- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Obiektyw ze stałą przysłoną
Panie i Panowie czy dobrze sobie kombinuje?
Jeśli mam obiektyw o stałej przysłonie to czy za taką psełdo przysłonę można użyć korekcję na "-" żeby mieć jakąś regulację?
wiem że można by było założyć ND4 lub ND8 ale z taką średnicą jeszcze się nie spotkałem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
o to ja już chyba wiem do kogo się będę uśmiechać jak będę chciał księżyc sfocić mam do Thomasxa blisko
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
a to jest zagadka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Alcazar napisał(a):
a to jest zagadka
jowisz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Alcazar napisał(a):
a to jest zagadka
jowisz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Alcazar napisał(a):
Panie i Panowie czy dobrze sobie kombinuje?
Jeśli mam obiektyw o stałej przysłonie to czy za taką psełdo przysłonę można użyć korekcję na "-" żeby mieć jakąś regulację?
wiem że można by było założyć ND4 lub ND8 ale z taką średnicą jeszcze się nie spotkałem.
1. regulujesz czas naswietlania i tylko czas naswietlania - zadnych korekcji itp
2. filtry - mocujesz miedzy aparat a obiektyw - jezeli masz lustrzany mto lub teleskop - powinien miec mozliwosc wsadzenia czegos takiego w okolicach gwintu lub uzyc nalezy przejsciowki
moje obiektywy sa pod Krakowem wiec ich 'wypozyczenie' jest raczej malo realne w obecnej chwili
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
pawelszymanski6 napisał(a):
o to ja już chyba wiem do kogo się będę uśmiechać jak będę chciał księżyc sfocić mam do Thomasxa blisko
ksiezyc mozna sfocic dowolna 500mm lub zakupic mto 1000 czy jakos tak (metrowa ogniskowa) na m42 - ma jedna wade - trzeba zakupic wersje 'z dlugim tylkiem' - z krotkim (a tych jest wiecej na rynku) niestety nie wchodzi z gwintem pod lampe blyskowa we wszystkich alfach ponizej 900
przy tego rodzaju zdjeciach jak juz bylo wspomniane duze znaczenie ma polozenie obiektu nad horyzontem - im nizej tym bardziej dadza o sobie znac fluktuacje powietrza, po deszczu - mgla, po goracym dniu - oddajaca cieplo ziemia

polecam ta sekcje na allegro
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »