Podziel się wrażeniami!
Czy spotkał się ktoś może z takim oto zjawiskiem:
po włączeniu odbiornika lewa strona świeci prawidłowo i ładnie a prawa jest w bardzo intensywnym zielonym zabarwieniu, linia podziału leci dokładnie przez środek ekranu. Po kilku minutach zjawisko zanika i można oglądać obraz w pełnej okazałości. Zjawisko to występuje w różnym okresie z różnym nasileniem czyli czasami trwa to kilkanaście sekund a czasami kilka ładnych minut. Zjawisko to występuje już od kilku miesięcy, ale jakoś nie miałem czasu zgłosić reklamacji, zwłaszcza, że tak jak mówię występuje to tylko na początku potem zanika i właściwie problemu nie ma. Tylko, że wczoraj już po kilku godzinach grania, tak około północy TV nagle zrobiło się znowu do połowy zielone i jakoś nie chciało już wrócić do normalnego stanu, ale dziś rano po kilku minutach odbiornik znowu zaczął grać normalnie ...
Ma ktoś może jakieś wyjaśnienie takiego zachowania, czy może raczej nie powinienem się nad tym zastanawiać tylko od razu dzwonić do serwisu z reklamacją?
Na Twoim miejscu zgłosił bym to do serwisu. Umówisz się z nimi na termin, przyjadą i zobaczą o co chodzi. Sam w swojej W4500 nie miałem takiego zjawiska. Jeszcze możesz spróbować przywrócić ustawienia fabryczne, chociaż wątpię że to pomoże. A problem występuje tylko na na konsoli, czy komputerze? Jak to masz podłączone?
Problem występuje tylko na TV przy oglądanie kablówki, jakoś nie przyszło mi do łowy żeby sprawdzić czy efekt będzie się utrzymywał po włączeniu czegokolwiek innego, ale podejrzewam że nie będzie to miało żadnego znaczenia i tak na początku będzie świecił na zielono.
Może to być jakieś uszkodzenie LCD, ale również może na to mieć wpływ urządzenie zewnętrzne, jak również użyte kable i możliwe uszkodzenie portu wejścia lub wyjścia. Swego czasu na moim starym LCD nie miałem dostępu do żadnej platformy cyfrowej ani telewizji naziemnej. Korzystałem z taniego dvd podłączonego przez SCART. Problem bym prawie identyczny. Włączałem DVD, i gdzieś na 1/3 ekranu pojawiał się zielony pas. Czasami znikał, czasami znowu pojawiał się. Okazało się, że problem jest spowodowany uszkodzonym kablem SCART. PO wymianie kabla, wszystko działało.
Nie wiem jak co do siebie masz podłączone, ale najprostszy sposób na sprawdzenie podłączenia jest podłączenie innego zewnętrznego urządzenia pod inny port niż masz teraz. Jeśli jest ok, to wiadomo gdzie jest błąd.
Jeśli na innym porcie, kablu, urządzeniu problem będzie występował, to telefon do serwisu...
Podłączone jest tylko DVD Sony DAV-860W na kablu HDMI no i audio z telewizora idzie po euro. Przez krótką chwilę maiłem audio na chinchach i coś mi świta, że faktycznie mogło być lepiej.
Dzięki, dzisiaj to sprawdzę, zostawię tylko na HDMI i zobaczymy jak się zachowa telewizor.
Dlaczego audio z LCD idzie po euro? Jeśli masz podłączone DVD po HDMI, to też z HDMI ciągnie dźwięk. Euro wtedy jest zbędne. Zostaje tylko kabel HDMI. Jeśli masz podłączone dwa kable, to zwróć uwagę którego wyjścia w menu telewizora używasz do odtwarzania projekcji. Jeśli na LCD wybierasz wyjście AV, znaczy że obraz i dźwięk idą z SCART (Euro). Wtedy jakość obrazu jest dużo gorsza i obstawiam na uszkodzenie kabla lub portu. Żeby wybrać odbieranie sygnału z HDMI, na pilocie naciskasz ten okrągły przycisk po prawej górnej stronie tego kółka ze strzałkami, a pod przyciskiem Audio i wybierasz port HDMI do którego masz podłączone DVD (powinien być to port 1)
Jeśli nie pomoże to sprawdź kabel HDMI. Najlepiej pożycz inny kabel i zobacz czy działa.
Sprawdź przewody, mogą być przyczyną, pożycz od znajomego na 2-3h i potestuj. Jak nic nie da kontakt z serwisem, serwisanci nie gryzą, a coś zaradzą (dziwie się, że wytrzymałeś tak długo z tym problemem). W daj znać czy zmiana okablowania pomogła.
Zimny - to Euro to taki mały przekręt związany z powrotem dźwięku z TV do kina domowego (żeby np. programy z anteny naziemnej słuchać na kinie).
Dzięki CS Bielsko za wyjaśnienie Zimnemu o co chodzi z euro, dodam tylko, że na chinchach jest ten sam efekt z tą różnicą, że telewizor odbiera na kanale Line a nie TV dlatego na euro jest lepiej. A sygnał digital ma pierwszeństwo przed analogiem (przynajmniej wg instrukcji) dlatego też sygnał video z odtwarzacza przechodzi w wyższej jakości przez HDMI a audio z TV (jako że i tak tylko stereo) idzie do kina po euro lub chinchach bez uszczerbku. Taki zabieg gdy z kina mamy wyjście cyfrowe a nie mamy wejścia, ewentualnie jest wejście cyfrowe czy też optyczne w kinie a nie ma takowego wyjścia w telewizorze.
A pozostałym Panom dziękuję za pomoc, ale jednak nic nie pomaga telewizor bez żadnych kabli (nawet bez antenowego ) i tak uruchamia się świecąc do mnie na zielono połową monitora a po kilku minutach gra normalnie tak jakby potrzebował się rozgrzać (przypominają się stare czasy telewizorów lampowych
) Czyli musi być jakaś grubsza sprawa - jak pogadam z serwisem nieomieszkam dokończyć posta.
Dzięki i pozdrawiam
To ja dziękuję za wyjaśnienie. Nie spotkałem się z takim podłączeniem, ale nieźle wykombinowane. Co do opisanego problemu, kontakt z serwisem jest obowiązkowy.