Podziel się wrażeniami!
Cześć,
włączyłem mecz na TVP 4K.
Telewizor to 75x90j.
takie plamy są widoczne w trybie standardowym.
jakies pomysły jak to można ogarnąć?
bylbym bardzo wdzięczny za pomoc
ps.
w trybie „żywy” jest to praktycznie niewidoczne
odja12 a możesz podać jakieś masz ustawienia obrazu w trybie który oglądasz?
Ja podkręciłem trochę ustawienia u siebie i teraz jest znacznie lepiej, trochę się nasiedzialem wieczorem. Tylko zastanawia mnie brak wyłączenia lub zmiany HDR dla wejścia TV naziemnej.
Byłem też w sklepie i model z tego roku XR65K wygląda dużo lepiej na tvp4k,moze rzeczywiście modele z 2020 i niżej mają coś nie tak z tym HDRem, ale mimo wszystko powinni to poprawić nowym softem.
Ja oglądam przez dekoder Ultrabox 4K z Canal+ po hdmi, to nie wiem czy moje ustawienia będą sprawdzały się w naziemnej. Po za tym weź pod uwagę, że mój model to LED, tylko, że w serii x85J, rozmiar 65 cali dostał dużo lepszą, jasność, kontrast i czerń w porównaniu do 55 cali z tej samej serii. Kupując go przewertowałem masę wpisów z amerykańskich forów i tam bardzo go dobrze oceniali. Oczywiście nie jest to mega duży wyznacznik, ale w Polsce jakoś ten model nie był zbyt dobrze opisany i sprawdzony. Nawet na tej grupie, mało jest użytkowników tego modelu. Tv kupowałem w firmowym salonie sony, obok stały oled’y i naprawdę w jakości obraz nie odbiegał. Sprzedawca sam polecił ten model, mimo, że dużo tańszy, ale nie będą się na nim wypalały statyczne obrazy i szczelniejsza obudowa przez co zanieczyszczenia pod matryce się nie dostają (skąd on to wiedział 😁). Oczywiście może to być bełkot marketingowy ale po ponad roku nie narzekam.