anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony KDL-32WD750 - brakuje kanałów DVB-T2

profile.country.PL.title
Tirolmann
Poszukiwacz

Sony KDL-32WD750 - brakuje kanałów DVB-T2

Dzień dobry,

Po zmianie systemu nadawania telewizji DVB-T2/HEVC znalazłem tylko około połowy kanałów: kilka TVP, Polsat oraz TVN, niestety bez FOKUS oraz STOPKLATKI itp). Poprawnie zaktualizowałem firmware, ale niestety nie zmieniła się ilość odnajdywanych kanałów, podczas aktualizacji listy.

Czy w moim modelu telewizora konieczne jest jakaś dodatkowe przestrojenie częstotliwości?

Z góry dziękuję za pomoc w sprawie.

Dziękuję.

Tomek

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
xmalekox
Poszukiwacz

Ten TV nie ma głowicy DVB-T2, masz o tym w specyfikacji (od samego początku produkcji 2016).

Ponadto tuż niżej masz 2 tematy o tym samym: https://community.sony.pl/t5/smart-tv/problem-odbioru-dvb-t2-w-tv-bravia-kdl-32wd750/td-p/3854098 oraz https://community.sony.pl/t5/smart-tv/tv-bravia-kdl-32wd750-odbiera-dvb-t2-hevc/td-p/3854856 (uwaga: zignoruj opinie agresywnego maniaka, który niespodziankę będzie mieć 27 czerwca).

Po prostu dokup tuner za ok. 100 zł (ja kupiłem za 120 z pilotem dla seniora i czujką IR).

profile.country.PL.title
TvMan2018
Użytkownik

Cytat: "uwaga: zignoruj opinie agresywnego maniaka, który niespodziankę będzie mieć 27 czerwca".

To może mi wytłumacz, znaffco, jakim cudem nadal odbieram TV naziemną, skoro mieszkam w Kaliszu a, idąc twoim tokiem rozumowania, od 23 maja 2022r. powinienem mieć czarny ekran?

profile.country.PL.title
TvMan2018
Użytkownik

Cytat: "Poprawnie zaktualizowałem firmware, ale niestety nie zmieniła się ilość odnajdywanych kanałów, podczas aktualizacji listy.".

Sprawdziłeś polaryzację nadajnika i anteny?

profile.country.PL.title
Tirolmann
Poszukiwacz

A więc od początku.

Jestem z województwa śląskiego i od 23 maja nie powinienem mieć żadnych kanałów, a mam tylko około 1/3 może  połowę kanałów. Doczytałem się, że mój telewizor posiada dekoder DVB-T/HEVC i obsługuje kodowanie HD do 8 bitów. Nie znam się na tym. Ta sama antena obsługuje telewizor rodziców na dekoderze zewnętrznym, który odnajduje wszystkie kanały. Więc z anteną jest OK.

Według SONY w moim telewizorze może być konieczne przestrojenie tunera. Wydaje mi się, że chodzi o zakres skanowanej częstotliwości, która się teraz zmieniła. Rozumiem, to w ten sposób, że mój tuner nie szuka kanałów w całym zakresie częstotliwości bo na rynek polski przy produkcji dostał "taki i taki" zakres, który teraz jest inny.

Pytanie, czy mam rację i  trzeba "odblokować" lub przestroić tuner i czy robi się to sprzętowo czy softwarem?

Z góry dziękuję za każdą rzeczową pomoc.

profile.country.PL.title
xmalekox
Poszukiwacz

Sprawdzę to 27 czerwca. Na teraz ten TV nie znajduje testów DVB-T2 TVP i Polsatu, gdy drugi TV z tej samej anteny znajduje (oczywiście odbiera HEVC Sprawdzam i Wydarzenia 24 bo są w DVB-T). Oprogramowanie wgrałem mu kiedyś z marca 2021 czyli wystarczająco nowe. Nie mam do niego łatwego dostępu, bo jest u rodziny.

Ten TV był produkowany bardzo długo (nie typowe kilka miesięcy, tu chyba ze 3 lata) więc mogły zajść zmiany. Np. producenci potrafią zmienić typ matrycy VA IPS, producenci SSD potrafią zmienić TLC na QLC, a nawet kontroler. Nie wykluczam, że Sony skończyły się zapasy starych głowic DVB-T i zaczęli wstawiać nowe T2 (w tej samej cenie) - oczywiście o ile nie kłamiesz. Skoro paru zawodowych naprawiaczy TV zauważyło problem (potwierdzony brakiem kanałów testowych) to musieli mieć rację, bo znają się 100 razy lepiej niż ja i miliard razy lepiej niż ty.

profile.country.PL.title
Tirolmann
Poszukiwacz

Dziękuję. Mogłeś jednak być bardziej delikatny  w sprawie tego miliarda .... no powiedzmy, że milion razy lepiej. :slight_smile:

Jest tak jak napisałem, dlatego uczciwie poruszyłem sprawę tutaj.  Dzięki za chęć pomocy w sprawie.

profile.country.PL.title
xmalekox
Poszukiwacz

Sprawdziłem ostatecznie (przed zmianą):

1. zainstalowałem najnowsze oprogramowanie

2. przywrócenie ustawień fabrycznych

3. wyszukiwanie kanałów automatyczne i ręczne

4. sprawdziłem siłę i jakość na obu TV (na Sony troszkę lepiej, bo kabel krótszy).

Więc potwierdzam co wcześniej: ten TV nie widzi kanałów testowych DVB-T2 (TVP i Polsatu), bo ma głowicę DVB-T jak w specyfikacji. O ile Polsat ma słaby sygnał (ale na drugim TV śmiga bez problemu) to TVP mocny.

Ponadto ten TV znajduje się w najnowszych wyjątkach Sony: https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00243415 Tak więc Maniak kłamie lub ma inny model np WD757 (było kilka podobnych modeli 75x).

profile.country.PL.title
TvMan2018
Użytkownik

Cytat: "Tak więc Maniak kłamie lub ma inny model np WD757 (było kilka podobnych modeli 75x).".

20220616_111015_HDR~4.jpg

20220616_111100_HDR~2.jpg

profile.country.PL.title
TvMan2018
Użytkownik

Jak widać na zdjęciach powyżej TVMan2018 ani nie "kłamie" ani "nie ma innego modelu".  Za to xmalekox opowiada dudy smalone.