Podziel się wrażeniami!
Witam forumowiczów.
Niedawno stałem się właścicielem telewizorka SONY KDL37 W5500. Kupjąc go wydawało mi się że kupuję produkt może nie z najwyższej pólki, ale zdecydowanie z górnej. Telewizję mam na razie ze zwykłej osiedlowej kablówki. Jakość jest zadowalająca z jednym dużym ale.
Chodzi mianowicie o smużenie. JEst bardzo wyraźnie widoczne w scenach o niedużym kontraście -zwłaszcza w starszych filmach z lat 60-70 gdzie kolory są blade i mało nasycone. Przykładowo scena w któej w półmroku rozmawiają dwie osoby i mamy zbliżenie twarzy osoby która robi ruch głową - np. potakując, wygląda wręcz maskarycznie. Twarz sprawia wrażenie jakby była balonem wypełnionym wodą. Wyrażnie widać niewygaszenie obszaru gdize głowa była ułąmek sekundy temu. Innym przykłądem gdzie smużenie jest wyraźnie widoczne są mecze tenisa. Smuga za piłką ciągnie się na jakieś 5-10 cm. Ogólnie sceny kontrastowe typu ruch głową, ale przy dobrym oświetleniu sceny nie dają efektu smużenia, ale przy gorszym kontraście jest to jak już wspomniałem bardzo uciążliwe. Dodam że włączenie, wyłączenie motion flow niewiele tu zmienia. Czy może być coś nie tak z moim TV. Czy siła zmużenia może zależeć od jakości sygnału analogowego? - nie jest ona przyznaję najwyższa. Wcześniej z LCD miałem do czynienia jedynie w przypadku monitorów komputerowych - zarówno stacjonarnych jak i notebookowych. Oglądałem dużo filmów i nigdy nie zauważyłem czegoś porównywalnego! Proszę o opinie.
Pozdrawiam
Czy siła zmużenia może zależeć od jakości sygnału analogowego? - nie jest ona przyznaję najwyższa. Wcześniej z LCD miałem do czynienia jedynie w przypadku monitorów komputerowych - zarówno stacjonarnych jak i notebookowych. Oglądałem dużo filmów i nigdy nie zauważyłem czegoś porównywalnego! Proszę o opinie.
Pozdrawiam
Najlepiej włącz film DVD,BLU-ray i obserwuj czy te efekty dalej występują.Jeżeli nie,to TV jest w porządku.Ja też mam 46W5500,RDR-HX980,odtwarzacz BLU-ray,wszystko podłączone kablami HDMI i obraz bez zastrzeżeń.Główną rolę w LCD jest jakość przesyłanego sygnału.Poproś Pana z kablówki żeby Ci zwiększył siłę sygnału na max,może to rozwiązać problem.Dużo także zależy od ustawienia obrazu w menu telewizora.Nic nie napisałeś jaki sprzęt masz podłączony do telewizora.Uważam,że bardziej szczegółowo pomoże rozwiązać Twój problem"Zimny"
Gggrzybowscy dziękuję, ale nie można nic dodać do tego co napisałeś
W5500 to bardzo dobry LCD, ale tak samo jak z dobrym samochodem. Do Subaru STI zalejesz złe paliwo, nie odjedzie ze stacji. Zalejesz dobre paliwo, sama przyjemność z jazdy. Niestety, nikt jeszcze nie wymyślił tak mocnego wzmacniania i korekty jakości sygnału po stronie odbiorcy. Na tak słabych sygnale dobrze sobie radzi tylko plazma. Ale z kolei na sygnale HD obraz na dobrym LCD jest dużo lepszy.
Kolejna sprawa to możesz zresetować ustawienia, pokombinować z redukcją szumów w menu. Najważniejsze zgłosić się do operatora kablówki po lepszy dekoder i udostępnienie kanałów HD. Jeśli nie, to polecam platformę cyfrową.
Zakup Blu Ray to też jest świetny pomysł. Tylko na tym nośniku (lub z komputera) można uzyskać max. jakość obrazu. Minus - trochę to kosztuje.
TomAss83 napisał(a):
zwłaszcza w starszych filmach z lat 60-70 gdzie kolory są blade i mało nasycone.
Dzięki za odpowiedzi.
Tak właśnie planowałem - żeby posprawdzać jak sprawa wygląda z DVD - blue raya nie mam niestety. Muszę tylko znaleźć jakąś odpowiednią scenę.
Pozdr
U siebie na 40 mam identyczny problem ze smużeniem - najlepsze jest to, że podłączyłem konsolę i smużenia nie ma. Wychodzi na to że to wina sygnału.
ambler napisał(a):
U siebie na 40 mam identyczny problem ze smużeniem - najlepsze jest to, że podłączyłem konsolę i smużenia nie ma. Wychodzi na to że to wina sygnału.
tomas z telewizorkiem masz raczej wszystko wporzadeczku tak wiec luzik--a poza tym,wbrew roznym opiniom i ..... to kdl w 5500 zostal stworzony tylko i wylacznie do ogladania telewizji cyfrowej ,tak wiec kupuj dekoder talerz i dopiero zobaczysz co potrafi seria w --siemka,a tym zmuzeniem sie nie przejmuj bo kazdy posiadacz seri w na sygnale analogowym ma takie same prblemy --heja-tez zalezy jakiego operatora ma sie kablowke -markowe typu upc pomiomo ze maja analog to jakosc obrazu jest zadowalajaca --tak wiec luzik
SEBAKLEJ: w5500 i V5500 spisują się dobrze przy sygnale sd wystarczy porównać ze starszymi modelami w serii, a wszystko przez nowszy procesor obrazy BE3. Tutaj trochę się o co innego rozchodzi o bardzo stare filmy które wiadomo w jakiej jakości są dostępne. Co nie zmienia faktu, że generalnie telewizory full HD kupuje się raczej z myślą o dobrej jakości sygnału tam dopiero widać to co mają do zaoferowania.
Razak, w pewnym sensie SEBAKLEJ ma całkowitą rację. Na analogowym sygnale obraz nie będzie idealny, tu nie ma wątpliwości. A przecież sygnał SD (standard definition) może być też cyfrowy, jak na każdej platformie cyfrowej. U mnie na Nce lub cyfrze obraz na większości kanałów SD jest bardzo dobry. Nie ma co porównywać z HD, ale i tak jest na czym zawiesić oko. Jest mało kanałów SD gdzie obraz jest kiepski, ale można porównać np TVP Info z TVN. Mimo takiego samego sygnału SD, tvn nadaje na wyższym bitrate i obraz jest dużo, dużo lepszy.