Podziel się wrażeniami!
Temat dotyczy modułu DVB-T2, który od 2022 roku będzie wymagany we wszystkich tv. Niespełna pół roku temu kupiłem telewizor Sony KDL-40WE660, który zgodnie z informacjami w mediach jest już telewizorem "starym" , ponieważ bez specjalnego dekodera nie będzie można na nim odbierać programów. Z informacji internetowych wynika, że telewizorów bez modułu DVB-T2 od dawna już się w Europie nie sprzedaje, jednak kupiony przeze mnie telewizor nadal jest w ofercie Sony. Wiem, że to zmartwienie "na zapas", ale irytuje mnie fakt, że mój półroczny telewizor już jest "stary".
Dzień dobry @Andrzejwrobel10
Dziękujemy z wiadomośc. Twój post przeniosłam do działu Telewizory, gdzie będzie miał większą szansę uzyskania odpowiedzi od naszej społeczności.
Odnośnie problemów z TV - czy kontaktowałeś się już w tej sprawie z Sony Support? Można to zrobić telefonicznie lub poprzez formularz, dane kontaktowe tutaj: http://services.sony.pl/supportmvc/pl/contact
https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email
Pozdrawiam, Agnieszka_J
Witam,
@Andrzejwrobel10 patrząc jak długo w Polsce wprowadzali DVB-T wątpię żeby od razu w 2022 wyłączyli nadawanie wszystkich kanałów w DVB-T i przeszli na DVB-T2. Myślę też, że te które już pracują w DVB-T będą działały dłużej niż do 2022. Owszem są plany wprowadzania kolejnych Mux-ów z DVB-T2 ale póki co idzie to mozolnie.
Pozdrawiam
@djrychu Ponad 25% ludności naszego kraju jest w zasięgu zagranicznych nadajników. I oni nadają w dvb-t2(Czechy,Niemcy,Ukraina). Czesi na swoich stronach informują , w których regionach jest możliwość oglądania polskich programów i z jakich nadajników. Już niedługo Czesi wyłączą dvb-t (mpeg2).
Telewizory Sony z najniższej półki cenowej np. R555, RD455 posiadają tuner dvb-t2. Natomiast np. w WE660, WF660, WE750 tego tunera brak. A jest to podobno półka wyżej, niż seria R. Dziwne,ale prawdziwe. Dlatego uważam ,że autor wątku ma słuszne pretensje do firmy Sony.
Witam,
@leczech owszem nie uwzględniłem ludzi którzy odbierają sygnał z poza granic kraju. Czesi chcą wyłączyć MPEG2 bo nie ma co ukrywać jest przestarzały. Dlatego same pasma w MPEG4 uzyskasz prawie dwa razy więcej kanałów.
A co do tuner DVB-T2 wszystko pięknie pod warunkiem, że TV będzie obsługiwał HEVC. Bo jeśli dojdzie do nadawania nowych Mux-ów to wątpię, że będzie to DVB-T2 w MPEG4.
Pozdrawiam
@djrychu Czeską naziemną cyfrową odbieram od kilkunastu lat. Od ponad roku odbieram dvb-t2 hevc z nadajnika Jesenik (Pradziad). Mój telewizor to Sony W755C , czyli rocznik 2015. Siła i jakość identyczna jak z naszych naziemnych. Od kilku lat Czesi przeprowadzają weryfikację telewizorów różnych producentów co do zgodności do ich dvb-t2 hevc. Chyba wszystkie telewizory Sony od 2015 roku z tunerami satelitarnymi , czyli z końcówkami 5(np.655) są na czeskiej liście jako spełniające ich wymagania. Telewizorów Sony bez tunera satelitarnego nie ma tej liście? Bo nie posiadają właśnie tunera dvb-t2 hevc. Tuner dvb-t2 hevc od 2015 roku(Panasonic od 2016) to po prostu standard we wszystkich telewizorach największych producentów. Tylko Sony wypuszcza jakąś partię telewizorów bez tego tunera. Naprawdę trudno zrozumieć politykę Sony.
Witam,
@leczech z tego co widzę w specyfikacji W755C nie ma informacji, że obsługuje HEVC tylko MPEG4-AVC. Także zaskoczyłeś mnie, że odbierasz na tym modelu sygnał kodowany w HEVC.
Pozdrawiam
@djrychu Wpisz w wujka google- overene TV pro DVB-T2 pro CR. Potem tłumacz i na dole masz wykaz telewizorów różnych producentów z lat 2015-2016 , które zostały zweryfikowane do odbioru czeskiego dvb-t2. A Czesi korzystają z systemu DVB-T2 H.265 HEVC. Na innych czeskich stronach są wykazy nowszych odbiorników i dekoderów liczone w tysiącach. Dane z naszych stron zawierają mnóstwo błędów i nie uwzględniają aktualizacji. Np. 7-8 lat temu na tym forum było wyjaśniane ,że telewizory Sony z końcówką 5 i wyżej posiadają tuner satelitarny. Tymczasem mój telewizor W755C według danych technicznych takiego tunera nie posiada. Mój telewizor owszem w 2015 roku posiadał tuner DVB-T2 H.264 AVC. Ale było kilka aktualizacji. I po jednej z nich telewizor dostał kodek HEVC. Z odległości około 100 km spokojnie oglądam czeskie dvb-t2.
pozdrawiam
Ciekawe informacje docierają z czeskich stron poświęconych dvb-t2. Część programów będzie nadawana w rozdzielczości 1440x1080p. Nadawcy tych programów, żeby nie denerwować płatnych operatorów chcą je oznaczyć jako "SD plus"(SD+). A 1440x1080p to tak naprawdę FULL HD w proporcjach 4:3.