anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Swiecący lewy dolny róg w KDL 32 W 5720

profile.country.pl_PL.title
OLAF-----
Początkujący

Swiecący lewy dolny róg w KDL 32 W 5720

Witam
W ostatnim czasie zakupiłem Sony Bravia KDL 32 W 5720 i zauważyłem, że lewy dolny narożnik telewizora świeci się na jasno. Jest to bardziej widoczne przy jasniejszych kolorach. Przy ciemnych natomiast jest normalnie.
Słyszałem, że można położyć na noc telewizor wyłączony na płasko albu rozsmarowć szmatką z mikrofibry, ale nie mam pewnosci czy to sie sprawdza w tym modelu. Jak położyć na płasko? Bezpośrednio matrycą do podłogi? Czy na odwrót? Może ktoś ma jakieś inne sprawdzone metody?
Czy może mieć wpływ na to niska temperatura pomieszczenia w którym się znajduje? Słyszałem coś o czasie rozgrzewania się nowego sprzętu?
Za wszystkie porady z góry dziękuje.

5 ODPOW. 5
Zimny_
Użytkownik

Moim zdaniem najlepiej na początku najlepiej pobawić się z ustawieniami obrazu w telewizorze. Zmniejszyć podświetlenie, wyregulować jasność itp. W wielu przypadkach odpowiednia kalibracja (którą też prowadzą zewnętrzne firmy) zmniejsza lub całkowicie eliminuje wrażenie nierównomiernego podświetlenia.
Co do leżakowania, to spotykałem sie ze sposobem położenia telewizora matrycą do dołu. Jednak trzeba pamiętać o równym ułożeniu telewizora, nie porysowaniu go, oraz co najważniejsze, żeby matryca nie dotykała do czegokolwiek.
Wycieranie ściereczką również może pomóc, tylko trzeba to robić delikatnie.
Co do dogrzewania się telewizora, to również może pomóc. Najgorsze jest to, że nie ma reguły na te sposoby. W jednym przypadku pomoże masowanie, w innym leżakowanie, w innym nic... Trzeba próbować, ale podkreślam - najważniejsza jest odpowiednia konfiguracja obrazu.

Ravi-----
Początkujący

Wydawało mi się, że te metody- leżakowanie oraz "masowanie" ściereczką to były stosowane do cloudingu przy starszych modelach, ale można spróbować. Najskuteczniejsza jest kalibracja telewizora i o ile profesjonalną wykonują specjalne firmy, to przy odrobinie wolnego czasu sami też jesteśmy wstanie coś zdziałać. Jak wygląda sprawa przy ciemnej planszy? (bo jeśli dobrze zrozumiałem to problem nie zachodzi w takiej sytuacji?)

OLAF-----
Początkujący

Witam
Przy ciemnym ekranie i przy ciemnych kolorach jest to nie widoczne. Zauważalne tylko przy jasnych najbardziej przy białym. Jest naprawde nie wielka plamka, ale drażni mnie.
Co oprócz kontrastu, jasności mogę wyregulować?
Pozdrwaiam OLAF

Zimny_
Użytkownik

Czyli przy ciemnym ekranie nic nie widać, a przy jasnym, białym świeci mocniej w tym narożniku? Powiem Ci, że to jest dosyć dziwne. Spróbuj zgłosić na serwis, jeśli to tak bardzo przeszkadza. Zgłoszenie nic nie kosztuje, a sam ciekawy jestem co powiedzą.

Ravi-----
Początkujący

OLAF napisał(a):

Witam
Przy ciemnym ekranie i przy ciemnych kolorach jest to nie widoczne. Zauważalne tylko przy jasnych najbardziej przy białym. Jest naprawde nie wielka plamka, ale drażni mnie.
Co oprócz kontrastu, jasności mogę wyregulować?
Pozdrwaiam OLAF

Jeśli problem przybiera denerwujące rozmiary, przeszkadza w codziennym użytkowaniu telewizora, a tak wynika z Twojego opisu, to przychylam się do rady Zimnego. Skontaktować się z serwisem, nie ma czego się bać, a zawsze będzie jakieś rozwiązanie problemu, daj znać jak się sprawa dalej potoczy.