anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z dźwiękiem w Divx-ach

profile.country.pl_PL.title
__PeTe__
Początkujący

Problem z dźwiękiem w Divx-ach

Witam,
Spotkałem się z opinią, że telewizory serii W5500 mają problem z dźwiękiem podczas odtwarzania Divx-ów. Mówiąc potocznie - tnie się ...
Filmy odtwarzane są z komputera po kablu HDMI.

Czy spotkaliście się z czymś takim?

Obecnie jestem na etapie przedzakupowym (czytam wszystkie opinie) i bacznie obserwuję rynek TV LCD, stąd moje pytanie ...

10 ODPOW. 10
oldguest
Początkujący

Objawy raczej wskazują na problem z kodekami w komputerze lub odczytem pliku...
Nie wskazuje to na problem z TV.

savik68
Początkujący

przecierz W5500 nie odtwarzają DVIX

oldguest
Początkujący

savik tutaj jest odpowiedź

Filmy odtwarzane są z komputera po kablu HDMI.

__PeTe__
Początkujący

Tu jeszcze 1 kwiatek, żeby nie było przekłamania pozwolę sobie na wklejenie treści:

W środę zakupiłem takowy tv i na początku byłem pod wrażeniem - kolory, głębia, wyrazistość są super.
Do kompletu kupiłem DVD Onkyo 406 i wszystko śmiga oprócz filmów w divx i poprzez kabel HDMI _ GŁOŚ SIE TNIE - RAZ JEST , RAZ GO NIE MA. Zaznaczę że wczoraj udałem się do SOny Centre by przetestować inny egzemplarz tego samego tv (DVD jest na 100% dobre bo sprawdziłem na innym tv samsunga poprzez HDMI i na divx głos jest czysty i wyraźny - wogóle sie nie tnie). Na innym egazempalrzy było dokładnie to samo pomimo zmiany kilku kabli HDMI. Na koniec testów podłączyliśmy DVD pod TV 40Z4500 i o dziwo tu głos z divx także był normalny - czysty i wyraźny. W salonie stwierdzili że jest najprawdopodobniej soft skopany pod divx -pomyślcie w nowym tv!!! W poniedziałek jadę oddać te telewizor i zastanawiam się czy nie wziąść tego 200Hz 40Z4500 czy może Plazmę Panasonica 40G10.
A jeszcze jedno jak podłączę DVD kablami analogowymi (EURO LUB CZINCZE) TO GŁOS JEST NORMALNY. ale kto będzie oglądał po zwykłych kablach divx jak się ma wejścia HDMI w obu sprzętach.
Chyba jednak coś jest "na rzeczy" - chyba że można mówić o swoistej niekompatybilności sprzętów, ale to co najmniej cienka teoria ...
Jest to chyba jedyna rzecz (oprócz ceny :slight_smile:

Dobrze byłoby gdyby jakiś posiadacz tego TV sprawdził to i potwierdził bądź zdementował - z góry dziękuję za podzielenie się efektami takiego testu.

oldguest
Początkujący

__PeTe__ - ale z komputerem jest o tyle dobrze że mamy wpływ na to co komputer nam pośle przed HDMI (można konfigurować kodeki) w odtwarzaczu stacjonarnym widać nie było takiej opcji. Możliwe że do telewizora był podawany standard dźwięku nie do końca zdolny ze standardem lub ogólnie używanymi kodekami. Tak jak powiedziałem wcześniej z komputerem nie powinno być żadnych problemów. Po za tym jeśli to faktycznie była wina softu to wystarczyło zapytać w serwisie czy jest może już jakiś update softu dla tego telewizora. A jeśli coś jest na rzeczy to taki soft zostanie poprawiony.

__PeTe__
Początkujący

Co do komputera nie mam obaw, bardziej martwi mnie odtwarzanie Divx-ów z odtwarzacza stacjonarnego ...
Na razie nie mam takiego ze złaczem HDMI, ale to kwestia czasu, prawdopodobnie posiadanie TV LCD ze złączami HDMI będzie implikować zakup DVD z możliwością odtwarzania Divx-ów właśnie po HDMI. Zależy mi na tym o tyle, że jak wiesz, część plików w formacie Divx kodowana jest z dźwiękiem AC3 5.1 i barbarzyństwem byłoby odtwarzać to w stereo :-)
Dlatego też dążę do wyjaśnienia tej kwestii, bo jest to w zasadzie jedyna bariera powstrzymująca mnie od podjęcia decyzji o zakupie właśnie KDL-40W5500.
Jeżeli masz taką możliwość, żeby przeprowadzić taki test byłbym wdzięczny ...

A może Sony pomyśli o aktualizacji softu w TV, chociaż jak wiemy, nie specjalnie garną się do wypuszczania poprawek - czyżby w przeświadczeniu o własnej nieomylności i przekonaniu o doskonałości stworzonych produktów?

oldguest
Początkujący

część plików w formacie Divx kodowana jest z dźwiękiem AC3 5.1 i barbarzyństwem byłoby odtwarzać to w stereo :-)

Jeśli dźwięk będzie odtwarzany na telewizorze to przecież i tak efekt jest stereo!! Więc co za barbarzyństwo. Chcesz wykorzystać 5.1 kup kino wtedy z dźwiękiem TV nie będzie miał wiele wspólnego......

A może Sony pomyśli o aktualizacji softu w TV, chociaż jak wiemy, nie specjalnie garną się do wypuszczania poprawek - czyżby w przeświadczeniu o własnej nieomylności i przekonaniu o doskonałości stworzonych produktów?

A skąd takie informacje? Bo ja nie mam dostępu do informacji kiedy i jakie upgrady wychodzą do TV (co innego do DVD czy nagrywarek, aparatów to jest dla wszystkich). Do tego ma dostęp tylko serwis. Jest problem zgłaszasz serwisowi oni aktualizują jeśli jest taka możliwość (przeważnie jest tak jak było z problem z timerem). Z tego co też widziałem kolejne partie telewizorów przychodzą z najnowszym oprogramowaniem.

Co do sprawdzenia nie posiadam DivX-ów. Zresztą na 99,99% z DVD Sony dźwięk z DivX-a na pewno będzie dobrze odtwarzany.

__PeTe__
Początkujący

Jeśli dźwięk będzie odtwarzany na telewizorze to przecież i tak efekt jest stereo!! Więc co za barbarzyństwo. Chcesz wykorzystać 5.1 kup kino wtedy z dźwiękiem TV nie będzie miał wiele wspólnego......

Moją koncepcją jest podłączenia (w przyszłości) DVD do TV via HDMI, a dalej TV do Amplitunera światłowodem. Powinno zagrać - czy się mylę?
Daje mi to komfort korzystania z dźwieku z TV jak nie chcę zaprzęgać do pracy kina.
BTW. Kino jest... nie wymieniam nazwy żeby nie robić kryptoreklamy :smileyhappy:

Jest problem zgłaszasz serwisowi oni aktualizują jeśli jest taka możliwość (przeważnie jest tak jak było z problem z timerem). Z tego co też widziałem kolejne partie telewizorów przychodzą z najnowszym oprogramowaniem.

Czyli spać mam spokojnie, kasę pchać w skarbonkę, a jak będzie wystarczająco, to nie marudzić tylko meldować się w sklepie i zanabyć TV :-)

Dzięki za informacje.

oldguest
Początkujący

Moją koncepcją jest podłączenia (w przyszłości) DVD do TV via HDMI, a dalej TV do Amplitunera światłowodem. Powinno zagrać - czy się mylę?

Powinno zagrać. Szczególnie że wtedy TV tylko przepuści dźwięk a nie będzie go dekodował.

Daje mi to komfort korzystania z dźwieku z TV jak nie chcę zaprzęgać do pracy kina.

Poważniejsze kina np. STR-DA, STR-DG do nich raczej się podłącza HDMI i potem do telewizora. Dotyczy to głównie możliwości uzyskania najnowszych standardów dźwięku DTS Mater Audio i Dolby True HD (one są przesyłane tylko via HDMI) z odtwarzacza BD.

Czyli spać mam spokojnie, kasę pchać w skarbonkę, a jak będzie wystarczająco, to nie marudzić tylko meldować się w sklepie i zanabyć TV :-)

Myślę że to będzie dobry pomysł.