Podziel się wrażeniami!
Witam, mam mały problem, mianowicie mam podłączony komputer stacjonarny pod z5500 przez przejściówkę dvi/hdmi i podczas odtwarzania filmów występuje drobne klatkowanie obrazu,nie wiem czym ten efekt jest spowodowany, zakładam że wina stoi po stronie komputera gdyż na innych źródłach taki efekt nie występuje. Przeinstalowywałem kodeki,sterowniki karty graficznej itd... ,bez efektu :/. Proszę o pomoc .
A jakie masz parametry komputera? Jaki wysyłasz sygnał do LCD? Piszesz o kodekach, rozumiem że problem występuje na filmach. Filmy odtwarzane na normalnym monitorze również zacinają się?
Tak, problem występuje w filmach, na monitorze komputerowym takiego efektu nie zaobserwowałem.Sygnał 60Hz.
Konfiguracja: Amd Athlon 64 X2 4600+,2GB ram,Geforce 7800gt
Wejdź w ustawienia NVIDIi, przy podłączonym ekranie LCD, w panelu znajdź opcje ustawień sygnału wysyłanego do LCD. Możliwe, że karta wysyła sygnał w 24p, na filmie nie przystosowanym do tego. Wtedy będzie efekt przycinania. Tak samo bawiłem się u siebie. Inna opcja, może usunięte kodeki kłócą się. Często po odinstalowaniu kodeków zostają w rejestrze i katalogach windowsowskich nadpisane informacje. Wtedy przed instalacją nowych kodeków wypada wyczyścić rejestr i katalogi typu TEMP.
Wcześniej zmień wejście HDMI. Teoretycznie kabel z przejściówką powinien być podłączony pod HDMI1..
Podłączony jest pod hdmi1, nie mogę znaleźć w panelu sterowania nvidia zakładki odpowiedzialnej za ustawienia sygnału wysyłanego,chyba że mówisz o częstotliwości odświeżania która jest ustawiona na 60Hz?
Być może mamy inne panele sterowana. Możesz wstawić screena ze swojego panelu po podłączeniu kompa do LCD? Druga sprawa, spróbuj jeszcze przywrócić ustawienia fabryczne w LCD (reset ustawień). Niektórym osobą na tym forum pomogło :smileyugeek: