anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony KE55XH9005BAEP biały pasek przy podgłaśnianiu

profile.country.PL.title
brewkong
Poszukiwacz

Sony KE55XH9005BAEP biały pasek przy podgłaśnianiu

Witam, jestem posiadaczem TV Sony KE55XH9005BAEP od 4 miesięcy.

Przy kliknięciu na pilocie zmiany Volume + bądź - wyskakuje mi na TV biały pasek wzdłuż telewizora.

Zauważyłem to po aktualizacji softu, aczkolwiek problem mógł występować wcześniej tylko nie zwracałem na to uwagi. Przywracałem ustawienia na fabryczne, resetowałem TV do zera i w dalszym ciągu przy podgłaśnianiu pojawia się biały półprzeźroczysty pasek nad informacją o głośności. Myślałem, że to po prostu złe podświetlenie matrycy? Ale jak klikam ustawienia i wyskakuje pasek z ustawieniami, czy menu z wyborem sygnału HDMI/TV itd. tego paska białego nie ma - pojawia się przy podgłaśnianiu i jak znika pasek z volume to znika ta poświata biała.

Dodam, że obraz podczas codziennego oglądania wyświetlany jest normalnie, nic nie lata, nie miga a problem pojawia się na ciemniejszej scenerii jak się podgłaśnia lub ścisza. Na jasnych scenach po prostu tego nie widać aż tak.

Moje pytania są następujące:

Czy to po prostu jakaś wada po aktualizacji(?) Czy może jakiś rodzaj uszkodzenia/zużycia?

Warto to reklamować póki jest na gwarancji, czy okaże się, że to cecha telewizorów jak "clouding" itp. ?

Podczas nie używania volume:

podczas nie używania volumepodczas nie używania volumePodczas użycia volume:

podczas używania volumepodczas używania volume

Zdjęcia z większym kontrastem wykonane telefonem (normalnie aż tak nie widać):

Rozjaśniony obrazRozjaśniony obrazZwiększony kontrast do zdjciaZwiększony kontrast do zdjcia

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
Lumbagoo
Doradca

Jak na moje oko to nie wygląda to normalnie, kwestia jest czy to aktualizacja skopała soft czy coś się dzieje z hardware. Osobiście zgłosiłbym się do serwisu, mogą chociaż spojrzeć na zdjęcia.

profile.country.PL.title
stanley50
Użytkownik

Biały pasek miałem i mam wąziutki ale bez żadnych takich niespodzianek.

profile.country.PL.title
brewkong
Poszukiwacz

Ale przy używaniu Volume? Czy jakichkolwiek opcji, żeby pasek wyskoczył (np. od ustawień, czy zmiany sygnału)?

Ja nie wiem czy nie było tak od początku, ale raczej nie sprawdzałem go pod tym kątem. Wynikło to w trakcie oglądania na ciemnej scenerii i podgłaśnianiu. Jak pasek po podgłośnieniu/ściszeniu znika to i obraz staje się normalny tylko w momencie tego konkretnego paska od volume.

profile.country.PL.title
stanley50
Użytkownik

brewkong Nowicjusz

Tak, od nowości jak podgłaśniałem czy ściszałem to pasek się wydłużał lub skracał a nad nim cyferki od 0-100 zależnie od głośności. Sprawdziłem teraz na planszach testowych i nie mam żadnej poświaty, natomiast przy kolorowych ekranach oprócz czarnego na szerokości ok 15 cm u dołu robi się ciemniejszy pas przez całą długość ekranu. Nie idzie tego zauważyć przy normalnym oglądaniu i zwiększaniu/zmniejszaniu głośności.

profile.country.PL.title
brewkong
Poszukiwacz

Napisałem reklamację do serwisu na maila. 14 dni na odpowiedź.... Mam nadzieję, że to nie żadna "cecha" telewizora bo jak się już to dostrzega to podświadomie człowiek szuka tego przy codziennym użytkowaniu.

Dziwny jest fakt, że jak włączy się ustawienia czy zmianę sygnału pasek wyskakuje również ale nie ma żadnych poświat. Problem dotyczy tylko podczas podgłaśniania lub ściszania. Z kolei na kolorowych tłach jest widoczny ale ciemny lekko ten pasek. Możliwe, że tam się coś wypaliło albo uszkodziło mechanicznie?

TV wisi i nie było ingerencji osób trzecich aby nim potrząsać czy  go uszkodzić.

profile.country.PL.title
brewkong
Poszukiwacz

Wykonałem test na kolorach i czerni na pasku od głośności + przy okazji uruchomiłem pasek od ustawień i wyboru sygnału wejścia. Na kolorowych czy to pasek głośności czy ustawień lub sygnału - nie ma poświaty. Na czarnym tle tylko pasek głośności daje jakiś biały prostokątny wzdłuż pasek, ustawienia czy sygnał już go nie "emitują".

Załączam zdjęcia jakby ktoś coś więcej mógł wiedzieć.

245433619_825050824830397_47824199974996168_n.jpg

246189570_1523144921378533_2515824398262842893_n.jpg

246440239_1016067492568013_2370546248374863071_n.jpg

245938520_249413273823137_3458047001862162574_n.jpg