anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

XR-75X94j słaba jakość SAT

profile.country.PL.title
KrzysiekKg1
Nowicjusz

XR-75X94j słaba jakość SAT

Podłączyłem antenę satelitarną pod wejście MAIN i mam słabą jakość sygnału. Siła sygnału wynosi 100% a jakość w zależności od kanału od 19 do 41%.

Np. BBC Brite HD 19%

TVN24 31%

Polsat News 41%

Gdy podłączam tunery od canal plus adb czy dsiw74  siła wynosi 100% a jakość od 86 do 100%. Przy tunerze od Polsatu jakość także była w okolicach 90%.

Czemu więc w tv Sony pokazuje tak słabą jakość sygnału? Może należy coś ustawić w menu?

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
Jacek_M250
Znawca

Z tego co wiem, to raczej nie ma ustawień dla jakości sygnału dla tunera SAT. Pozostaje pytanie na ile porównywalne są wskazania w TV i tunerze zewnętrznym. O ile siła sygnału jest wprost mierzalna o tyle jakość może być subiektywna. A jak to sie ma do odbioru konkretnych programów?

profile.country.PL.title
KrzysiekKg1
Nowicjusz

Programy działają bez zastrzeżeń.

Myślę różnica w jakości między tunerami a tv spowodowana może być tym, iż tunery były HD a telewizor jest 4K, stąd jakość dla HD miała > 80% a dla 4K ma mniejszą. Antenę mam 90cm a gdzieś wyczytałem, że dla przesyłu 4K jest to minimum. Siłę mam zawsze 100% na tunerach i tv.

profile.country.PL.title
Jacek_M250
Znawca

Może tak być, bo w HD jednak znacznie mniejszy strumień danych popłynie. Antena powinna być OK - minimum dla 4K zaczyna się chyba od 80 cm.