Podziel się wrażeniami!
Telewizor KDL 40X2000 zepsuł się po 5 latach od zakupu w salonie - (1/2 roku po gwarancji).
W Autor.Serwisie stwierdzono brak możliwości jego naprawy - niedostępna część.
W tamtym okresie kosztował sporo kasy. Dzisiaj musi lądować w śmietniku. Wniosek niech każdy sobie wyciągnie sam.
Z tego co widziałem to założyłeś już podobny temat:
https://www.sony.pl/discussions/message/1234409#1234409
Nie jestem modem forum i niby nic mi do tego ale po prostu nie lubię takiego "zaśmiecania" lub postępowań które prowadzą, że forum jest nieczytelne (dublowanie tematów).
Przecież każdy ma prawo kupować to co chce. Rozumiem w 100% Twoje rozgoryczenie ale TV to tylko elektronika i nikt nie ma wpływu na to kiedy się zepsuje oraz czy części do danego modelu będą dostępne po ponad 5 latach.
Każdy chciałby aby części serwisowe były dostępne przez długi czas ale ponad 5 lat z punktu widzenia TV to szmat czasu (niezwykły rozwój technologiczny).
Mi pozostaje jedynie Ci współczuć oraz jedyne rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy napisałem Ci w poprzednim (pierwszym) wątku.
Postęp technologiczny w ostatnich latach jest naprawdę znaczny, a 5 lat to naprawdę dużo czasu w tej kwestii. Dodatkowo dosyć ważną kwestią jest to że z reguły po roku następuje wstrzymanie produkcji danego modelu - wychodzi nowa seria i nie ma sensu produkować. Naprawdę przykro mi z powodu awarii, ale tak już jest w kwestii elektroniki.
Być może naprawy podejmie się inny specjalistyczny serwis. Niekoniecznie autoryzowany.
I tak już po okresie gwarancji, więc naprawa tak czy inaczej będzie odpłatna.
Życzę powodzenia.
witam, niestety potwierdzam
mój 50w809c również się zepsuł, puki co obraz jeszcze widać z mankamentami, pojawiające się pionowe biale migające paski.
na własną rękę próbowałem szukać rozwiązania problemu i po dwóch telefonach od rożnych serwisów otrzymałem odpowiedź, że ciężko będzie naprawić - wymiana matrycy. koszt 1200-1500 złotych jeśli w ogóle serwis znajdzie odpowiednią matrycę do tego telewizora. wg serwisu zepsuł się element zintegrowany z matrycą którego nie można naprawić i konieczna jest wymiana całej matrycy.
teraz pytanie czy wydawanie 4k złotych na "fajny" telewizor ma sens skoro ma działać tylko 5 lat - to i tak długo działał bo widziałem opinie, że uszkodzenia następowały po dwóch i trzech latach