anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

DVB-T2

Andrzejwrobel10
Nowicjusz

DVB-T2

Temat dotyczy modułu DVB-T2, który od 2022 roku będzie wymagany we wszystkich tv. Niespełna pół roku temu kupiłem telewizor Sony KDL-40WE660, który zgodnie z informacjami w mediach jest już telewizorem "starym" , ponieważ bez specjalnego dekodera nie będzie można na nim odbierać programów. Z informacji internetowych wynika, że telewizorów bez modułu DVB-T2 od dawna już się w Europie nie sprzedaje, jednak kupiony przeze mnie telewizor nadal jest w ofercie Sony. Wiem, że to zmartwienie "na zapas", ale irytuje mnie fakt, że mój półroczny telewizor już jest "stary".

11 ODPOW. 11
profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Dzień dobry @Andrzejwrobel10 

Dziękujemy z wiadomośc. Twój post przeniosłam do działu Telewizory, gdzie będzie miał większą szansę uzyskania odpowiedzi od naszej społeczności.

Odnośnie problemów z TV - czy kontaktowałeś się już w tej sprawie z Sony Support? Można to zrobić telefonicznie lub poprzez formularz, dane kontaktowe tutaj: http://services.sony.pl/supportmvc/pl/contact
https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email
Pozdrawiam, Agnieszka_J

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@Andrzejwrobel10 patrząc jak długo w Polsce wprowadzali DVB-T wątpię żeby od razu w 2022 wyłączyli nadawanie wszystkich kanałów w DVB-T i przeszli na DVB-T2. Myślę też, że te które już pracują w DVB-T będą działały dłużej niż do 2022. Owszem są plany wprowadzania kolejnych Mux-ów z DVB-T2 ale póki co idzie to mozolnie.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@djrychu  Ponad 25% ludności naszego kraju jest w zasięgu zagranicznych nadajników. I oni nadają w dvb-t2(Czechy,Niemcy,Ukraina). Czesi na swoich stronach informują , w których regionach jest możliwość oglądania polskich programów i z jakich nadajników. Już niedługo Czesi wyłączą dvb-t (mpeg2).

Telewizory Sony z najniższej półki cenowej np. R555, RD455 posiadają tuner dvb-t2. Natomiast np. w WE660, WF660, WE750 tego tunera brak. A jest to podobno półka wyżej, niż seria R.  Dziwne,ale prawdziwe. Dlatego uważam ,że autor wątku ma słuszne pretensje do firmy Sony.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@leczech owszem nie uwzględniłem ludzi którzy odbierają sygnał z poza granic kraju. Czesi chcą wyłączyć MPEG2 bo nie ma co ukrywać jest przestarzały. Dlatego same pasma w MPEG4 uzyskasz prawie dwa razy więcej kanałów.

A co do tuner DVB-T2 wszystko pięknie pod warunkiem, że TV  będzie obsługiwał HEVC. Bo jeśli dojdzie do nadawania nowych Mux-ów to wątpię, że będzie to DVB-T2 w MPEG4.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@djrychu  Czeską naziemną cyfrową odbieram od kilkunastu lat. Od ponad roku odbieram dvb-t2 hevc z nadajnika Jesenik (Pradziad). Mój telewizor to  Sony W755C , czyli rocznik 2015. Siła i jakość identyczna jak z naszych naziemnych. Od kilku lat Czesi przeprowadzają weryfikację telewizorów różnych producentów co do zgodności do ich dvb-t2 hevc.  Chyba wszystkie telewizory Sony od 2015 roku  z tunerami satelitarnymi , czyli z końcówkami 5(np.655) są na czeskiej liście jako spełniające ich wymagania.  Telewizorów Sony bez tunera satelitarnego nie ma tej liście? Bo nie posiadają właśnie tunera dvb-t2 hevc. Tuner dvb-t2 hevc od 2015 roku(Panasonic od 2016) to po prostu standard we wszystkich telewizorach największych producentów. Tylko Sony wypuszcza jakąś partię telewizorów bez tego tunera. Naprawdę trudno zrozumieć politykę Sony.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@leczech z tego co widzę w specyfikacji W755C nie ma informacji, że obsługuje HEVC tylko MPEG4-AVC. Także zaskoczyłeś mnie, że odbierasz na tym modelu sygnał kodowany w HEVC.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@djrychu  Wpisz w wujka google- overene TV pro DVB-T2 pro CR. Potem tłumacz i na dole masz wykaz telewizorów różnych producentów z lat 2015-2016 , które zostały zweryfikowane do odbioru czeskiego dvb-t2. A Czesi korzystają z systemu DVB-T2 H.265 HEVC.  Na innych czeskich stronach są wykazy nowszych odbiorników i dekoderów liczone w tysiącach. Dane z naszych stron zawierają mnóstwo błędów i nie uwzględniają aktualizacji. Np. 7-8 lat temu na tym forum było wyjaśniane ,że telewizory Sony z końcówką 5 i wyżej posiadają tuner satelitarny. Tymczasem mój telewizor W755C według danych technicznych takiego tunera nie posiada. Mój telewizor owszem w 2015 roku posiadał tuner DVB-T2 H.264 AVC.  Ale było kilka aktualizacji. I po jednej z nich telewizor dostał kodek HEVC.  Z odległości około 100 km spokojnie oglądam czeskie dvb-t2.

pozdrawiam

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@leczech dzięki za informację.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

Ciekawe informacje docierają z czeskich stron poświęconych dvb-t2. Część programów będzie nadawana w rozdzielczości 1440x1080p. Nadawcy tych programów, żeby nie denerwować płatnych operatorów chcą je oznaczyć jako "SD plus"(SD+).  A 1440x1080p to tak naprawdę FULL HD w proporcjach 4:3.