anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Martwy piksel z dziurką

profile.country.pl_PL.title
Bartolomeo82
Początkujący

Martwy piksel z dziurką

Witam,

jestem posiadaczem niespełna 7 - miesięcznego KDL 40EX500. Niestety dziś zauważyłem, że pojawił się martwy piksel. Co gorsza powstała także maleńka dziurka - w tym samym miejscu. Czy jej powstanie mógł spowodować ten martwy piksel? Piksel świeci cały czas na biało i niestety jest w takim miejscu, że przyciąga wzrok. Jest to dość nie komfortowe przy oglądaniu TV. Poza tym niepokoi mnie ta dziurka? Wygląda jakby ten piksel spalając się wytopił ten otwór. Jest to bardzo widoczne i wyczuwalne przy dotyku.

Dzwoniłem do sony i dowiedziałem się, że niestety 1 martwego piksela nie można zareklamować - choć tv jest oczywiście na gwarancji. Jednak tu oprócz piksela powstała także ta dziurka - czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Czy takie uszkodzenie można zareklamować w ramach gwarancji?

Przyznam szczerze, że jestem zszokowany żeby w tak krótkim czasie powstało takie uszkodzenie. Na pewno nie jest to uszkodzenie mechaniczne - dziurka powstała samoistnie.

Co robić dalej?

Pozdrawiam,
Bartek

39 ODPOW. 39
profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Dziękuję!

przekazałam zdjęcia do odpowiedniego wątku w dziele wsparcia.Damy znać, jeżeli będą jakies nowe wskazówki.

Pozdrawiam, Agnieszka_J

profile.country.PL.title
ZambrzyckiZ
Poszukiwacz

uszkodzenie fizyczne przecież dałoby się wyczuć palcem na matrycy. Nie da się tego inaczej uszkodzić.

Na matrycy jest folia polaryzacyjna i na 100% posiadałaby wgniecenie tym bardziej przy tak małej plamce.

A na białym tle byłoby widać rozlane kryształy

Tu jak widac przebija podświetlenie więc dla mnie 99% uszkodzenie matrycy ale na pewno nie fizyczne (przez uderzenie)

profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Witaj @nigdywiecej

Oto najnowszy komentarz ze strony Supportu:

---

Wygląda to na uszkodzenie fizyczne TV, ale ostateczna diagnoza należy do serwisu.

Zalecamy zlecenie wizytę serwisu:

http://services.sony.pl/supportmvc/pl/Repair/BookRepairForm

---

Pozdrawiam,

Agnieszka_J

profile.country.PL.title
nigdywiecej
Poszukiwacz

Oczywiście że wygląda JAK fizyczne na pierwszy rzut oka, tylko czym bym to miała zrobić, żeby były takie poszarpane krawędzie? Dokładnie pokrywające się pixel w pixel z tym co świeci na biało. Chyba byłyby też rysy na matrycy, które nie świecą ale matryca byłaby uszkodzona dodatkowo. Dziękuję bardzo, serwis już raz był i właśnie powiedział że to fizyczne, nie chce mi się z wami bawić drugi raz bo będzie ten sam efekt. Wiedziałam że tak będzie. Nie wiadomo skąd zrobiła się dziura w matrycy z białą plamą i nikt tego nie uzna bo przecież jest dziura więc na pewno uszkodziłam tv. Jak już wspominałam w salonie będzie piękna reklama.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Spróbuj jeszcze zgłosić reklamację do wsparcia Sony:

Telefon: 22 306 06 94
E-mail: customersupport.pl@eu.sony.com

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
lukashaaa
Poszukiwacz

Witajcie,

Ja dołoże swoje trzy grosze do dyskusji...

Niestety mam podobne uszkodzenie do Waszych.

DSC_2604.JPGDSC_2606.JPGTj. uszkodzony piksel, świecący na biało, obok żądnych rozlanych ciekłych kryształów. Pod palcem nie czuć wgłębienia, natomiast jest wyczuwalne np. szpilką - także wypisz wymaluj to co u Was. Moje uszkodzenie powstało MECHANICZNE - przy podłączaniu kabla HDMI niestety ten się bujnął i uszkodził matrycę 😞 Dodam, że w matrycy LCD są bardzo małe prądy (służące tylko do ustawiania ciekłych kryształów) zatem nie ma możliwości aby te prądy wypaliły dziurę w matrycy... Wnioski wyciągnijcie prosze sami...

Łukasz

profile.country.PL.title
nigdywiecej
Poszukiwacz

U nas akurat kabel nie bujnął trafiając w ekran, ale to co mówisz świadczy o jakości materiału z jakiego wykonany jest ekran. Nie chcę sobie wyobrażać jak będzie wyglądał taki tv po kontakcie z małym dzieckiem, które potrafi podejść i pukać w ekran zabawką... Pewnie cała matryca poszłaby w proch... Tak czy siak to nie pierwszy ekran lcd z jakim mamy do czynienia. Monitory komputerowe, laptopy, telewizory u nas i u rodzin i nigdy nikomu coś takiego sie nie stało. U rodziny jest małe dziecko, które nie obchodzi się zbyt delikatnie z telewizorem, ale tam jakoś nic się nie pojawia na matrycy. No ale tam jest tv innej firmy... Wyrobiliśmy już sobie opinię o marce sony i wiemy, że następny tv jaki zakupimy nie będzie tej firmy. Szkoda, bo kiedyś miałam dobre zdanie o tej firmie.

profile.country.PL.title
lukashaaa
Poszukiwacz

Niestety telewizory są coraz smuklejsze także warstwa ochronna jest rówiez coraz ciensza, co za tym idzie coraz mniej wytrzymała i ten stan rzeczy niestety tyczy się wszystkich producentów. Powod uszkodzenia wydaje się banalny (kabel hdmi) jednakze kabel uderzyl metalowa czescia punktowo przez to wystąpiła bardzo sila i warstwa ochronna nie wytrzymała. Obawiam się, że taki efekt byłby na kazdym nowoczesnym tv bez względu na producenta.

Łukasz 

Artur1993
Poszukiwacz

Mam to samo.

Telewizor kupiłem 2 tygodni temu.

KD 65 XF8505 

Serwis powiedział że to uszkodzenia fizyczne. 20190327_185522.jpg

20190327_185501.jpg

profile.country.PL.title
jawo67
Poszukiwacz

Telewizor sony KD49XG8096 mam tak samo serwis twierdzi uszkodzenie mechaniczne odwołanie nie przyjęte .Porażka