Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich użytkowników produktów Sony!
Nabyłem niedawno Walkmana z serii UWZ. 16 GB dysk. Moje uwagi, jako starszawego zgreda. Różne mam oceny. Może dość pozytywne na razie. Dobrze, że go można ładować również z gniazdka elektrycznego, bez konieczności podłączania się pod komputer. Bo w poprzednim, takim chińskim Philipsem, który tylko przez USB mógł być ładowany, to była tragedia. W dodatku krótko grał. Sony jest jednak lepszy pod tym względem, chociaż nie wiem, czy rzeczywiście gra tak długo jak się podaje w reklamach. Ale to może zależy od tego, co się odtwarza. Jednak chyba nie ma 8 godzin odtwarzania filmików. Dość szybko się wyczerpuje akumulatorek. Szkoda, że nie ma wymiennych baterii, z którymi można by się było zabrać w podróż. Ta przsadna minaturyzacja mnie jednak nie kręci. Poprzedni sprzęt, walkman kasetowy, dość wypasiony, bo to był magnetofon, z możiwością nagrywania, grał o wiele dłużej na paluszkach R6. Poza tym miał swoją baterię ładowalną, taki płaskowniczek jakby. W sumie więc 3 Volty miał i niestety dłużej grał, nawet ciągnąc taśmę. Poza tym dźwięk miał lepszy, zwłaszcza w opcji Grove. Miał super basy. Ale współczesna muzyka uboga jest w dźwięki, kiepska jest ich jakość, bo tak jest robiona, więc format MP 3 wystarcza. Dźwięk w moim obecnym jest dość czysty. Świat i sprzęt zmierza chyba w dziwnym kierunku i obawiam się, że następne generacje będą jeszcze dziwniejsze, że tylko przez USB będą ładowane. Bo chyba nie chodzi o jakość i twalość, ale nabijanie koniunktury. Akumulator wystarcza na około 500 ładowań. To dość krótko chyba, zwłaszcza, że nawet widziałem na forum kogoś z podobnymi wątpliwościami. Może by było dobrze, że te sprzęty powinny być większe. Tak jak walkmany kasetowe. Wtedy większy dysk optycznie jakby, a więc może ekran większy. Poza tym pojemność - może przynajmniej ze 160 GB. Wtedy możliwe by było zapisać dużo plików, a muzyczne bez kompresji w MP3. W formacie Linear? Tak to się nazywa? No i jednak wymienne baterie, paluszki R6, aby można było w kiosku kupić, jeśli by się nie miało naładowanych zapasowych baterii, akumulatorków.
Witam wszystkich użytkowników produktów Sony!