anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

prosba o pomoc

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
zielony
Poszukiwacz

prosba o pomoc

Witam!Od 3 lat z"ogonkiem"posiadam sony bravia kd55xe7077.Niedawnao dokupilem do niej sony soundbase ht-xt1.Jak to na poczatku mialem problemy z poprawnym polaczeniem z tv.Kiedy sie to udalo zresetowlem soundbase i"bawilem"sie ustawieniami zeby zapamietac zapoznac sie.Po moich zmianach mam wrazenie ze pole dzwiekowe soundbase znacznie sie"zwezilo"Tj slabiej slyszalne sa efekty.Takie mam wrazenia.Mniej slyszalne"przejscia".Roznice z glosnoscia na tv youtube netflix etc."Scina"pasmo.Stad pytanie i prosba.Jak poprawnie ustawic tv by odzyskac dawne brzmienie?Podam ustawienia dzwieku w swoim tv:zakres dynamiki standard.Dolby digital plus out automat.W ustawieniach systemowych av tv system audio.Cyfrowe wyjscie audio automat 2.Soundbase podlaczona kablem hdmi high speed 2.0b.Wejsciem hdmi arc w standardzie ulepszonym.Bravia sync aktywne.Urzadzenie ht-xt1 wykryte.Ustawienia soundbase:lewel-drc off.Tone bas+3 treble+6.Audio-dual-main.AAV-on.Wtedy dzwiek zrownowazony glosniejszy z roznych urzadzen/wejsc/Aplikacji.Lecz"scina dynamike"HDMI CTRL-on.Arc-on.W zwiazku z tym moje pytanie zarazem prosba.Moze ktos z Panstwa wie korzystal uzywa.Jakie sa poprawne/optymalne ustawienia tv z sony ht-xt1 by uzyskac jak najlepsze brzmienie synchronizacje z tv?Podpowiedzialby gdzie i jaki popelnilem blad jesli w zmianach ustawien dzwieku w tv i soundbase co powinienem zmienic?Bylbym wdzieczny i zobowiazany za szybka odpowiedz.Pozdrawiam!

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
Jacek_M250
Znawca

Przede wszystkim, jeśli bawiłeś się ustawieniami soundbase'a to od niego zacznij. TV z tego co piszesz jest optymalnie ustawiony i tak zostaw. Ja bym zaczął od ponownego resetu płyty i dopiero optymalizowaniu krok po kroku jeśli efekt jest niezadowalający. Generalnie XT1 emuluje dźwięk przestrzenny surround wirtualna technologią S-Force PRO Front Surround, być może wyłączyłeś wymuszając na przykład dźwięk stereo.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

2 ODPOW. 2
profile.country.PL.title
Jacek_M250
Znawca

Przede wszystkim, jeśli bawiłeś się ustawieniami soundbase'a to od niego zacznij. TV z tego co piszesz jest optymalnie ustawiony i tak zostaw. Ja bym zaczął od ponownego resetu płyty i dopiero optymalizowaniu krok po kroku jeśli efekt jest niezadowalający. Generalnie XT1 emuluje dźwięk przestrzenny surround wirtualna technologią S-Force PRO Front Surround, być może wyłączyłeś wymuszając na przykład dźwięk stereo.

profile.country.PL.title
zielony
Poszukiwacz

Witam!Wyglada ze problem sie rozwiazal."Lezy"po stronie pilota soundbase.W sensie wiele ustawien podpiete pod 1no.Trzeba bardzo pamietac by ustawic oddzielnie dla kazdej funkcji.Otoz w sekcji Audio mialem ustawiony subwofer.Po przestawieniu na Main wrocilo do normy.2 sprawa zbyt skomplikowane insrukcje obslugi zarowno tv jak i soundbase jak dla"zwyklego szaraka"W sensie wiadomo.TV jak i urzadzenie xt1 posiada odpowiednie kodeki dzwieku.Ale tylko symuluje wlasciwy efekt.Z dwoch glosnikow w tv a 3 w urzadzeniu nie bedzie real dzwieku 5.1 czy bardziej zlozonego.To nie projektory dzwieku jak w podobnych urzadzeniach np.Yamahy.W zwiazku z tym zawsze dla uzytkownika bedzie problem typu.Jesli nie ma tyle kanalow w tv i soundbarze.To czy stosowac kompresje w tv i soundbase?Czy moze w tv przelaczyc na lpcm?W sekcji LEVEL HT-XT1 Jaki poziom kompresji DRC zastosowac auto on of?W stosunku do czego sie odniesc?Po przetestowaniu plyty na kilku materialach audio video najwyzszej jakosci soundbase dekoduje/odtwarza sciezki dzwiekowe zgodnie z zawartymi w materiale.Dziekuje za podpowiedz!Tym nie mniej w dalszym ciagu nie wzgardze dalszymi uwagami poradami podpowiedziami wzgledem ustawien korzystania z soundbase.Jesli ktos posiada uzywa i korzysta.Coz....Slon nadepnal mi na uszy...!Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam!