliwia korzystanie z niego, bo trzeba to wyłączyć. Od 4 grudnia wiedzą, dziś jest 16-ty i nie ma poprawki.
Bravia Sync też nie działa i myślę, że to też sprawka softu.
No wiem, że działa tylko, ze mi o ten ulepszony format chodzi bo to kupiłem tv i konsolę 😊 pozdrawiam
Mam ten sam problem. po ustawieniu na wejściu hdmi3 ze standardowego formatu na ulepszony format brak dźwięku w ps5. Mimo że telewizor jest po najnowszej aktualizacji. Jedynie co pomaga chwiliwo to reset telewizora, wtedy pojawia sie dźwięk w ulepszonym formacie. A po wyłączniu ps5 i telewizora i włączeniu po jakimś czasie znowu brak dźwięku. Jedynie co pomaga to zmiana z powrotem na standardowy format. Co Sony ma zamiar zrobić z tym problemem? jakieś nowe info?
Od 4 grudnia każą czekać na aktualizację, już półtora miesiąca. Najwyraźniej z uwagi na to, że jeszcze mało osób ma PS5, panuje u nich totalna olewka tego problemu.
Ja przez dłuższy czas nie miałem tego problemu jednak zaczął występować od 3 tyg i jak kolega pisze dźwięk na ps5 pojawiał się tylko po resecie TV z tym ze miałem soundbar samsung który tydzień temu padł .... kupiłem ZF9 i od tego momentu problemu nie ma po włączeniu PS5 dźwięk narazie za każdym razem jest
Po aktualizacji oczywiście trzeba zrobić reset fabryczny tv wielu to pomogło.