Podziel się wrażeniami!
W internecie pojawiła się zapowiedź nowej serii Z5500. Z podawanych parametrów, ma być dużo bardziej multimedialny od W5500, panel 10bit, x.v.colour, BE3, poprawione 200Hz wzbogacony o system osłabienia rozmycia oraz dużo więcej najnowocześniejszych nowinek technicznych, np.:
Nowością jest technologia AppliCast™, która zapewnia dostęp do różnych usług on-line bez włączania komputera. Podłączony do Internetu przez port Ethernet telewizor BRAVIA Z5500 pozwoli między innymi na wyświetlanie kanałów RSS . Korzystając z przejrzystego menu ekranowego XMB™, można również wybrać wiele przydatnych "widżetów", wyświetlanych obok obrazu telewizyjnego. W telewizorach z serii Z5500 są fabrycznie zainstalowane trzy takie widżety: zegar analogowy, kalendarz i poradnik "Jak korzystać z AppliCast™". Dodatkowo można ściągnąć z Internetu pięć innych: kalkulator, budzik, zegar czasu na świecie i ramkę na zdjęcia; ten ostatni pozwala na wyświetlanie obrazu z Internetu w trybie ramki na zdjęcia.
Można było się spodziewać, że nowy model z serii Z będzie uaktualnieniem poprzedniego o możliwości dodane w w5500, chociaż zaskoczyło mnie dodanie panelu 10bitowego oraz x.v.colour wygląd też niezły. Dla mnie najbardziej istotne jest pytanie ile będzie kosztować? Pewnie po premierze różnica będzie taka jak między w4500 i z4500 parę miesięcy temu (40w5500 aktualnie kosztuje poniżej 5000zł)
Tani na pewno nie będzie. Podobno premiera ma być ok. lipca. Tu jeszcze parę info ze strony Sony:
# Format Full HD 1080: maksymalna szczegółowość obrazu telewizyjnego, filmów i gier w rozdzielczości 1920 x 1080 pikseli
# Technologia Motionflow 200Hz z osłabianiem rozmycia obrazu – maksymalna płynność ruchu na ekranie i szczegółowość szybkiej akcji
# BRAVIA ENGINE 3 - imponująca szczegółowość obrazu, optymalny kontrast i większa wierność barw
# Technologia Live Colour Creation i podświetlenie WCG-CCFL – maksymalnie żywe i naturalne kolory
# Dynamiczny współczynnik kontrastu 100 000:1 – głębsza czerń i bardziej realistyczne odwzorowanie barw
# Panel 10-bitowy, który w połączeniu z podświetleniem WCG-CCFL i technologią Live Colour Creation zapewnia piękny, naturalny wygląd obrazu i niewiarygodną płynność przejść od ciemnych do jasnych barw
# Łączność DLNA – łatwy dostęp do filmów, muzyki i zdjęć w kompatybilnych urządzeniach rozsianych po całym domu i wyświetlanie obrazu HD na dużym ekranie przy użyciu pilota od telewizora
# Technologia AppliCast™ – wyświetlanie informacji z Internetu w czasie oglądania telewizji. Preinstalowane funkcje obejmują czytnik RSS umożliwiający wyświetlanie nagłówków najświeższych wiadomości
# Cztery wejścia HDMI™ (dwa z tyłu, dwa z boku, wszystkie z CEC) do podłączania źródeł sygnału High Definition, takich jak Blu-ray Disc™ czy PLAYSTATION®3
# Odtwarzacz nośników USB - prezentacja na dużym ekranie zdjęć, filmów i muzyki z każdego urządzenia z interfejsem USB
# Funkcja BRAVIA Sync – sterowanie całym systemem kina domowego przez naciśnięcie jednego przycisku na pilocie i dostęp do menu w podłączonych, współpracujących urządzeniach, takich jak kamery Handycam®
# Funkcja wyboru sceny – specjalny przycisk na pilocie umożliwiający dostosowanie ustawień obrazu i dźwięku do oglądanego programu oraz uzyskanie maksymalnie dynamicznego i realistycznego efektu
# Technologia S-Force Front Surround – cyfrowy efekt przestrzenny przy wykorzystaniu tylko dwóch przednich głośników
# Ustawienia „eko” – szereg ustawień zmniejszających zużycie energii i ułatwiających ograniczenie wpływu na środowisko
# Przełącznik Energy Saving Switch zapewniający zerowe zużycie energii w trybie czuwania – obecne telewizory zużywają energię nawet po wyłączeniu
# Tryb ramki na zdjęcia – kiedy telewizor nie jest używany, zamiast „czarnej dziury”, można oglądać swoje zdjęcia lub fabrycznie zaprogramowane obrazy
# Zaawansowane wzornictwo „draw the LINE” w serii Z5500: wąska ramka pozwala całkowicie skoncentrować się na fantastycznym obrazie i uzyskać bardziej zniewalający efekt przy oglądaniu telewizji
# Oferowany oddzielnie głośnik w formie listwy – dostosowany do wyglądu telewizora głośnik HT-CT500 o imponującej mocy 400 W
# Wbudowany tuner MPEG-4 AVC HD – możliwość oglądania darmowych audycji naziemnych i kablowych HD i SD (oraz kanałów analogowych)*
# Wbudowany tuner MPEG-2 – możliwość oglądania cyfrowej telewizji naziemnej o standardowej rozdzielczości (oraz kanałów analogowych)
# Wbudowany tuner kablowy – możliwość oglądania cyfrowej telewizji kablowej (zależnie od kraju i tylko dla obsługiwanych operatorów)
# Zgodność z CI+ – większa funkcjonalność telewizji kablowej i większe bezpieczeństwo (dla obsługiwanych operatorów)
# Dostępność od lipca 2009 r.
# Bardzo łatwa rejestracja telewizora BRAVIA połączona z udziałem w programie My Sony
# * Tuner HDTV Sony jest zgodny z wprowadzanymi obecnie w kilku krajach europejskich standardami transmisji HD DVB-T i DVB-C. Informacje o stanie nadawania w danym kraju można uzyskać w sklepach Sony
Ooo już dodali na stronkę, jak tak przeglądam zapowiada się świetnie, byle cena była w okolicach z4500 (wiadomo po pewnym czasie od premiery). Szkoda jedynie że podświetlenie na diodach LED jest wciąż zarezerwowane dla serii X ( i to wyższych przekątnych), miałem nadzieje, że z nowym modelem się to zmieni, ale nie mozna mieć wszystkiego.
W specyfikacji tego modelu widzę jedną rzecz, która mi się podoba. Sony wreszcie jakościowo rozdziela swoje modele, bo Z4500 i W4500 były zbyt blisko siebie i właściwie tylko jeden znaczący element je rozróżniał (100 - 200 hz). Teraz wreszcie W, Z i X czyli trzy flagowe model różnią się rzeczami zasadniczym, czyli m.in. podświetleniem i właściwościami panela ( panel 10 bit) itd.
wszystko wygląda dość interesująco szczególnie powrót 10 bitowego panelu i nowe podświetlenie ( czyżby kryzys się już skończył )
ciekawe jak będzie to wszystko grało i kiedy będzie można zobaczyć na co naprawdę stać to cacuszko 
scarface jest rozgraniczenie, ale z kolei seria V zbliżyła się do W, ciekawe jak będzie wyglądała nowa seria X.
ślimak orientacyjna data już była podana w temacie , a co do 10 bitowego panelu, to jakoś negatywnie nie odbił się jego brak w w5500. Ale na dobrą sprawę to teraz jest gdybanie, na papierze wygląda tak, a w rzeczywistości inaczej (tak było z prognozami dla BE3)
No i generalnie jak pojawiły się dane o nowych seriach 5500, wszyscy spodziewali się "kroku wstecz|" z jakością obrazu, a tu była spora niespodzianka, obraz bardzo ładny. A tu zobacz, dane, parametry obiecujące, a obraz? poczekamy jeszcze parę miesięcy........
Mnie najbardziej interesuje taka data kiedy będziemy mogli pójść do sklepu lub w jakiś inny sposób zobaczyć na własne oczka jak to śmiga bo taka ogólna około lipca to różnie to bywa (w przypadku gier widać to najlepiej )
Trzeba też zauważyć, że było coś za coś np. 8 za 10 bitowy panel ale za to BE3 za BE2.
Co do obrazu to na razie widzimy go tylko na papierze w postaci danych technologii i jak już wspominaliście wszystko okaże się przy spotkaniu na żywo
Ledwo co kupiłem 46Z4500, a tu już nowy model wyszedł.... Tak po parunastu dniach oglądania audycji i filmów na tym telewizorze który kupiłem powiem Wam, nie wiem co jeszcze mogli poprawić. Obraz jest tak realny, wszystko widać, mecze to jakbym był na żywo. Może Wy znawcy, ze zdrowszym wzrokiem odwużniacie takie różnice.. Ja całe życie oglądałem kineskopowy, teraz mam ten Full HD i faktycznie nie mogę wyjść z podziwu.,..