anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

46 Z 5500 czy 46 X 4500?

kasiam------
Początkujący

46 Z 5500 czy 46 X 4500?

Chciałam kupić naprawdę dobry telewizor. W sklepie zaważyłam te dwa modele. Ich cena jest bardzo podobna, różnica mała. Patrząc na oznaczenia bravii, jest taka zasada im wyższa literka tym lepszy model. Jednak cena tego nie rozgranicza. Stąd moje pytanie, czym one się różnią i który jest lepszy? Czytałam parę wątków, pewnie chcecie żebym się określiła co oglądam. Oglądam wszystko. Od sportu po filmy obyczajowe, plus programy rozrywkowe. Podłączoną mam cyfrę w high definitione. Planuję zakup blu ray. odległosć od telewizora to 2.5 w porywach do 3.

17 ODPOW. 17
3432-----
Początkujący

to raczej było pewne (wiem, że teraz tak każdy może powiedzieć ), że X5500 nie będzie w sklepach choćby z tego względu, że nigdzie nie był podany jego opis. Raczej jakby się znalazł w sklepie to juz dawno byśmy wiedzieli czy mamy do czynienia z BE 3 czy 3 Pro, jakie podświetlenie czy MF 200 Hz czy 240 może po prostu tabula rasa

Razak-----
Początkujący

Jeszcze nie powiadam takiej informacji. Nie ma też jeszcze żadnych wzmianek na temat tego modelu... Więc na razie to tylko spekulacja.

Aha, generalnie większość informacji o tym modelu to spekulacje, bądź przecieki :)
ślimak: Pewnie będzie użyty jednak BE3 jak we wszystkich nowych modelach, łącznie z z5500. Najbardziej mnie ciekawi jakie będą użyte diody LED, spotkałem się z informacją, że mają być białe ponieważ model będzie sporo tańszy dzięki temu, ewentualnie dwie wersje jednak z białymi druga z kolorowymi chociaż tutaj raczej mało prawdopodobne.

3432-----
Początkujący

ja też spotkałem się z kilkoma informacjami. BE3 to minimum jakie mogło by teraz być choć mówi się o BE3 Pro co do diod to różnie to mówią, że białe, że kolorowe albo jeden taki i jeden taki, do czego się już doczytałeś. Mówi się też o 200 Hz i to też raczej prawdopodobne choć gdzieś na zagranicznym forum ktoś spekulował o 240 Hz. Coś jeszcze czytałem o ogólnym wyglądzie ale to akurat nie takie ważne ;)

edit:literówka ;)

oldguest
Początkujący

Mówi się też o 200 Hz i to też raczej prawdopodobne choć gdzieś na zagranicznym forum choć spekulował o 240 Hz

Może kogoś zaskoczę ale telewizory serii Z są od zawsze 240 Hz.... jeśli poda się sygnał 60Hz na wejściu np. amerykańsku odtwarzacz Blu-Ray lub PlayStation3 (co ciekawe Europejska wersja konsoli też daje 60Hz). Więc nie ma co debatować czy to będzie 200Hz czy 240Hz bo to jest ten sam algorytm tylko ze względów przyjętych standardów (historyczne NTSC i PAL) w Europie podaje się 200Hz a w USA 240Hz.

Ps. Z ciekawostek słynna reklama chyba Toshiby z 240Hz ocierała się o wprowadzanie w błąd i nieuczciwą konkurencję.

3432-----
Początkujący

to jakby nie było jeśli ktoś by podał w ofercie, ze jego telewizor ma 200 Hz a może być przystosowany do 240 Hz byłoby prawdą ;) a co do tej Toshiby to cały czas można się spotkać, że coś ma to albo co innego i po odpowiednim przeliczeniu okazuję się, że niby to wszystko prawda ale jakby tak liczyć to w przeliczeniu na psie lata byłbym już skamieliną ;) Wszytko to dowodzi, że trzeba się dwa razy nad czymś zastanowić zanim się to kupi :)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Wszytko to dowodzi, że trzeba się dwa razy nad czymś zastanowić zanim się to kupi :)

To ja trochę dalej polecę. Każdy kto chce kupić jakiś produkt i zależy mu, żeby nie zostać wpakowanym na badziewie, lub wprowadzonym w błąd - zawsze powinien poczytać trochę na temat cech danego produktu. Na pewno zrobić to przed pójściem do sklepu. Sprzedawcy potrafią wcisnąć coś, czego albo nie chcemy, albo możemy kupić coś znacznie lepszego, coś z czego będziemy dużo bardziej zadowoleni. Ile razy kupujemy coś droższego, płacąc za bajery z których nie korzystamy... Albo ile razy konsumenci są namawiani na zakup badziewia, bo sprzedawca ma od tego prowizje.... Oczywiście, nie można stawiać tu wszystkich pod jedną kreską. Pisząc to, myślę o marketach. Nie raz przy okazji zakupów w markecie podchodziłem do sprzedawcy pytając się o np. telewizor. No jakie głupoty gadali... Jak mówiłem, że tak nie jest, to mi inną głupotę wciskali, albo mówili, że nie znają się... Tragedia. Za to w sklepach o wyższej renomie "z wyższej półki", sprawa wygląda całkowicie inaczej. Są kompetentni ludzie na odpowiednim miejscu. Wystarczy spojrzeć na wiedzę CS Bielsko, jest dobrym przykładem. Ale i tak trzeba cokolwiek wiedzieć na ten temat.

oldguest
Początkujący

Zimny napisał(a):

Są kompetentni ludzie na odpowiednim miejscu. Wystarczy spojrzeć na wiedzę CS Bielsko, jest dobrym przykładem.

Miło że ktoś docenia "pracę" tutaj.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Ciężko było nie docenić ;)