anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Xh90 brak dzwieku na hdmi.

profile.country.PL.title
NowySony
Poszukiwacz

Xh90 brak dzwieku na hdmi.

Od wczorajszej aktualizacji oprogramowania która pobrał tv przestał działać soundbar który do tej pory działał po kablu hdmi. 

Rozmowy z konsultantmi na infolini nie rozwizuja problemu. Przed aktualizacja nie było problemu z dźwiękiem i działaniem soundbara z tym tv. Soundbar na innym tv działa. Aktualizacja oprogramowania "popsuła" prawidłowe działanie portu HDMI w mojej ocenie. 

Model tv to Sony 55xh90

Soundbar to Creative stage 2. 1

35 ODPOW. 35
profile.country.PL.title
pczerniej
Użytkownik

Ja mam podpięty soundbar samsunga , działa bez problemu po aktualizacji podłączony jest pod port HDMI ARC

profile.country.PL.title
NowySony
Poszukiwacz

Jaki masz model saundbaru? 

profile.country.PL.title
pczerniej
Użytkownik

Samsung HWM550

profile.country.PL.title
Kater74
Poszukiwacz

Cześć OP,

Mam identyczny set jak Ty (XH9005 65" + Creative Stage 2.1) i niestety ten sam problem. Właśnie napisałem osobny topic w dziale "Android TV". Różnica u mnie jest taka, że te problemy miałem również przed aktualizacją do 6.0414.

Napisz proszę czy masz jakieś postępy w rozwiązaniu tego problemu.

Rozumiem, że wcześniej wszystko Ci idealnie chodziło, tak? Tzn. był dźwięk przez HDMI, było sterowanie głośnością, mogłeś włączać / wyłączać listwę, i również działał Ci dekoder (o ile go masz) - tak?

profile.country.PL.title
NowySony
Poszukiwacz

Po skonfigurowaniu na pcm. Soundbar działał na hdmi. Było sterowanie aktywne można była przyciszac i podgłosić głos wszystko działało. Tv włączając włączał się soundbar. Zgłosiłem problem Sony , obecnie po kablu optycznie występują problemy nawet. Wina aktualizacji

profile.country.PL.title
Kater74
Poszukiwacz
profile.country.PL.title
Artoriass92
Poszukiwacz

Mam podobny problem, ale nie wiem czy wystąpił po aktualizacji czy był od początku. Posiadam XH90 + soundbar denon DHT-S514. Wcześniej miałem podłączone optykiem, ale chciałem sprawdzić ARC. Podłączyłem, dwa dni działało dobrze, teraz codziennie - co dwa dni przestaje działać.. Wyskakuje komunikat na TV że utracono połączenie. 

Do TV mam podłączone Dekoder, Konsole oraz Soundbar. Mam dziwne wrażenie że dekoder robi coś dziwnego. Bo pomaga zazwyczaj albo wypięcie HDMI --> wyłączenie/włączenie soundbara albo wyłączenie całkiem dekodera. Strasznie dziwna i irytująca sprawa. Próbowałem dekoder wpinać na pozostałe wejścia - na każdym to samo.

profile.country.PL.title
Waclav69
Użytkownik

Hej,

Też od aktualizacji mam ten problem...pomaga przytrzymanie on/off na przycisku i uruchom ponownie...raz wszystko ok a innym nie ma dźwięku z dekodera lub Xboxa. Dźwięki systemu i aplikacji mobilnych jak najbardziej. 

Nie jest to wina soundbara bo mój JBL 9.1 w między czasie trafił na gwarancję i zastępujący go LG SJ7 ma to samo. Kupiłem nawet kabel HDMI 2.1 i nic to nie zmieniło, bez uruchom ponownie nie zadziała...ewentualnie działa jeszcze zmiana portu HDMI podczas oglądania (samo wypięcie i wpięcie już nie)

profile.country.PL.title
Kater74
Poszukiwacz

Waclav69

W moich poszukiwaniach rozwiązania tego problemu m.in. na reyducie w r/Bravia, itd. widziałem kilka postów od właścicieli JBL 9.1 właśnie - niestety też się borykali. Także masz rację, to kwestia TV, a konkretnie chyba tego, że Sony po prostu "forsuje" kupno dodatkowych gratów typu belki, amplitunery itd własnej produkcji - poprzez utrudnianie / uniemożliwianie pracy z innymi markami. Technologicznie sprawa jest banalnie prosta - HDMI i CEC to standardy i wystarczy je tylko prawidłowo zaimplementować, a nie sztucznie ograniczać współpracę z sprzętami nie-Sony. To nie jest teoria spiskowa - nie przy takiej liczbie zgłoszeń i problemów. Obserwuję też inne suby np. r/Hometheater itd. i wszędzie tam ludzie postujący swoje zestawy z TV Sony mają, na 99%, ampli i belki Sony. A Ci co mają inne, jadą po prostu na światłowodzie.

Ja się z tym pogodziłem (i kupiłem belkę Sony), bo TV jest świetny, ale niesmak pozostaje 😕