Podziel się wrażeniami!
Witam,
Spotkałem się z opinią, że telewizory serii W5500 mają problem z dźwiękiem podczas odtwarzania Divx-ów. Mówiąc potocznie - tnie się ...
Filmy odtwarzane są z komputera po kablu HDMI.
Czy spotkaliście się z czymś takim?
Obecnie jestem na etapie przedzakupowym (czytam wszystkie opinie) i bacznie obserwuję rynek TV LCD, stąd moje pytanie ...
Objawy raczej wskazują na problem z kodekami w komputerze lub odczytem pliku...
Nie wskazuje to na problem z TV.
przecierz W5500 nie odtwarzają DVIX
savik tutaj jest odpowiedź
Filmy odtwarzane są z komputera po kablu HDMI.
Tu jeszcze 1 kwiatek, żeby nie było przekłamania pozwolę sobie na wklejenie treści:
W środę zakupiłem takowy tv i na początku byłem pod wrażeniem - kolory, głębia, wyrazistość są super.
Do kompletu kupiłem DVD Onkyo 406 i wszystko śmiga oprócz filmów w divx i poprzez kabel HDMI _ GŁOŚ SIE TNIE - RAZ JEST , RAZ GO NIE MA. Zaznaczę że wczoraj udałem się do SOny Centre by przetestować inny egzemplarz tego samego tv (DVD jest na 100% dobre bo sprawdziłem na innym tv samsunga poprzez HDMI i na divx głos jest czysty i wyraźny - wogóle sie nie tnie). Na innym egazempalrzy było dokładnie to samo pomimo zmiany kilku kabli HDMI. Na koniec testów podłączyliśmy DVD pod TV 40Z4500 i o dziwo tu głos z divx także był normalny - czysty i wyraźny. W salonie stwierdzili że jest najprawdopodobniej soft skopany pod divx -pomyślcie w nowym tv!!! W poniedziałek jadę oddać te telewizor i zastanawiam się czy nie wziąść tego 200Hz 40Z4500 czy może Plazmę Panasonica 40G10.
A jeszcze jedno jak podłączę DVD kablami analogowymi (EURO LUB CZINCZE) TO GŁOS JEST NORMALNY. ale kto będzie oglądał po zwykłych kablach divx jak się ma wejścia HDMI w obu sprzętach.
Chyba jednak coś jest "na rzeczy" - chyba że można mówić o swoistej niekompatybilności sprzętów, ale to co najmniej cienka teoria ...
Jest to chyba jedyna rzecz (oprócz ceny
Dobrze byłoby gdyby jakiś posiadacz tego TV sprawdził to i potwierdził bądź zdementował - z góry dziękuję za podzielenie się efektami takiego testu.
__PeTe__ - ale z komputerem jest o tyle dobrze że mamy wpływ na to co komputer nam pośle przed HDMI (można konfigurować kodeki) w odtwarzaczu stacjonarnym widać nie było takiej opcji. Możliwe że do telewizora był podawany standard dźwięku nie do końca zdolny ze standardem lub ogólnie używanymi kodekami. Tak jak powiedziałem wcześniej z komputerem nie powinno być żadnych problemów. Po za tym jeśli to faktycznie była wina softu to wystarczyło zapytać w serwisie czy jest może już jakiś update softu dla tego telewizora. A jeśli coś jest na rzeczy to taki soft zostanie poprawiony.
Co do komputera nie mam obaw, bardziej martwi mnie odtwarzanie Divx-ów z odtwarzacza stacjonarnego ...
Na razie nie mam takiego ze złaczem HDMI, ale to kwestia czasu, prawdopodobnie posiadanie TV LCD ze złączami HDMI będzie implikować zakup DVD z możliwością odtwarzania Divx-ów właśnie po HDMI. Zależy mi na tym o tyle, że jak wiesz, część plików w formacie Divx kodowana jest z dźwiękiem AC3 5.1 i barbarzyństwem byłoby odtwarzać to w stereo
Dlatego też dążę do wyjaśnienia tej kwestii, bo jest to w zasadzie jedyna bariera powstrzymująca mnie od podjęcia decyzji o zakupie właśnie KDL-40W5500.
Jeżeli masz taką możliwość, żeby przeprowadzić taki test byłbym wdzięczny ...
A może Sony pomyśli o aktualizacji softu w TV, chociaż jak wiemy, nie specjalnie garną się do wypuszczania poprawek - czyżby w przeświadczeniu o własnej nieomylności i przekonaniu o doskonałości stworzonych produktów?
część plików w formacie Divx kodowana jest z dźwiękiem AC3 5.1 i barbarzyństwem byłoby odtwarzać to w stereo
Jeśli dźwięk będzie odtwarzany na telewizorze to przecież i tak efekt jest stereo!! Więc co za barbarzyństwo. Chcesz wykorzystać 5.1 kup kino wtedy z dźwiękiem TV nie będzie miał wiele wspólnego......
Moją koncepcją jest podłączenia (w przyszłości) DVD do TV via HDMI, a dalej TV do Amplitunera światłowodem. Powinno zagrać - czy się mylę?