Podziel się wrażeniami!
Witam,
Posiadam TV SONY A95K i amplituner marki Yamaha i mam włączone sterowanie hdmi i włączanie wyłączanie podłączonych urządzeń (Sony sync) i generalnie to działa, włącza się i wyłącza sprzęty, ale są 2 problemy:
1. Jeden mniejszy, głośności nie mogę zmieniać trzymając przycisk, ale klikając pojedynczo i skacze o 0,5 db, przytrzymanie nic nie daje.
2. Drugi poważniejszy, do tv mam podłączone dysk do nagrywania i jak mam wyłączone tv to czasami w nocy słyszę jak dysk zaczyna pracować i nie byłoby to problemem, ale ta praca dysku powoduje chyba włączenie amplituner. Zrobiłem sobie krótki test zostawiając amplituner w trybie standby, a TV odłączyłem całkowicie od prądu, po podłączeniu do prądu nie włącza TV, lecz po minucie włącza się amplituner.
Jak to naprawić lub gdzie zgłosić problem?
No to jak TV wyłączone z zasilania to raczej ten dysk nie ma szans nic zrobić. Raczej bym szukał po stronie ampli.
Właśnie jak dysk dostanie zasilanie to on może uruchomić Ampli.
Znalazłem już 2 takie problemy na forum:
Gdzieś jeszcze coś widziałem, ale wychodzi na to, że to jakiś konflikt pomiędzy Sony, a Yamaha. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania problemu jak to naprawić.
EDIT:
Kolejne: https://www.avsforum.com/threads/yamaha-rx-v373-turns-itself-on.3242866/
Mój XR-55A80J w nocy, wyłączony na czuwaniu wybudza tuner satelitarny podłączony po hdmi.
Problem związany jest z tematem X90J uruchamia się na czuwaniu ,w tle.
Problem rozwiązany
Ustawienia|Kanały & Wejścia|Zewnętrzne wejścia|Ustawienia BRAVIA Sync
Wyłącz Sterowanie BRAVIA Sync
Po tym zabiegu po nocy mój tuner teraz pozostał w uśpieniu.
Nie spodziewałem się takiej konieczności bo wcześniej wyłączyłem
No, ale jak wyłączysz tą opcję to tracisz funkcję sterowania jednym pilotem.
Czy ktoś rozwiązał problem z regulacją głośności?