anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zgrzyty między TV 40EX500 i kinem HTP-BD36SF

profile.country.pl_PL.title
p_i_o_r
Początkujący

Zgrzyty między TV 40EX500 i kinem HTP-BD36SF

Witam
Mam telewizor KDL-40EX500 i zestaw kina HTP-BD36SF. Są połączone kablem HDMI. Połączenie znakomite, urządzenia się zgrały. Telewizor jest również połączony z amplitunerem złączem optycznym w celu przesyłania sygnału audio z TV na kino podczas oglądania zwykłej kablówki. Wszystko działa znakomicie poza jedną rzeczą o którą chciałbym zapytać. Mianowicie podczas przełączania stacji na kablówce jest charakterystyczny dźwięk zgrzytnięcia. Można to porównać do podłączania zewnętrznych włączonych głośników do komputera za pomocą wtyku jack. Przy włączonym kinie i przy odpowiednim nagłośnieniu jest to irytujące. Każde przełączenie kanału skutkuje tym zgrzytem. Później podczas oglądania danego kanału jest dobrze. Po wyłączeniu kina problemu nie ma na głośnikach TV. Kabel optyczny jest czysty. Przy kupnie był zabezpieczony i załączony zaraz po zdjęciu zaślepek. Czy ktoś miał ten problem? Może to jest kwestia jakiego ustawienia na amplitunerze. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

10 ODPOW. 10
Zimny_
Użytkownik

Podłączenie masz dobre. Jako alternatywę do optyka, możesz spróbować podłączyć kino z telewizorem kablem 2xchinch-2xchinch. Z kablowej analogowej i tak nie powinieneś mieć innego sygnału dźwiękowego jak stereo, więc nic nie tracisz.
Co do samej sytuacji. Jeśli dźwięk nie jest słyszany w głośnikach telewizora, tylko w kinie, to jednym z głównych przyczyn może być kabel optyczny. To, że był zabezpieczony, nie oznacza braku uszkodzenia - lub braku "zgrania" z telewizorem. Kolejną przyczyną mogą być ustawienia w telewizorze, czy amplitunerze. Niestety nie znam Twojego amplitunera, więc w tych ustawieniach nie pomogę. Co do telewizora, ten przy zmianie kanału może wyłączać światłowód w celu analizy i zmiany dźwięku (badanie zmiany dźwięku z np.Stereo na jakieś inne). Amplituner traci i ponownie załącza dźwięk - stąd te trzaski. Teoretycznie wtedy winny jest amplituner. Często aktualizacja firmware pomaga. Jednak można pokombinować z ustawieniami dźwięku. W menu telewizora masz różne opcje (jak wyjście audio - regulowane - stałe itd.). Spróbuj pozmieniać ustawienia - może dograją się z amplitunerem. Jeśli żadne z tych opcji nie pomoże, polecam serwis.

Ravi-----
Początkujący

W przypadku przewodów to, że jest oryginalnie zapakowany to jeszcze nic znaczy, zawsze może pojawić się jakaś wada czy błąd w produkcji, w dużej części problemów to właśnie kabel jest odpowiedzialny za to. Także pożycz od znajomego i upewnij się, że nie tutaj tkwi problem, ewentualnie to co zasugerował Zimny czyli rozwiązanie z chinch'ami

p_i_o_r
Początkujący

Dzięki za sugestie. Chinche podłączałem wcześniej i jest ok. Ale z tego co mówicie to oznacza że na tym przewodzie amplituner i TV nie sprawdza typu sygnału tylko na przewodach cyfrowych? W sumie tylko cyfrowe potrafią przenosić sygnał inny niż stereo więc odpowiedź jest oczywista. Dzisiaj podłącze przewód cyfrowy COAX i zobaczę czy będzie to samo bo niestety przewód optyczny nie jest za często używany i nie mam od kogo pożyczyć. Inna sprawa, że dzwoniłem do serwisu Sony w Warszawie i powiedzieli, że pierwszy raz się z czymś takim spotkali więc przez telefon za dużo to mi nie pomogli. Natomiast sytuacja, że dźwięk jest tylko na kinie albo tylko na głośnikach TV jest jak najbardziej prawidłowa. To działa bez zarzutu. Mam jeszcze pytanie czy jest możliwe takie skonfigurowanie połączenia TV z kinem aby sygnał audio z TV (z telewizji kablowej) płynął również kablem HDMI do amplitunera bez stosowania dodatkowego przewodu audio? W instrukcji jest taki zapis:

"Podłączając cyfrowy system audio zgodny z technologią Audio Return Channel (ARC), podłącz go do gniazda HDMI IN 1 kablem HDMI. Jeżeli podłączasz system nieobsługujący funkcji „Sterowanie przez HDMI” lub Audio Return Channel, potrzebne jest dodatkowe połączenie audio za pośrednictwem gniazda DIGITAL AUDIO OUT (OPTICAL)."

Może on świadczyć o tym że powinno się dać odtworzyć audio z TV na AV bez użycia dodatkowego kabla audio jeśli system jest z zgodny, a mój jest zgodny. Wtedy nie było by już tematu no i kabli mniej.

Pozdrawiam

oldguest
Początkujący

A czy ten cytat jest z instrukcji telewizora czy kina domowego? Ponieważ ARC jest zaimplementowane dopiero w HDMI 1.4 O ile EX500 możliwe że ma HDMI 1,4 to ten zestaw kina z tego co podejrzewam nie...

p_i_o_r
Początkujący

Gdzie mogę sprawdzić jaka jest wersja HDMI. Bo w opisie technicznym na stronie Sony nie rzuciło mi się to w oczy?

oldguest
Początkujący

Zauważyłem w nowych telewizorach i kinach że napis "ARC" jest nadrukowany obok złącz HDMI. Więc jeśli nie ma tego napisu należy przyjąć że jest 1,3. Do tego to co opisałem jest na razie w sferze przypuszczeń ponieważ nie mam jeszcze do dyspozycji kabla HDMI 1,4 żeby to wszystko sprawdzić.

tomekkk-----
Początkujący

Wiecie czy wygląd i kształt wtyczki hdmi 1.4 jest taki sam jak 1.3? Jeśli jest możliwa aktualizacja urządzeń (np ps3), to powinny być takie same. Więc kable mogą być też takie same?

Zimny_
Użytkownik

Tak samo jak są różnice miedzy kablami i portami wersji 1.2, 1.3a, 1.3b, 1.3c, tak samo są różnice miedzy 1.4. W urządzeniach które posiadają możliwość aktualizacji portu, aby korzystać z dodatkowych możliwości jakie daje HDMI 1.4 - koniecznie trzeba mieć kabel o takim samym standardzie 1.4. HDMI ma kompatybilność wsteczną, czyli możemy korzystać z np. kabla 1.3 - ale możliwości będą takie jakie oferuje wersja niższa.
Temat wątku nie dotyczy standardów HDMI, więc proponuję kontynuować wątek o HDMI w tym temacie - który sam założyłeś :thumbsup: :
viewtopic.php?f=68&t=5970

t69k-----
Początkujący

A czy ten cytat jest z instrukcji telewizora czy kina domowego? Ponieważ ARC jest zaimplementowane dopiero w HDMI 1.4 O ile EX500 możliwe że ma HDMI 1,4 to ten zestaw kina z tego co podejrzewam nie...

Czy ktoś już wie, sprawdził jakie HDMI jest w telewizorach EX500?
Czy te telewizory mają już HDMI 1.4?
Niestety na stronie sony:
http://www.sony.pl/product/t32-ex-serie ... nicalSpecs
podana jest tylko liczba gniazd HDMI. Ani słowa na temat jaka to wersja łącza. :c11

Obawiam się, że gdyby telewizor miał hdmi 1.4, to "spece" od marketingu wykorzystali by to w jakiejś reklamie. Inna sprawa, że w telewizorze LX900, reklamowanym jako idealny do FULLHD 3D, też nic nie piszą o hdmi 1.4; choć jak rozumiem musi to mieć.
Więc może jednak EX500 też ma chociaż jedno łącze hdmi 1.4? :c7

t69k