Podziel się wrażeniami!
Posiadam telewizor sony 200 hz. Czy zainstalowanie dekodera hd wpłynie na jakość ogladania programów nadawanych w hd . Czy ta róznica jest bardzo zauwazalna w telewizorach 200 Hz, czy tez nie opłaca sie inwestowac w programy hd.
Ela.
irku bardzo dużo racji i faktów w tym co piszesz, z jednym jedynie nie mogą się zgodzić, a mianowicie:
irek6311 napisał(a):
połączenia SCART czy component nie mają znowu tak strasznych różnic w jakości sygnału z tunera sat HD ,
scarface napisał(a):
irku bardzo dużo racji i faktów w tym co piszesz, z jednym jedynie nie mogą się zgodzić, a mianowicie:
irek6311 napisał(a):
Teoretycznie to sensu obrazu HD na zwykłej nagrywarce nagrywania nie ma ...
jakość HD zostanie utracona w trakcie nagrywania kanałów HD i SCART nie jest tu najsłabszym ogniwem ,
irek6311 napisał(a):
HDMI nieprędko zagości jako standardowe wejście w nagrywarce a nagrywarek HD jeszcze też nikt nie produkuje ,
irek6311 napisał(a):
połączenia SCART czy component nie mają znowu tak strasznych różnic w jakości sygnału z tunera sat HD ,
I jeszcze zapomniałem o tym, tu zgadzam się:
irek6311 napisał(a):
dobre kable połączeniowe HDMI + płyta Blu Ray to dopiero można mówić o jakości obrazu na TV
SAT tuner HD nigdy takiego obrazu nie da bo Cyfra czy inny nadawca poddaje programy kompresji a ta pogarsza jakość obrazu i wtedy nawet component +kabel za 1tyś zł nic nie zdziała
Chyba się nie rozumiemy ...Zimny napisał(a):
irek6311 napisał(a):
HDMI nieprędko zagości jako standardowe wejście w nagrywarce a nagrywarek HD jeszcze też nikt nie produkuje ,
Po pierwsze. Nagrywarki HD są już produkowane, dość długo. Masz możliwość nagrania na HDD i z HDD na jedno-dwuwarstwowe płyty DVD, lub bezpośrednio na DVD. Owszem, przy nagrywaniu na płytę materiał jest upscalowany. Mimo to obraz jaki widzisz na ekranie jest zbliżony do Full HD. Takiej jakości nie osiągniesz rzez kabel SCART, S-video... Jedynie HDMI lub component.
W tego typu nagrywarkach HD-DVD, w odtwarzaczach DVD, dekoderach HD, amplitunerach HDMI jest standardem.
No to się nie zrozumieliśmy. Dla mnie nagrywarka HD, jest to nagrywarka potrafiąca zapisać materiał z zewnętrznego źródła. Owszem, z satelity itd jedyną opcją jest nośnik HDD. Jeżeli chodzi o zapis materiału HD na DVD też jest taka możliwość. Można zgrywać materiał HD z kamer w formacie AVCHD bezpośrednio na płytę. Taka możliwość jest od 2007 roku. Tu masz link:
http://news.sel.sony.com/en/press_room/ ... 30822.html
Nagrywarek BR jeszcze nie ma.
Widzisz ile jest możliwych rozwiązań, jeśli ktoś nie zdefiniuje dokładnie pytania.. Temat o jakości cyfrowej telewizji i różnicach już był, nie będę dublował wypowiedzi. Ale generalnie masz racje. Jakość Full HD można uzyskać z płyt Blu Ray, przez złącze HDMI lub component. Wracając jeszcze do nagrywarek HD na nośnik. Jedyną opcją je
Co do SCART i Component, różnica w jakości jest ogromna. Ja nie mam żadnego urządzenia na SCART. Miałem DVD, które nie miało HDMI, po zmianie z telewizora CRT na LCD zmieniłem też kabel na component.
Tu masz parę słów o tym kablu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/YPbPr
http://en.wikipedia.org/wiki/Component_video