Podziel się wrażeniami!
Cześć,
włączyłem mecz na TVP 4K.
Telewizor to 75x90j.
takie plamy są widoczne w trybie standardowym.
jakies pomysły jak to można ogarnąć?
bylbym bardzo wdzięczny za pomoc
ps.
w trybie „żywy” jest to praktycznie niewidoczne
To troche wyglada jak by był jakis problem z HDR
Mam podobny problem z naziemnym kanałem TVP 4K w XH9096. Po przeczytaniu kilku postów wygląda na to, że tv nie radzi sobie z trybem HDR nadawanym przez TVP. Niestety nie można tego zmienić w ustawieniach zaawansowanych obrazu (Sygnał wideo>Tryb HDR).
W przypadku odtwarzania materiału z YouTube lub innych podobnych jest możliwość zmiany trybu HDR i widać znaczna różnicę.
W wejsciu antenowym ustawia się automatycznie prawdopodobnie w tryb HLG i obraz jest ciemny, kolory blade, wyglad to fatalnie. Czy Sony może coś z tym zrobić?
Kanał tvp 4K miał problemy na starcie, podobnie jak wzeszłym roku. Cały czas chyba działają i na bieżąco poprawiają.
Ja wczoraj dopiero włączyłem pierwszy mecz. Tv to A80K. Na domyślnym ustawieniu jakie mam dla HDR10 - "preferowana gradacja" w mapowaniu tonów, było trochę ciemniej. Ale przestawienie na "preferowana jasność" załatwiło sprawę. Obraz jasny i odpowiednio nasycony. Jak komuś jeszcze za ciemno, to można dodatkowo pokombinować z kontrastem dynamicznym i gammą, żeby jeszcze rozjaśnić.
Tvp 4K złapane na dvbt, anteną zrobioną na szybko samodzielnie Sygnał 90/100.
Dzięki za podpowiedź. Kombinuje właśnie z ustawieniami obrazu, ale to nie to, problem w tym, że dla sygnału dvbt nie da się wyłączyć lub zmienić typu HDR tak jak dla wejścia HDMI lub streamingu.
Nirstety chyba mam inny OS (Android) i ustawień które podajesz nie widzę u siebie.
A to ciekawe. Wcześniej w LG C1 i teraz w Sony (Google tv) mam tak, że sygnał HDR HLG pod kątem ustawień jest traktowany bliźniaczo jak HDR10. Więc można dostosować sobie rodzaj mapowania tonów.
A na jakim trybie obrazu oglądasz? Ja mam na wszystkich źródłach własny.
Próbuję różne tryby, najlepiej wypada Żywy lub Gra ale po modyfikacjach. Obecnie testuje Własny, na takim oglądam większość na innych źródłach. Ale tu z kolei nie mogę sobie poradzić z kolorem białym który wygląda jak szary i kolorem skóry który jest czerwony.
Ciężki temat, dodatkowo dziwne rzeczy się dzieją, z jednej kamery (przeważnie zbliżenia) obraz jest jaśniejszy przy czym widok kamery na całe boisko wygląda na taki zamglony, szarawy.
To już musi wynikać z różnicy w latach produkcji i implementacji obsługi HDR itp. Twój model rocznikowo jest z 2020. Widzę tu na forum najczęściej z tvp 4k mają użytkownicy modeli z 2020 i starszych.
Ja mam model z ubiegłego roku z bardzo średniej półki bo 65x85j i obraz na TVP 4K jest genialny, w porównaniu do TVP sport czy TVP 1,2. Kontrast, kolory, wyrazistość. Super to widać, tak jak i na C+ 4K. Nie wspomnę o bluray również od Sony z Dolby Vision.