Podziel się wrażeniami!
Temat dotyczy modułu DVB-T2, który od 2022 roku będzie wymagany we wszystkich tv. Niespełna pół roku temu kupiłem telewizor Sony KDL-40WE660, który zgodnie z informacjami w mediach jest już telewizorem "starym" , ponieważ bez specjalnego dekodera nie będzie można na nim odbierać programów. Z informacji internetowych wynika, że telewizorów bez modułu DVB-T2 od dawna już się w Europie nie sprzedaje, jednak kupiony przeze mnie telewizor nadal jest w ofercie Sony. Wiem, że to zmartwienie "na zapas", ale irytuje mnie fakt, że mój półroczny telewizor już jest "stary".
Podobno zmiana nadawania bardziej podyktowana jest udostępnieniem częstotliwości dla telefonii 5G i może być wymuszona szybciej niż nam się wydaje. Nie jest to wcale podyktowane troską o jakość odbieranego przez nas sygnału (choć niewątpliwie taka nastąpi).
Jestem bardzo rozczarowany i zniesmaczony zakupem telewizora Sony KDL-40WE660. Mało tego że na matrycy w ostatnich dniach gwarancji pojawiły się pasy i telewizor został wymieniony na nowy to jeszcze teraz problem z obsługą DVB-T2 przy pełnej obsłudze kodeków. Cena jaką za niego zapłaciłem była dość wysoka na tle konkurencji.. Pomału zaczynam się leczyć z zaufania do marki. Tacie też poleciłem zakup tego telewizora i ma ten sam problem. Szwagier się ze nie śmieje bo kupił w tym czasie znacznie tańszy i nie ma tego problemu. Wielkie rozczarowanie z mojej strony. Może jednak firma coś z tym zrobi bo aktualizacja oprogramowania nie pomaga. Telewizor jest jeszcze na gwarancji a trzeba się będzie opierać na zewnętrznym dekoderze. SUPER SONY !!!