Podziel się wrażeniami!
Temat w dziale Bravia seria '' B ''
Proszę zmierzyć zużycia po wyłączeniu pilotem po około 15 minutach od wyłączenia.
Ps. Nie ten dział forum.
LCD po parunastu minutach od wyłączenia utrzymuje stan gotowości, w razie ponownego rozruchu przy np przypadkowym wyłączeniu. Po tym czasie pobiera znikomą ilość energii. Jeśli masz włączoną opcję szybkiego startu, stan czuwania (i większe pobieranie energii) będzie utrzymywało się przez ok 2h.
Podobny temat już był na forum. Osobiście polecam wyłączenie funkcji szybkiego włączania (jak się dłużej załącza mi to nie przeszkadza..) i przy dłuższym niekorzystaniu z LCD, DVD BR, tunera odłączanie ich całkowicie z napięcia (np przez wyłączenie listwy zasilającej, do której podłączone są te urządzenia). Jednorazowe takie wyłączanie to nie jest oszczędność, ale przy systematycznym odłączaniu np na noc, czy kiedy idziesz do pracy/szkoły, różnica będzie widoczna na rachunku.
A to ciekawostka Przyznam szczerze że nie zdawałam sobie z tego sprawy, że telewizor jeszcze przez pewien czas zużywa większą ilość prądu, ciekawe czy dotyczy to też innych urządzeń elektrycznych, bo być może takie wyłączanie "z kontaktu" ma sens. Pytanie tylko czy nie jest to ze szkodą dla urządzeń elektrycznych, bo skoro pobiera już prąd to pewnie po coś jest mu on potrzebny

scarface napisał(a):
być może takie wyłączanie "z kontaktu" ma sens.
Zimny napisał(a):
Gdzieś czytałem, że ładowarki od telefonów podłączone do prądu wcinają też dużo prądu.
Też słyszałem od wielu osób, że podłączone ładowarki pobierają prąd. Z tego co wiem i przeczytałem to pobierają tylko znikomą ilość, jak napisał CS Bielsko 0,0W, którą można pominąć. Oczywiście zakładając hipotetycznie, że mamy w domu 10 tyś. ładowarek to pewnie byśmy zobaczyli ładny pobór ale gdzie je wszystkie podłączyć się pytam
Gdzieś już był podobny temat i tak jak w tamtym tak i w tym pochwale za wyłączanie z kontaktów, mi się po prostu nie chcę
Wyłączanie z sieci nie powinno zepsuć sprzętu chyba, że będziemy przez jakiś czas siedzieć nad gniazdkiem i wkładać i wyjmować wtyczkę i tak przez następne hipotetyczne 10000 razy
Co do telewizora to jest tu jakiś błąd ogólnie powinien zżerać coś około 1W, wiem że 9 to też nie dużo no ale ...
Pisałeś, że idziesz z tym do serwisu więc moje pytanie co oni na to??
Nie wiem jaki masz miernik ale raczej powinno być na nim jakieś miejsce po przecinku wykazujące choć 0,1W przy tym filku inaczej mogę wnioskować, że albo filek się zepsuł albo nie jest podłączony albo miernik jest do eee znaczy jest kiepski ale to tylko moje zdanie i mogę się mylić
Z tym wyłączaniem z kontaktu sporo zależy od sposobu życia. U mnie rano mieszkanie robi się puste, przez ok 9h nie ma nikogo (nie powiem gdzie mieszkam, ale mam pancerne okna i drzwi antywłamaniowe ). Wieczorem wracam, coś tam porobię i idę spać na ok 6-7h. Czyli na dobę wyłączam 2 razy i włączam 2 razy. Nie jest dużo, a przez te 15-16h nic nie zżera mi prądu, nie będzie spięcia, jak przyjdzie burza a ja będę w pracy - mam spokój. Nie boję się, że wrócę do mieszkania, odpalę kino domowe, a ono nie chodzi... Same plusy
No widzisz i tu jest pies pogrzebany ja jestem często w domu (a to na obiad a to na coś innego) a poza tym nie jestem w nim sam i muszę przyznać często coś działa a to komp a to tv jednym z wyjść, tak sobie teraz pomyślałem, że może być listwa z wyłącznikiem może to coś pomoże bo rachunki ostatnio grube przychodzą.
Bardzo będę wdzięczny jeśli DELTA69 napiszesz jak sprawy idą z tym poborem :]