Podziel się wrażeniami!
W TV jest problem z obrazem a czsami dźwiękiem na kanale Wydarzenia 24.Po kontakcie z autoryzowanym serwisem Sony dostałem odpowiedź ctuje (Ten program jest nadawany testowo w nowym standardzie DVT-T2 HEVC.
W celu odbioru można tylko zakupić zewnętrzny dekoder i podłączyć go do wejścia HDMI telewizora.
Szeroka gama dekoderów jest już dostępna na rynku. Można pytać w sklepach ze sprzętem elektronicznym.) Więc odpisałem że TV jest nowy na gwarancji i posiada z podaną przez producenta specyfikacją odpowiedni wbudowany tuner DVB-T/T2 i że tuner zewnętrzy nie wchdzi w grę.Odpowiedź sewisu
(Telewizor KD-32WD755 nie posiada zaimplementowanego kodeka HEVC/H265. Serwis nie ma możliwości technicznych ani prawnych do wykonywania przeróbek względnie modyfikacji sprzętu.
Powyższe wątpliwości prosimy wyjaśnić z infolinią Sony lub ze sprzedawcą) Sprzedawca odesłał mnie do Sony Polska , po kontakcie telefonicznym Sony Polska zostałem poinformowany że mam przywrócić ustawienia fabryczne i to powinno ponóc , dalej niema obrazu więc pytam Sony Polska co z tym problemem zrobić moim zdaniem urządzenie jest w nie pełni sprawne i pdlega naprawie lub wymianie.Pozdrowienia.
Hej. Twój model jest jak najbardziej zgodny z HEVC . Jest jedno ale. Zgodnie z wymaganiami/rozporządzeniem ministerstwa cyfryzacji TV do rozdzielczości Full HD powinien przyjmować sygnał z przestrzenią kolorów 8bit. A ten kanał nadawca własnie , nie wiedzieć czemu, postanowił nadawać w 10bit. Więc tu chyba problem. 10 bit zgodnie z tym rozporządzeniem ma być wymogiem w przypadku odbiornika telewizyjnego zdolnego do wyświetlania obrazów UHD 4K z HDR wykorzystujący PQ10, Main 10 Profile. Te modele mają szerokie przestrzenie barw i przyjmują przestrzeń kolorów 10bit. Inne, pozostałe kanały są w 8bit i miejmy nadzieję że tak zostanie. Pozdrawiam
Witam. To teraz czekać jeśli jest to technicznie możliwe na aktualizacje od Sony albo jeśli inne stacje pójdą w tą strone to nowy TV można wyrzucić na śmietnik.Pozdrowienia