Podziel się wrażeniami!
40EX500 podłączony do dekodera cyfry po hdmi i brak dostępu do telegazety. Czy połączenie po hdmi uniemożliwia oglądanie telegazety.
Z tego co wiem dokładnie tak jest.
Telegazeta przy tym połączeniu (sygnał satelitarny, dekoder, HDMI) jest niedostępna. Wynika to z sygnału i z podłączenia. Jest tak chyba na wszystkich telewizorach.
przyznam ze ja jestem zdziwiony na starym telewizorze Panasonica włączałem videostrade i telegazeta dzialala (podłączone wszystko przez scart) a teraz na nowym 40 ex500 jest echo ... czy naprawde nie ma mozliwosci aby ta telegazeta była dostępna ??
To nie jest wina telewizora. Jeszcze w miarę niedawno nie było możliwości przesyłania telegazety po HDMI. To nie jest tak, że telewizor nie może odebrać, tylko dekoder nie może wysłać. Na rynku są już dekodery które mają taką możliwość. Jednak modele te nie są jeszcze popularne. Sposobem na odbieranie telegazety z dekodera HD, jest podłączenie drugiego kabla SCART (eurozłącze) i na czas wykorzystania telegazety - pilotem przełączać telewizor na odpowiednie wyjście. Poza tym każda telewizja cyfrowa udostępnia informacje o wybranych programach telewizyjnych.
a dlaczego po podłączeniu dekodera tv dialog do tv przez scart telegazeta nie działała, a na starym, pełnoletnim tv sony hulała aż miło?
Nie działa po przełączeniu w telewizorze na wyjście dekodera? A ten sam dekoder umożliwia działanie na innym telewizorze (starszym Sony)? Jaki masz obecnie model?
to nie był mój tv, a kogoś znajomego u kogo tylko musiałem to podłączyć; teletekst działał wcześniej po scarcie na kineskopie, a lcd już nie widział; miałem postawione oba obok siebie i przełączałem kable raz tu raz tam i nie hulało 😕
Z tego co ja się orientuję telewizory Sony mają standardowe wejście SCART. Nie można odtworzyć telegazety po HDMI. Po SCART nie próbowałem, nie mam teraz w domu tego kabla. Z ciekawości spróbuję u na W5500.