Podziel się wrażeniami!
Witam,
jestem posiadaczem niespełna 7 - miesięcznego KDL 40EX500. Niestety dziś zauważyłem, że pojawił się martwy piksel. Co gorsza powstała także maleńka dziurka - w tym samym miejscu. Czy jej powstanie mógł spowodować ten martwy piksel? Piksel świeci cały czas na biało i niestety jest w takim miejscu, że przyciąga wzrok. Jest to dość nie komfortowe przy oglądaniu TV. Poza tym niepokoi mnie ta dziurka? Wygląda jakby ten piksel spalając się wytopił ten otwór. Jest to bardzo widoczne i wyczuwalne przy dotyku.
Dzwoniłem do sony i dowiedziałem się, że niestety 1 martwego piksela nie można zareklamować - choć tv jest oczywiście na gwarancji. Jednak tu oprócz piksela powstała także ta dziurka - czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Czy takie uszkodzenie można zareklamować w ramach gwarancji?
Przyznam szczerze, że jestem zszokowany żeby w tak krótkim czasie powstało takie uszkodzenie. Na pewno nie jest to uszkodzenie mechaniczne - dziurka powstała samoistnie.
Co robić dalej?
Pozdrawiam,
Bartek
omijam serwis sony szerokim łukiem
Witam
Też mam taki sam problem. Ja zakupiłem tv 27.01.2020 model KD - 55XG8596 w sklepie Media Expert po 20 dniach użytkowania kiedy kalibrowałem sobie kolory i wyłączyłem tv po czym za chwile włączyłem telewizor moim oczom ukazał się właśnie świecący piksel na środku ekranu. Szukałem po internecie podobnych przypadków i znalazłem właśnie na forum Sony .. Ja oddałem tv do sklepu w ramach rękojmi oczywiście sklep wysłał sobie do autoryzowanego serwisu. Odpowiedz serwisu czyli sklepu "Uszkodzenie mechaniczne wierzchniej warstwy polaryzatora matrycy lcd nie podlega gwarancji". Sprawę oddałem do Miejskiego Rzecznika Konsumentów w moim mieście. Lecz sklep dalej podtrzymuje stanowisko ze to moja wina. Pozostaje mi rozprawa sądowa jak ustanie pseudo Pandemia. Lecz wcześniej będę dzwonił do serwisu Sony czy ktoś w tym kraju uznaje gwarancje czy Sony wogólę wyznaje jakieś wartości i ma honor założycieli Akio Moritę i Masaru Ibukę przyznać się do wady produkcyjnej swojego sprzęty skoro jest to problem wielu klientów i stanąć po stronie klienta. Pracownik sklepu dopiero po zakupie jak przyszedłem się z nimi kłócić aby mi wymienili telewizor powiedział "Serwis Sony i sama marka zawsze będzie wszelkie usterki zwalać na wine klienta ponieważ w ich telewizorach matryca zalana jest razem z elektroniką i każda usterka wiąże się z wymiana całego telewizora co przewyższa 2 krotność zakupu TV" Gdybym to wiedział to nigdy bym nie kupił i nie kupie już nic co produkuje i składa SONY. Jeśli nic to nie da pozostaje mi napisać do siedziby Sony w Japonii. Być może będą mieć więcej honoru niż dyrektorzy i kierownicy w Polskim Oddziale Sony. W normalnym kraju dostałbym nowy telewizor ale nie w naszej POLSCE z góry zakładają ze kłamiemy tak jak to mi w sklepie powiedzieli ze chce wyłudzić NOWY TELEWIZOR ze pewnie nożem lub długopisem zrobiłem dziurkę wielkości szpilki. Oczywiście mam 20 dni tv i nagle mi odwala bo chce dostać nowy i dżgam go nożem w taki sposób, że żadne piksele się nie wylewają, nie ma pajączka wokół uszkodzenia.
Witam mam taki sam problem reklamacja nie uznana jak masz ochotę powalczyć zapraszam może razem coś uda
nam
sie zdziałać
Telewizor ma półtorej roku i mam ten sam problem martwe piksele podobnie wygląda to jakby coś wypaliło się z Środka na zewnątrz reklamację odwołanie do reklamacji Sony nieustanne z tego co wiem niektórzy szli do biura konsumenta też nieuznane jedyna opcja to chyba zrobić dużo szumu lub podać do sądu najwyraźniej jest to wątpliwe matryca i nie tylko my mamy ten sam problem
I jak reklamacja pewnie nie została dana ja mam podobny problem reklamacja nie została może można by było razem wspólnie i wtedy byłoby łatwiej coś wywalczyć pojedynczo nie mamy szans reklamacja nie uznana uznana łóżkuUszkodzenie mechaniczne a ja nic nie zrobiłam i nie wymienię całego telewizora
Nie mam pojęcia czy przy Topiło czy nie ma podobny problem wygląda na wadliwa matrycę ale Sony się do tego nie przyznaje Zróbmy coś z tym może jakiegoś specjalisty który stwierdzi i powiedz co jest przyczyną a nie Serwis który mówi usterka mechaniczna nie podlega reklamacji
I co udało się coś wywalczyć mam podobny problem i nie wiem co mam dalej robić wszędzie zgłaszałem już gdzie mogłem wszędzie odmowa
Kkacperek1 w moim przypadku telewizor lądował w serwisie jeszcze kilka razy z kilku różnych powodów. Pierwsza ewidentna wada matrycy nie została uznana bo niby to uszkodzenie mechaniczne (chyba telepatyczne skoro bez dotykania matrycy nagle się pojawia na niej plama). Po długich bojach w końcu tv został wymieniony, dodatkowe usterki jakie zaczęły się pojawiać na telewizorze który nie miał nawet kwartału to:
1) po powrocie z serwisu widać było kurz za matrycą. Było go widać na jasnych programach telewizyjnych, żeby być pewnym najlepiej zgrać sobie na pendrive pliki .jpg w różnych kolorach bez wzorów sam kolor i przejrzeć,
2) zaczęło pojawiać się mnóstwo martwych pikseli tym razem już takich zwykłych pojedynczych, aczkolwiek tego serwis też nie chciał uznać ponieważ niby pod lupą czy mikroskopem okazało się, że tam też są uszkodzenia matrycy. Uszkodzenia wiekości 1 px na matrycy 4k, żeby były wieksze to mogliby mnie posądzić że mi się nudzi i igłą walę w matrycę (sick!) ale to było zbyt małe, nie wiem jak możnaby tak małe uszkodzenia zrobić mechanicznie. Ale oczywiście wina klienta.
Tak czy siak bo wielu długich bojach łaskawie tv został wymieniony (niby dobra wola sony), ale ile nerwów przy tym straciliśmy to nasze. Opinię już zdąrzyliśmy sobie o tej firmie wyrobić. Od tamtej pory doszedł u nas zakup słuchawek bezprzewodowych x2 oraz nowego smarfona i w żadnym z tych zakupów marka sony nie była brana pod uwagę. Jeśli traktuje się klienta jak oszusta to tak to się kończy.