anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Tryb obrazu - Brakuje trybów obrazu???

ambler-----
Początkujący

Tryb obrazu - Brakuje trybów obrazu???

Witam wszystkich,

posiadam model 5740, czy możecie mi wyjaśnić dlaczego w instrukcji obsługi jest kilka trybów obrazu: żywy, standardowy, własny, kinowy, sport, gra, grafika itp, a u mnie w menu można wybrać tylko spośród własny, standardowy i żywy, pozostałych trybów brak!

40 ODPOW. 40
oldguest
Początkujący

Zimny napisał(a):

Ciekawe czy ten pilot pasuje do innych modeli Bravi, albo nawet do tej serii, tyko standardowego modelu (inna końcówka). Podświetlenie w pilocie to fajna sprawa. Chociaż częściej korzystam z pilota od dekoderów tv cyfrowej...

Nie powinno być problemów. Ogólnie przez 2 lata piloty (jeśli chodzi o sterowanie TV) nie wiele się zmieniły.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Kurcze, to może sobie zmienię pilot w moim W4500. Fajna sprawa te podświetlane przyciski. Chociaż mało korzystam z pilota od LCD, poza tym ułożenie przycisków które mnie interesują znam już na pamięć... Podobnie jak w pilotach od dekoderów. Jednie z BR jeszcze nie ogarnąłem...

ambler-----
Początkujący

Wracając do tematu - podłączyłem konsolę PS3 przez HDMI i dalej mam tylko trzy tryby obrazu - kiedy w takim razie tryb GRA będzie dostępny jak nie przy konsoli?

sulik-----
Początkujący

Witam.

Jestem bardzo zdziwiony takimi różnicami pomiędzy modelami 5500 i 57xx.
Ja mam telewizor 37W5500 i przed zakupem znalazłem własnie modele 57xx i zadzwoniłem na infolinię SONY żeby się dowiedzieć jaka jest między nimi różnica. Gościu powiedział mi, że to są identyczne pod względem funkcji i parametrów telewizory, a różnią się jedynie elementami estetycznymi (chyba ramką albo listwą ponad napisem SONY). A z kolegi amblera przykładu widać, że się różnią również funkcjami oraz że na infolinii SONY nie znają swoich produktów.

Pozdrawiam
Sulik

swiatlo6
Poszukiwacz

Taką samą informacje i ja uzyskałem z infolinii ale jak zacząłem drążyć temat że do w5740 jest dołączony inny pilot to się zdziwili a o tym jest mowa chociażby w instrukcji. Więc Niewinem gdzie tak do końca można uzyskać prawdziwe informacje. :(

Zimny_
Użytkownik

W starych modelach Sony zawsze było tak, np. z serii W4500 były modele pośrednie mające oznaczenia od 4500-4999. Teoretycznie, bo modeli pośrednich było parę, ostatni chyba to był 47xx. Te modele nie różniły się parametrami technicznymi. Wszystkie były wyposażone w tą samą elektronikę, miały te same parametry, a różniły się wyglądem. Czyli np. jedne miały zaszklone głośniki, itp.
Podobnie jest w serii W5500. Modele telewizorów o których mówimy mają taką samą elektronikę w środku, tyle samo Hz, itp. Faktycznie różnią się estetyką i dodatkami nie mającymi wpływu na jakość obrazu.

ambler-----
Początkujący

:c12
ale to nie jest wątek o różnicach w tych modelach, chodzi konkretnie o tryby obrazu, niepotrzebnie schodzimy z tematu.

a może jest tutaj ktoś z Sony w sumie to na ich stronie jest to forum.

Ondyne
Początkujący

W instrukcji do telewizora jest opisane działanie funckji SCENE. Wyraźnie jest powiedziane, że ten temat nie dotyczy modeli W5720, W5730 i W5740.

Oznacza to, że oczekiwana funkcjonalność jest tylko w serii W5500.

Cytuję (fragment opisu pilota):

SCENE (za wyjątkiem KDL-46/40/37/32, W5720, W5730, W5740)
Nacisnąć, aby przywołać menu “Wybór sceny”.

W momencie wybrania żądnych opcji sceny, automatycznie ustawiana jest optymalna jakość dźwięku i obrazu dla wybranej sceny.

Kino: Pozwala uzyskać obraz podobny do tego w sali kinowej z dynamicznym dźwiękiem.

Zdjęcia: Pozwala uzyskać obraz, który autentycznie oddaje strukturę i kolor drukowanego zdjęcia.

Sport: Pozwala uzyskać obraz, który daje możliwość doznania realistycznych wrażeń wzrokowych i słuchowych jak na stadionie.

Muzyka: Pozwala uzyskać obraz, który daje możliwość słuchania dynamicznego i wyraźnego
dźwięku jak podczas koncertu.

Gra: Pozwala uzyskać obraz, którego wysoka jakość i wyśmienity dźwięk dają możliwość pełnego cieszenia się grami.

Grafika: Pozwala uzyskać obraz, który, dzięki dużej wyraźności wyświetlanych detali, ułatwia
długotrwałe patrzenie na ekran oraz zmniejsza poczucie zmęczenia.

Ogólna: Bieżące ustawienia użytkownika.

Automat.: Optymalna jakość dźwięku i obrazu ustawiane są automatycznie odpowiednio do źródła sygnału wejściowego. Jednak, w zależności od podłączonych urządzeń, może to nie przynieść żadnego efektu.

~•
W Trybie cyfrowym opcje “Scene” są stosowane osobno dla obrazów HD (wysokiej rozdzielczości) i SD (standardowej rozdzielczości).
• Po włączeniu opcji Tryb Teatru (strona 13), ustawienie “Wybór sceny” automatycznie przełącza się na “Kino”.

Zimny_
Użytkownik

Ustawia tryb obrazu. Możliwe do wyboru opcje zależą od ustawień obrazu.

Ondyne napisał(a):

W instrukcji do telewizora jest opisane działanie funkcji SCENE. Wyraźnie jest powiedziane, że ten temat nie dotyczy modeli W5720, W5730 i W5740.

Oznacza to, że oczekiwana funkcjonalność jest tylko w serii W5500.

Zastrzeżenie o którym napisałeś, dotyczy pilota. W instrukcji nie masz takich informacji przy opisie trybów obrazu. Może to wynikać z tego, że nie ma przycisku SCENE na pilocie, ale tryby obrazu są najwyraźniej dostępne w MENU w ustawieniach. W opisywanych trybach obrazu z poziomu menu nie masz żadnych zastrzeżeń. Więc powinny one być w w/w modelach. Jestteż również napisane:

Ustawia tryb obrazu. Możliwe do wyboru opcje zależą od ustawień obrazu.

Dodam z własnego doświadczenia, że może również zależeć od wejścia do którego jest podłączone urządzenie. W ramach testu proponuję wejść przez MENU w obrazy i zobaczyć czy nie macie dostępnego trybu "Zdjęcia". Jeśli nie, to może zresetowanie ustawień obrazu pomoże.

Zimny_
Użytkownik

Aż ściągnąłem sobie instrukcje obsługi :D Jeszcze dodam, że trybów obrazu dostępnych z MENU obrazu jest więcej. Opisane są na 34 stronie instrukcji:

Żywy - Poprawia kontrast i ostrość obrazu.

Standardowy - Dla standardowego obrazu. Ustawienie zalecane dla celów
kina domowego.

Własny - Umożliwia zapisanie preferowanych ustawień.

Kinowy - Dla oglądania filmów. Najlepsze dla oglądania programów
telewizyjnych z efektem kina.

Zdjęcie-Żywy - Dla oglądania zdjęć. Poprawia kontrast i ostrość obrazu.

Zdjęcie-Standard - Dla oglądania zdjęć. Zapewnia optymalną jakość oglądanych
w domu zdjęć.

Zdjęcie- Oryginalny - Dla oglądania zdjęć. Pozwala uzyskać jakość zdjęć zbliżoną
do jakości zdjęć wywołanych.

Zdjęcie-Własny - Dla oglądania zdjęć. Umozliwia zapisanie preferowanych
ustawien.

Sport - Zapewnia optymalną jakość oglądanych programów
sportowych.

Gra - Optymalna do odtwarzania gier na ekranie telewizora.

Grafika - Zapewnia optymalną jakość dla oglądania grafiki.