Podziel się wrażeniami!
Witam
Kupiłem kilka dni temu KDL-40u4000 i jest podłączony przez HDMI do dekodera enki. Niestety występują pewne mankamenty w obrazie, czyli przewaga czewonego, który jest taki landrynkowy - jaskrawy i bardzo się wyróżnia, jest też przewaga niebieskiego, który miesza się z czerwonym na twarzach prezenterów, co daje efekt blado-rózowo-sinego koloru. W ciemnych scenach na starych filmach i nie tylko czerwony przebija i daje efekt brązowo-fioletowej poświaty zamiast normalnych odcieni szarości do czarnego włącznie. Wystepuje też widoczne smużenie na scenach wcale nie takich szybkich, bo wystarczy, że jest ruch głowy góra - dół i jest już to zauważalne, ustawiłem tryb film na wł., co niewiele pomogło. Kąty widzenia są tragiczne bo patrząc pod kątem 45 - 60 stopni widać już rozjaśnienie obrazu co nie ma miejsca w modelach konkurencji sprzed 2 lat, a przynajmniej nie w takim stopniu.
Regulowałem setki razy parametry obrazu i nic to nie daje. Domownicy mają już dosyć ciągłych regulacji obrazu, a wydawałoby się, że Sony to Sony, i do tego model z 2008 roku powinien byc pozbawiony tego typu braków z lat dziecięcych techniki LCD. Dodam, że model LG HD Ready sprzed ponad 2 lat, ma niby też matrycę z czasem reakcji 8 ms, ale smużenie jest prawie niezauważalne, a kolory są swietne i do tego w menu ma opcję regulacji odcienia barw, której wogóle się nie używa, bo nie ma takiej potrzeby.
Kupując Sony myślałem - jakość, a okazało się bylejakoś było. I jeszcze jedno, dlaczego zastosowano stojak, który pochyla górną część tv do przodu? Rozumiem, że gdyby tv stał wysoko, to wtedy ma to sens, ale zazwyczaj stawia się telewizory na wprost oczu lub niżej, a jak chce się wysoko to już się wiesza na ścianie. To był mój wybór telewizora podyktowany renomą producenta i diobrymi opiniami o jakości obrazu ograniczony kolorem obudowy, bo nie miał być czarny i to był jedyny w ofercie Sony model srebrno-grafitowy. Może trafiłem na taki egzemplarz, ale ewidentnie coś jest nie tak, tylko czy serwis pomoże, bo podejrzewam, że nie dość że powiedzą iż te objawy nie są uszkodzeniem tv, to jeszcze każą płacić, ale mi sie wydaje że zastosowano kiepską matrycę i stąd ten problem, a elektronika Bravia Engine tu niewiele zdziałała. Tylko co z tym problemem zrobić, bo mogłem niby kupić używany model sprzed kilku lat np. LG w odpowiednim dla mnie kolorze, bo skoro dotychczasowy się sprawdził, ale pomyślałem Sony i 5 lat gwarancji, to chyba czegoś dowodzi, a tu zonk.
Jeszcze raz proszę o udzielenie rad, bo może da się to ustawić w serwisie i Sony nie będzie robić problemów, bo okaże się firmą prokonsumencką.
Zimny napisał(a):
Jeśli masz jakieś uszkodzenia to zgłoś do serwisu. Rejestrujesz sie na TEJ stronie.
Jeżeli masz jakiś problem z telewizorem to zgłoś go do serwisu, w przypadku SONY funkcjonuje on naprawdę dobrze, sam miałem okazję doświadczyć tego na własnej skórze i proszę mi uwierzyć że jestem pełen podziwu. Nie chcę zachwalać ale moim zdaniem to mają wszystko zapięte pod ostatni guzik.
Pozdrawiam
A miałeś zgłaszałeś coś z telewizorem czy z innym urządzeniem? Serwisu od niektórych sprzętów mogą się różnić. Nie wiem jak wygląda ten podział w Sony, ale pewnie aparaty, laptopy mają inne jednostki.