Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry,
Po zmianie systemu nadawania telewizji DVB-T2/HEVC znalazłem tylko około połowy kanałów: kilka TVP, Polsat oraz TVN, niestety bez FOKUS oraz STOPKLATKI itp). Poprawnie zaktualizowałem firmware, ale niestety nie zmieniła się ilość odnajdywanych kanałów, podczas aktualizacji listy.
Czy w moim modelu telewizora konieczne jest jakaś dodatkowe przestrojenie częstotliwości?
Z góry dziękuję za pomoc w sprawie.
Dziękuję.
Tomek
Ten TV nie ma głowicy DVB-T2, masz o tym w specyfikacji (od samego początku produkcji 2016).
Ponadto tuż niżej masz 2 tematy o tym samym: https://community.sony.pl/t5/smart-tv/problem-odbioru-dvb-t2-w-tv-bravia-kdl-32wd750/td-p/3854098 oraz https://community.sony.pl/t5/smart-tv/tv-bravia-kdl-32wd750-odbiera-dvb-t2-hevc/td-p/3854856 (uwaga: zignoruj opinie agresywnego maniaka, który niespodziankę będzie mieć 27 czerwca).
Po prostu dokup tuner za ok. 100 zł (ja kupiłem za 120 z pilotem dla seniora i czujką IR).
Cytat: "uwaga: zignoruj opinie agresywnego maniaka, który niespodziankę będzie mieć 27 czerwca".
To może mi wytłumacz, znaffco, jakim cudem nadal odbieram TV naziemną, skoro mieszkam w Kaliszu a, idąc twoim tokiem rozumowania, od 23 maja 2022r. powinienem mieć czarny ekran?
Cytat: "Poprawnie zaktualizowałem firmware, ale niestety nie zmieniła się ilość odnajdywanych kanałów, podczas aktualizacji listy.".
Sprawdziłeś polaryzację nadajnika i anteny?
A więc od początku.
Jestem z województwa śląskiego i od 23 maja nie powinienem mieć żadnych kanałów, a mam tylko około 1/3 może połowę kanałów. Doczytałem się, że mój telewizor posiada dekoder DVB-T/HEVC i obsługuje kodowanie HD do 8 bitów. Nie znam się na tym. Ta sama antena obsługuje telewizor rodziców na dekoderze zewnętrznym, który odnajduje wszystkie kanały. Więc z anteną jest OK.
Według SONY w moim telewizorze może być konieczne przestrojenie tunera. Wydaje mi się, że chodzi o zakres skanowanej częstotliwości, która się teraz zmieniła. Rozumiem, to w ten sposób, że mój tuner nie szuka kanałów w całym zakresie częstotliwości bo na rynek polski przy produkcji dostał "taki i taki" zakres, który teraz jest inny.
Pytanie, czy mam rację i trzeba "odblokować" lub przestroić tuner i czy robi się to sprzętowo czy softwarem?
Z góry dziękuję za każdą rzeczową pomoc.
Sprawdzę to 27 czerwca. Na teraz ten TV nie znajduje testów DVB-T2 TVP i Polsatu, gdy drugi TV z tej samej anteny znajduje (oczywiście odbiera HEVC Sprawdzam i Wydarzenia 24 bo są w DVB-T). Oprogramowanie wgrałem mu kiedyś z marca 2021 czyli wystarczająco nowe. Nie mam do niego łatwego dostępu, bo jest u rodziny.
Ten TV był produkowany bardzo długo (nie typowe kilka miesięcy, tu chyba ze 3 lata) więc mogły zajść zmiany. Np. producenci potrafią zmienić typ matrycy VA IPS, producenci SSD potrafią zmienić TLC na QLC, a nawet kontroler. Nie wykluczam, że Sony skończyły się zapasy starych głowic DVB-T i zaczęli wstawiać nowe T2 (w tej samej cenie) - oczywiście o ile nie kłamiesz. Skoro paru zawodowych naprawiaczy TV zauważyło problem (potwierdzony brakiem kanałów testowych) to musieli mieć rację, bo znają się 100 razy lepiej niż ja i miliard razy lepiej niż ty.
Dziękuję. Mogłeś jednak być bardziej delikatny w sprawie tego miliarda .... no powiedzmy, że milion razy lepiej.
Jest tak jak napisałem, dlatego uczciwie poruszyłem sprawę tutaj. Dzięki za chęć pomocy w sprawie.
Sprawdziłem ostatecznie (przed zmianą):
1. zainstalowałem najnowsze oprogramowanie
2. przywrócenie ustawień fabrycznych
3. wyszukiwanie kanałów automatyczne i ręczne
4. sprawdziłem siłę i jakość na obu TV (na Sony troszkę lepiej, bo kabel krótszy).
Więc potwierdzam co wcześniej: ten TV nie widzi kanałów testowych DVB-T2 (TVP i Polsatu), bo ma głowicę DVB-T jak w specyfikacji. O ile Polsat ma słaby sygnał (ale na drugim TV śmiga bez problemu) to TVP mocny.
Ponadto ten TV znajduje się w najnowszych wyjątkach Sony: https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00243415 Tak więc Maniak kłamie lub ma inny model np WD757 (było kilka podobnych modeli 75x).
Cytat: "Tak więc Maniak kłamie lub ma inny model np WD757 (było kilka podobnych modeli 75x).".
Jak widać na zdjęciach powyżej TVMan2018 ani nie "kłamie" ani "nie ma innego modelu". Za to xmalekox opowiada dudy smalone.