anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Bravia KDL 37S5500

olenice
Początkujący

Sony Bravia KDL 37S5500

Witam.

Jestem tu nowy i w sprawach nowoczesnych telewizorów jestem laikiem. Do rzeczy, mam do kupienie po dość dobrej cenie nowy 37 calowy telewizor sony kdl 37S5500. Nie jestem pewien czy kupować go czy może poczekać jesczcze kilka miesięcy i kupić coś lepszego.
Mam nadzieję że pomożecie rozwiązać mój problem. Czy owy kdl 37S5500 to dobry wybór? :?

7 ODPOW. 7
Razak-----
Początkujący

Na razie nie podałeś żadnych informacji, czyli do czego będzie dokładnie używany telewizor, czy jakiej jakości będzie dostarczany sygnał. Czego od niego wymagasz co jest najbardziej istotnym kryterium. I co znaczy po dobrej cenie, od 3000zł możesz spróbować dostać bardzo udany model V5500, kupujesz w stacjonarnym czy raczej przez internet?

olenice
Początkujący

Od telewizora wymagam ładnego odbioru i bezawaryjności. Narazie sygnał bedzie analogowy choć w niedalekiej przyszłości planuję zakup jakiejś platformy cyfrowej. Cena to około 2800 zł. Kupował bym go w sklepie. To jak myślicie kupować go czy czekac?

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Moje zdanie jest takie. Jeśli masz w tym momencie 2800zł, a chcesz naprawdę dobrego LCD, to poczekaj i dołóż. Co do cen telewizorów, nie spodziewał bym się specjalnych obniżek, bo już teraz są stosunkowo niskie. Seria S jest telewizorem ze średniej półki Sony. Sam nie widziałem jak on gra, ale patrząc na parametry jest podobny do P5500. Ostatnio brat taty kupił sobie właśnie 40P5500 i instalowałem go. Jak podłączyłem pod cyfrę przez SCART do starego dekodera Philipsa (jeszcze po Wizji Tv), obraz był średni. Chciałem pokazać wujowi na co stać ten model i namówiłem go na Nkę z dekoderem HD. Kupiliśmy, podłączyłem i przez chwilę byłem w szoku. Obraz wyglądał całkowicie inaczej niż z tamtego dekodera, ale różnica była ogromna. Wniosek jest taki, że ten LCD nie radzi sobie specjalnie z bardzo słabym sygnałem. Jeśli chcesz być naprawdę zadowolony, to albo złapiesz sygnał z cyfrowej telewizji naziemnej, albo od razu kup nawet niższy pakiet platformy cyfrowej z kanałami HD.
Jeśli nie spieszy Ci się i możesz nazbierać trochę więcej kasy, to zastanów się nad serią V5500 i W5500. To jest jedna z najwyższych półek. Ceny na internecie sięgają od 3100 za 40" V5500, 3210zł za 37" W5500 i 3500 za 40" W5500.

Jeszcze dwa pytania, z jakiej odległości oglądasz telewizje i w jakiej miejscowości mieszkasz (może masz możliwość odbierania przez normalną antenę cyfrowej naziemnej)?

olenice
Początkujący

Mieszkam w niewielkiej miejscowości przez co nie bedę mógł złapać telewizji naziemnej. Telewizje oglądałbym głownie z odległości około 4m.

Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy owy model posiada ten nowy tuner mpeg-4 pozwalający w przyszłości odbierać telewizje naziemną. Pytam ponieważ szukałem trochę informacji na temat tego tv. Na niektórych stronach napisane jest że ma tuner mpeg-2 a na niektórych że posiada również tuner mpeg-4.

Zimny_
Użytkownik

Pytasz o S5500? Ten niestety nie posiada tunera MPEG4, ma MPEG2. Najprawdopodobniej będzie możliwość dokupienia karty dekodującej ten sygnał.
W5500 i V5500 posiadają tunery, nie trzeba nic dokupować.

tu masz link do danych technicznych i opisu modelu S:

http://www.sony.pl/product/t32-s-series ... nicalSpecs

Zimny_
Użytkownik

Polecam jeszcze przeczytanie tematu o naziemnej cyfrowej, linki do prac nad nią i plany wejścia w życie:

viewtopic.php?f=68&t=1593

olenice
Początkujący

Dziekuje za odpowiedz. Zastanowie się jeszcze nad kupnem go.