anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Martwy piksel z dziurką

profile.country.pl_PL.title
Bartolomeo82
Początkujący

Martwy piksel z dziurką

Witam,

jestem posiadaczem niespełna 7 - miesięcznego KDL 40EX500. Niestety dziś zauważyłem, że pojawił się martwy piksel. Co gorsza powstała także maleńka dziurka - w tym samym miejscu. Czy jej powstanie mógł spowodować ten martwy piksel? Piksel świeci cały czas na biało i niestety jest w takim miejscu, że przyciąga wzrok. Jest to dość nie komfortowe przy oglądaniu TV. Poza tym niepokoi mnie ta dziurka? Wygląda jakby ten piksel spalając się wytopił ten otwór. Jest to bardzo widoczne i wyczuwalne przy dotyku.

Dzwoniłem do sony i dowiedziałem się, że niestety 1 martwego piksela nie można zareklamować - choć tv jest oczywiście na gwarancji. Jednak tu oprócz piksela powstała także ta dziurka - czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Czy takie uszkodzenie można zareklamować w ramach gwarancji?

Przyznam szczerze, że jestem zszokowany żeby w tak krótkim czasie powstało takie uszkodzenie. Na pewno nie jest to uszkodzenie mechaniczne - dziurka powstała samoistnie.

Co robić dalej?

Pozdrawiam,
Bartek

39 ODPOW. 39
profile.country.PL.title
lordmar
Poszukiwacz

Witajcie, 

u mnie podobna sytuacja. Włączając TV matryca była czysta, jak wyłączałem zobaczyłem białą plamę na matrycy, na włączonym ewidentnie widać wypalone pixele. 

Zgłosiłem od razu ( w nocy ) do sony awarię. Zero odpowiedzi, po telefonie prosili mnie o ponowne przesłanie wszystkiego co było w zgłoszeniu elektronicznym. Serwis kontaktuje się ze mną po kilku dnia, chociaż mieli to zrobić po 48 godzinach. Przez telefon Pan od razu stwierdził, że to uszkodzenie mechaniczne, kazałem mu przyjechać, żeby to zobaczył, ale mam wrażenie, że będzie podobnie jak u kolegów. W moim przypadku do nie jest uszkodzenie mechaniczne. Dajcie znać gdzie to dalej zgłosić ? Iść do rzecznika praw konsumenta ? Jakieś pismo do sony ? 

profile.country.PL.title
kkacperek1
Poszukiwacz

Witam moja sprawa wciąż nie rozwiązana ani serwis ani rzecznik nic nie zdziałają, u mnie był fachowiec i tez stwierdzili uszkodzenie mechaniczne telewizor dalej na gwarancji i co z tego nigdy więcej firmy Sony maja za nic swoich klijentow traktują nas jak śnięci .
Jak stwierdza przepalony piksel i wyjdzie ze jest tego więcej będą musieli wymienić telewizory na nowe jest to wada fabryczna z tego co się dowiedziałem zbierając wypowiedzi innych ludzi do sodu bym poszedł ale będę musiał założyć sprawę zapłacić i czekać na jakieś rozwiązanie sam jestem za mały do tak dużej firmy Sony która ma zaplecze i kasę i prawników i właśnie na tym kroją i oszukują uczciwego klijenta szok jak dla mnie

Wysłane z iPhone'a
profile.country.PL.title
bastek6
Użytkownik

Przykra sprawa mnie też non stop zwodzą, ale opiszę z grubsza żeby ludzie się zastanowili dwa albo i trzy razy zanim kupią coś od SONY. 

Otóż kupiłem TV KD-65XG8596  pod koniec sierpnia, działał aż przedłużałem umowę z Canałplus i dobrałem moduł cam, okazało się żę tv go nie wykrywa, zrobiłem zgłoszenie przez sony i się zaczęło:

-serwis przyjechał wymienił płytę główną moduł działa i pojechał, wieczorem okazało się że nie działa bluetooth

-tel do serwisanta, przyjechał po 2 tygodniach stwierdził nie działa i zabrał tv do serwisu

-wrócił po tygodniu (kolejna płyta główna wymieniona) przywiózł telewizor moduł cam działa bluetooth też super,

jeszcze dobrze nie pojechał a tv strasznie rezonuje patrzę z tyłu a obudowa cała chodzi za telefon dzwonie do serwisanta był blisko wrócił. Rozebrał tv okazało się że zatrzaski urwane, poskładał powiedział że zamówi i przyjedzie. 

-wieczorem patrzę a na środku ekranu pojawiła się czarna plamka widoczna w jasnych sceneriach, dzwonie do serwisanta a on że mam pecha, tłumaczę mu że możliwe że taki wrócił bo się nie przyglądałem albo uszkodził się jak kładł na ziemie żeby go rozebrać to z wielką łaską powiedział że na moje wyraźne życzenie mogą mi spróbować wyczyścić matrycę.

- no więc nie wytrzymałem i złożyłem reklamację do sony, z żądaniem wymiany na nowy telewizor było to 03.11.2020r. 

-do dziś nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi w mojej sprawie, jedynie lakoniczne maile że sprawa przekazana do odpowiedniego działu bla bla bla, a żeby tego było mało na początku grudnia pojawiły się kolejne plamki tym razem 3 w lewym górnym rogu.

napisałem więc kolejnego maila i dalej bez zmian.

Także widzicie podejście SONY JEST SKANDALICZNE!!!  

profile.country.PL.title
Karolina_L
Moderator

Cześć, zgłaszam Twoją sprawę do supportu. Mam nadzieję, że uda się otrzymać odpowiedź na Twoje zapytania szybko.

profile.country.PL.title
bastek6
Użytkownik

@Karolina_L   podaje nr zgłoszenia bo znając ruchy Sony przez rok nie skojarzą o jakie zgłoszenie chodzi.

IDENTYFIKATOR ZGŁOSZENIA 21023173 [case:21023173] [email:356578182]

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Oto odpowiedź supportu:

Jeśli sprawa toczy się po stronie działu wsparcia technicznego nie jesteśmy w stanie przejąć zgłoszenia.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
bastek6
Użytkownik

Czyli nic nowego, dalej mydlenie oczu i zbywanie. 🤣🤣🤣🤣

profile.country.PL.title
bastek6
Użytkownik

Chciałem się podzielić dobrą nowiną a mianowicie po prawie półrocznej walce z Sony związanego z wymianą tv na nowy w końcu się udało😁. Wymienili mi wadliwy XG na nowy mam nadzieje nie psujący się model XH.

Także Sony dobra robota 👍:thumbsup:👍

profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Cieszymy się, że udało się rozwiązać problem i życzymy wspaniałych wrażeń oraz udanego użytkowania telewizora! :slight_smile:
Pozdrawiam, Agnieszka_J

profile.country.PL.title
einstein27
Poszukiwacz

U mnie dokładnie tak samo.

Pixel zaczął świecić, i po dokładnym obejrzeniu zauważyłem jakby dziurkę (kraterek) wypaloną dokładnie w miejscu tego pixela. Pod paznokciem czuć takie zgrubienie, jakby właśnie matryca w tym miejscu się stopiła!