- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Początkująca. Body A550, ale jaki obiektyw???
Mam już na oku SONY DSLR-A550L Cena mnie troche powala, no ale trudno. Chodzi mi bardziej o obiektyw. Chce taki, żeby zdjęcia w ruchu się nie rozmazywały. Na tej stronce, której podałam nie jest napisane dużo o obiektywie, ale pisze: Programy tematyczne: Makro, Portret, Nocne ujęcie, Krajobraz, Zachód słońca, Sport Z tego co się orientuje program SPORT oznacza robienie zdjęć w ruchu. Czy jakbym kupiła całą tą lustrzankę wraz z obiektywem (ta w linku) to mogłaby mnie zadowolić, jeżeli chodzi o robienie zdjęć w ruchu? Jakie inne lustrzanki SONY możecie polecić i obiektywy? Jestem zupełnym laikiem, ale chce wybrać dobrą lustrzankę. Pomożecie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A tutaj jest przynajmniej napisane:
akumulator NP-FM500H,
ładowarka,
pasek,
kabel USB,
kabel wideo,
sterowniki,
oprogramowanie Image Data Converter SR, Image Data Lightbox SR, Picture Motion Browser,
instrukcja obsługi,
gwarancja
To wszystko jest zawartością każdego pudełka z lustrzanką Sony, żadna to rewelacja wymieniać to jako coś extra...
A torba fajna i tania, ale w opiniach piszą o słabej amortyzacji wstrząsów :smileyrolleyes:
Jagoda, weź proszę przestań czytać opisy w sieci bo nic nie kupisz.
Przecież to nie jest normalne, żeby istniały rankingi amortyzacji wstrząsów w torbach fotograficznych....torbę kupuje sie nie po to, żeby nią rzucać, tylko żeby przenosić w niej sprzęt.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To wszystko jest zawartością każdego pudełka z lustrzanką Sony, żadna to rewelacja wymieniać to jako coś extra...
Aha :smileyredface:
Jagoda, weź proszę przestań czytać opisy w sieci bo nic nie kupisz.
Może da się zrobić
A jeśli chodzi o filtry?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Torba jest OK, dostałem ją do zestawu z 330 i nie narzekam
Jeśli masz już kupować, to szukaj w miarę taniego i sprawdzonego sklepu, a Fotobasia chyba takim jest.
Bo "jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać"
Wszystkie dodatkowe akcesoria dokupisz już potem, po zapoznaniu się z aparatem i zrobieniu pierwszego tysiąca zdjęć ;D Na filtrach nie ma co oszczędzać, trzeba kupić porządne, bo to dodatkowe szkło przed obiektywem.
Byłaś już w Sony Centre/Sony Style? Naprawdę warto się przejechać i pomacać aparat. A może kupisz taniej niż w internetowych sklepach... ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
co do fotobasi, to wielokrotnie u nich kupowałem (np. 35mm 1.4Quartz napisał(a):
a Fotobasia chyba takim jest.
Bo "jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać"
fotobasia została jakiś czas temu przejęta przez właściciela Fotojoker
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Na filtrach nie ma co oszczędzać, trzeba kupić porządne, bo to dodatkowe szkło przed obiektywem.
No właśnie. Jeśli chodzi o filtry to ja jestem jak "dziecko we mgle" :smileyredface:
O jakie chodzi? TAKIE ? Jeżeli obiektyw, którego nie mam założonego na body to powinien być przykryty z obu stron?
Byłaś już w Sony Centre/Sony Style? Naprawdę warto się przejechać i pomacać aparat. A może kupisz taniej niż w internetowych sklepach... ?
Nie byłam :smileyrolleyes:
PS. A co myślicie o dodatkowych soczewkach do makro?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A co myślicie o dodatkowych soczewkach do makro?
Nie zapomnij spytać się o statyw, lampę zewnętrzną, literaturę, akcesoria czyszczące itd... Zastanawiałaś się w ogóle czy kupno lustrzanki to dobry pomysł? Z tego co piszesz wynika, że nie masz zielonego pojęcia o aparatach dSLR - to co w takim razie chcesz osiągnąć kupując lustrzankę? Czemu nie kupisz sobie na przykład porządnego "kompakta"?pzdr
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
sg_cezar, ciekawa jestem czy Ty w moim wieku byłeś specem od fotografii? A może urodziłeś się wszystkowiedzący? Od razu znałeś wszystkie pojęcia, co z czym się je itd, itd? Przecież każdy kiedyś zaczynał. Albo może ja jestem inna.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
sg_cezar, ciekawa jestem czy Ty w moim wieku byłeś specem od fotografii? A może urodziłeś się wszystkowiedzący? Od razu znałeś wszystkie pojęcia, co z czym się je itd, itd? Przecież każdy kiedyś zaczynał. Albo może ja jestem inna.
Po pierwsze, nie wiem w jakim jesteś wieku. Po drugie nie jestem specem od fotografii. Po trzecie nie urodziłem się wszystkowiedzący(tego jestem akurat pewny w 100% :smileymrgreen:pzdr
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Na początku mojej przygody z foto - czyli jakieś 2 lata temu też miałem 14 lat Nie wiedziałem praktycznie nic, ale też nie zaczynałem od razu od lustrzanki.
Na początku był kompakt, później hybryda, a od stycznia .
Jeśli nie wiesz obecnie nic o filtrach, to poczekaj z zakupami do czasu dokształcenia się.
Filtr ma za zadanie albo chronić obiektyw (nie polecam, tanie filtry pogarszają jakość zdjęć) albo wpływać na zdjęcie w różny sposób. Parę informacji masz tutaj :smileyarrow:" target="_blank)
Tylko nie polegaj na nich w 100%, w końcu to Wikipedia.
Co do przenoszenia obiektywu: zazwyczaj będziesz miała pod body podpięty 18-55, więc 55-200 powinien mieć założone na obie strony dekielki - otrzymasz je w zestawie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Unosisz się zupełnie niepotrzebnie.
Ja się nie unoszę. Zadałam tylko parę pytań
Stąd moje pytanie czego oczekujesz od lustrzanki? Ładniejszych zdjęć? Może się okazać, że dSLR nie spełni Twoich oczekiwań.
Tak, oczekuje ładniejszych zdjęci. Niestety moja cyfrówka nie spełnia mnie artystycznie
Poniżej parę moich fot z cyfrówki (trochę się rozpędziłam)
Na początku był kompakt, później hybryda, a od stycznia
A ja mam kompakt. teraz chce lustrzanke, bo jeżeli kupiłabym sobie teraz hybryda to o lustrzance mogę sobie pomarzyć przez perę kolejnych lat :smileyrolleyes:
Czyli wychodzi na to, że filtry wcale nie są takie potrzebne