anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

TV KDL-50W805C zanika obraz (czarny ekran) na kanałach naziemnych tylko grupa TVN

profile.country.PL.title
as.jedrek
Poszukiwacz

TV KDL-50W805C zanika obraz (czarny ekran) na kanałach naziemnych tylko grupa TVN

Mam TV sony KDL-50W805C (4 lata) i od około 3 tyg. zanika obraz (czarny ekran, głos jest) ale tylko na kanałach naziemnych i tylko dla grupy tvn (tvn, ttv), oglądam dużo YouTube, Netflix tam problemu nie ma. Pomoga albo przełączenie kanału albo dwukrotne wciśnięcie info "i+".
Dla pewności wyszukałem kanały na nowo ale nic to nie dało... Ma ktoś jakiś pomysł co się dzieje?

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
kamilf398
Poszukiwacz

Sprawdź jaką masz wersję oprogramowania. Ja mam KDL-43W805C i ostatnio aktualizowałem je z  pendraiwa do wersji PKG5.457. Czy te kanały nie nadają w nowy standardzie DVB-T2 ?

profile.country.PL.title
as.jedrek
Poszukiwacz

Wersja oprogramowania to PKG5.433, wg opcji "Aktualizacja oprogramowania systemowego" jest to aktualna wersja.

Kanały z którymi mam problemy nie są nadawane w DVB-T2 tylko w DVB-T. 

profile.country.PL.title
stanley50
Użytkownik

Na naziemnej część kanałów już nadają abo robią próby w systemie hevc, trzeba by sprawdzić czy te z czarnym ekranem to nie są akurat te i czy telewizor obsłuży takie.

https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00243412

https://hdtvpolska.com/dvb-t2-hevc-kanaly-kiedy-tvp-tvn-polsat-jak-sprawdzic-parametry/

profile.country.PL.title
as.jedrek
Poszukiwacz

Mój TV KDL-50W805C obsługuje DVB-T2/HEVC. TVN do grudnia testował to kodowanie i wtedy kanały nazywały się TVN/TTV HD HEVC i nie miałem żadnego problemu z ich odbiorem. Aktualnie jest również jeden testowy kanał "Sprawdzam TV" do weryfikacji obsługi DVB-T2, również nie mam z nim problemu.

Możliwe że faktycznie to kwestia firmware'u, wg producenta: w wersji 5.457 poprawiono jak poniżej:

https://www.sony.pl/electronics/support/lcd-tvs-android-w75xc_w80xc-series/kdl-50w805c/software/0025...

"

Korzyści i udoskonalenia

• Rozwiązano problem występowania czarnego ekranu podczas dekodowania obrazu w formacie HEVC (High Efficiency Video Coding) z tunera telewizora
  • Poprawiono działanie Wi-Fi

"

Tutaj piszą ewidentnie o problemie z HVEC ale kto wie, może na normalnych kanałach TVNu też będzie poprawa.

Postaram się dzisiaj zaktualizować i sprawdzić. 

profile.country.PL.title
as.jedrek
Poszukiwacz

Po aktualizacji firmware'u do wersji 5.457 od godziny spokój :slight_smile:

profile.country.PL.title
Marek_Q
Nowicjusz

Mam identyczny telewizor i identyczny problem; czarny ekran co jakiś czas na kanałach grupy TVN, głos jest.

Firmware od dawna 5.457.

Już myślałem że mój egzemplarz jest jakiś felerny ale widzę że niekoniecznie...

Napisz czy problem u Ciebie nadal występuje.

profile.country.PL.title
stanley50
Użytkownik

Marek_Q  Post nad twoim napisano że po aktualizacji jest ok. Jeżeli źle działa z najnowszym firmware to może przywrócenie do ustawień fabrycznych pomoże, oczywiście jeżeli nie zostało wykonane. W niektórych przypadkach jest to niezbędne, choć by po to aby być pewnym, że wszystkie możliwości zostały użyte.