Podziel się wrażeniami!
Witam,
jestem posiadaczem niespełna 7 - miesięcznego KDL 40EX500. Niestety dziś zauważyłem, że pojawił się martwy piksel. Co gorsza powstała także maleńka dziurka - w tym samym miejscu. Czy jej powstanie mógł spowodować ten martwy piksel? Piksel świeci cały czas na biało i niestety jest w takim miejscu, że przyciąga wzrok. Jest to dość nie komfortowe przy oglądaniu TV. Poza tym niepokoi mnie ta dziurka? Wygląda jakby ten piksel spalając się wytopił ten otwór. Jest to bardzo widoczne i wyczuwalne przy dotyku.
Dzwoniłem do sony i dowiedziałem się, że niestety 1 martwego piksela nie można zareklamować - choć tv jest oczywiście na gwarancji. Jednak tu oprócz piksela powstała także ta dziurka - czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Czy takie uszkodzenie można zareklamować w ramach gwarancji?
Przyznam szczerze, że jestem zszokowany żeby w tak krótkim czasie powstało takie uszkodzenie. Na pewno nie jest to uszkodzenie mechaniczne - dziurka powstała samoistnie.
Co robić dalej?
Pozdrawiam,
Bartek
Witaj,
najlepiej zgłosić sprawę do serwisu. Sytuacje z pikselami są rozpatrywane indywidualnie. Naprawę możesz zarejestrować na poniższej stronie:
http://support.sony-europe.com/tvhc/tv/lcd/lcd.aspx?site=odw_pl_PL&m=KDL-40EX500
Pozdrawiam
Zimny.
Dzięki za wskazówkę, zarejestrowałem naprawę.
Pozdrawiam,
Dobrze zrobiłeś, teraz pozostało tylko czekać. Daj znać jak twoją sprawę rozpatrzył serwis. Pozdrawiam serdecznie!
ja zakupilem telewizor tydzirn temu kdl-40ex520 i wczoraj na srodku ekranu pokazal sie martwy pixel,czy ktoś orientuje sie ile musi byc martwych pixeli zeby zlozyc reklamacje????
Takie przypadki serwis diagnozuje indywidualnie. Proponuję zarejestrować naprawę i poczekać na serwis. Naprawę możesz zgłosić pod poniższym linkiem:
http://support.sony-europe.com/tvhc/tv/lcd/lcd.aspx?site=odw_pl_PL&m=KDL-40EX520
Niestety mam podobną sytuację. Nowy telewizor sony bravia KD-43XE7077 4K. Podczas kalibracji kolorów na naszych oczach powstała spora plama białych pikseli a nad nimi jest wyczuwalne włębienie jakby się matryca przytopiła nad tymi pikselami.
Serwis był, obejrzał pod lupą i powiedział że uszkodzenie fizyczne i nie wezmą. Żeby to nie powstało na naszych oczach lub/i żebyśmy mieli dzieci czy zwierzęta to możnaby podejrzewać ,że to uszkodzenie mechaniczne, ale nie mamy. Od momentu wyjęcia tv z opakowania obchodziliśmy się z nim jak z jajkiem. Wszystko było ok (kilka dni) do czasu zabawy z kolorami i trybami wyświetlania. Świetna sprawa sprzedawać wadliwe telewizory, które się przytapiają nad uszkodzonymi pikselami i nie przyjmować reklamacji bo przecież uszkodzenie mechaniczne. Nie wiem jakby trzebaby było zrobić takie uszkodzenie, dźgać telewizor nożem? Pewnie tak. Nie mam co robić tylko uszkadzać kilkudniowy tv za ponad 2k. Nigdy więcej nie kupię nic tej firmy.
p.s. w salonie będzie piękna reklama firmy z wielką białą plamą martwych pikseli, a każdy znajomy który nas odwiedzi na pewno ją zauważy i nie omieszkamy wspomnieć jaka była sytuacja i jak firma podeszła do problemu. Oby to była przestroga dla innych.
zalatuje na kilometr zwarciem w matrycy ale aż żeby przytopiło? Tam są naprawdę małe prądy....
Uszkodzenie fizyczne spowodowałoby czarną plamę (przerwanie połączeń i wylew ciekłego kryształu) ale na pewno nie białą
Nie jeden ekran LCD uszkodziłem i białe plamy powstają jak się uszkodzi taśmę zasilającą albo sterowanie matrycy
Witam,
@nigdywiecej zgłosiłem Twój przypadek do supportu. Taką oto otrzymałem odpowiedź:
Proszę o przesłanie zdjęć zgłaszanego uszkodzenia (przynajmniej jedno z bliska oraz jedno prezentujące całą matrycę) celem sprawdzenia zgłoszenia z naszej strony.
Pozdrawiam
Dzięki, w takim razie zgłoszę to jeszcze raz. Tu też podsyłam zdjęcia. Jak się zdjęciu na przybliżeniu teraz przyglądam to faktycznie to dziwnie wygląda, chociaż takie nieregularne krawędzie są. Tak czy siak na pewno nie było to uszkodzenie fizyczne chyba, że fabrycznie coś się stało ale raczej bym zauważyła dziurę w matrycy.