Podziel się wrażeniami!
Chciałam kupić naprawdę dobry telewizor. W sklepie zaważyłam te dwa modele. Ich cena jest bardzo podobna, różnica mała. Patrząc na oznaczenia bravii, jest taka zasada im wyższa literka tym lepszy model. Jednak cena tego nie rozgranicza. Stąd moje pytanie, czym one się różnią i który jest lepszy? Czytałam parę wątków, pewnie chcecie żebym się określiła co oglądam. Oglądam wszystko. Od sportu po filmy obyczajowe, plus programy rozrywkowe. Podłączoną mam cyfrę w high definitione. Planuję zakup blu ray. odległosć od telewizora to 2.5 w porywach do 3.
W większości przypadków faktycznie im wyższa literka tym lepszy model. Tu X jest lepszym modelem i jego cena jest również wyższa a X w alfabecie stoi przed Z.
Z5500 to jest nowy model który niedawno wszedł na rynek. Większą rozbieżność cen można spotkać na ceneo.pl. Z5500 ma prawie wszystko co mają LCD wyższej klasy. X4500 za to ma innowatorskie podświetlenie diodowe, co wpływa na wysoki komfort oglądania. Ma też wyższy kontrast, 100Hz. Ztka z kolei ma 200Hz, więcej portów i jest bardziej multimedialna. Osobiście gdybym miał 10tys wolnych wziąłbym X. Teraz czekam jak spadnie cena nowej Ztki
tu masz porównanie tych LCD:
http://www.sony.pl/comparison/kdl46x450 ... 46z5500aep" target="_blank
Jeśli chcesz oglądać filmy wieczorami (najlepiej w jakości BD) to X jest powalający (ważne od 46 cali)... Moim zdaniem żaden telewizor ze standardowym podświetlaniem nie ma szans.
Jeśli chcesz oglądać "wszystko" ze wskazaniem na sport. Chcesz oglądać filmy przez sieć czy z pamięci USB to Z-tka będzie dobrym wyborem.
Niewiele można dodać do tego co napisał CS Bielsko warto spojrzeć również na ceny bo rozbieżność jest dość spora, a oba modele bardzo dopracowane, z ciekawostek można dodać, że na horyzoncie powoli wyłania się x5500
X5500 z zapowiedzi które czytałem ma być telewizorem wyraźnie wyższej klasy od innych. Znalazłem w jednym z zagranicznych sklepów internetowych, za 46" liczą sobie na zł 17 tys. Cena bardzo wysoka. Fakt faktem, jak narazie nawet zagranicą mało sklepów ma w swojej ofercie nową serię X, więc to dodatkowo wpływa na cenę. Jak produkt będzie popularniejszy, cena też zejdzie. Poza tym jeszcze X4500 nie jest wycofany z rynku, cena jego znacznie nie spada, więc nowy model może i musi być droższy. Chcąc kupić serie X pewnie warto trochę poczekać. Tylko jak zawsze pozostaje pytanie, czy warto czekać ten miesiąc- dwa skoro nie wiadomo na ile zejdzie cena...
Zimny napisał(a):
Znalazłem w jednym z zagranicznych sklepów internetowych, za 46" liczą sobie na zł 17 tys.
Raczej mało prawdopodobne, żeby była możliwość kupna X5500. Jak popatrzyłem to na jakiejś wyszukiwarce też napisali, że jeden sklep w Polsce ma ten model za 99 999 tyś. 😕 Cena tak pewnie dlatego, że sam sklep jej nie podał przynajmniej ja nie znalazłem w ich ofercie ale jakby nie było to już na stronie mają. Faktem jest też to, że cały opis modelu wraz ze zdjęciami ogranicza się do " SONY KDL 46X5500 " Jedyna opcja jaka mi się nasuwa to przedsprzedaż i otrzymanie modelu w dniu premiery
na horyzoncie powoli wyłania się x5500
CS Bielsko zaskoczyłeś mnie z tym. Wysłałem maila do tego sklepu i faktycznie, nie mają jeszcze go. Tylko nadzieje ludziom robią. Macie informacje kiedy będzie wprowadzony do sprzedaży?
Nie wiem dlaczego w sklepach z RTV nie przyjął się zwyczaj, żeby pisać co jest swoistym preorderem, a co ma się na stanie, potem wychodzą różne kwiatki. Premiera X5500 jest przecież dopiero jakoś we wrześniu (poprawcie jeśli się mylę)? Ale nie ma co się oszukiwać telewizor będzie dużo droższy od z5500 której już teraz w sklepach internetowych można znaleźć lekko poniżej 6k zł...
Jeszcze nie powiadam takiej informacji. Nie ma też jeszcze żadnych wzmianek na temat tego modelu... Więc na razie to tylko spekulacja.