Podziel się wrażeniami!
Jestem nowym użytkownikiem i bardzo liczę na Waszą pomoc.
Był obraz i nie ma. Krócej się nie da
Innymi słowy: nowy tv, nowy kabel, podłączyłam, aby sprawdzić, czy się da. I dało się, wszystko ok. Gdy chciałam zrobić to samo wieczorem, niestety, się nie dało.
Podłączam kabelek, wybieram w tv "hdmi 1" i obrazu ni ma, pozostaje ciemny ekran.
Bardzo proszę, doradźcie, co robię źle. Pewnie namieszałam w jakiś ustawieniach, ale potem wybrałam "przywróć ustawienia fabryczne",więc powinno być OK.
Oczywiście, próbowałam restartować laptopa, uruchamiać tv, jeszcze raz podłączyć kabel. i nic to. No i dlaczego?
Dziękuję!
tylko jak wtedy próbnie go podłączyłam, to dźwięk się pojawił, czyli coś namieszałam próbując ustawić dźwięk w tv lub kinie domowym . No i pojawił się "sam" tzn niczego nie konfigurowałam. Ale dziękuje za propozycję!
Witam
Jestem nowy na tym forum więc liczę na wyrozumiałość
Jako że w tych kwestiach jestem laikiem więc w miarę możliwości prosiłbym o poradę, jakie kable, co z czym podłączyć itd. (najlepiej jak najprostszym językiem )
Jak podłączyć laptopa do TV??
Laptop to HP Pavilion dv6625ew opis ---> http://h20195.www2.hp.com/V2/GetPDF.aspx/c01171345.pdf
TV to Sony KDL-37W5740
Pozdrawiam
Piotr
Najprościej chyba za pomocą kabla HDMI, w jednym kabelku masz obraz i dźwięk. W markecie można go dostać w cenie 20 PLN
To zadam jeszcze jedno pytanie.
Słyszałem że na kablach HDMI nie opłaca się oszczędzać więc i nie mam zamiaru
Jaki polecalibyście kabel HDMI żeby uzyskać dobrą jakość dżwięku i obrazu?? (długość ok.2-3 metry)
Na to pytanie, nie jestem w stanie odpowiedzieć ale... kupiłem kiedyś kabelek za 30PLN i wygląda jakby miał "pozłacane" końcówki i na nim nie miałem dźwięku z laptopa, natomiast ostatnio kupiłem w Carrefour za 19,90 PLN
i jest na nim dźwięk więc sam nie wiem...
I na tym najtańszym i na najdroższym będziesz miał dźwięk i obraz. Kwestia jakości. Teoretycznie im droższy, tym lepszy. Niektórzy ludzie nie są wymagający, kupują tańsze kable. Odbija się to na jakości obrazu i dźwięku. Różnice między kolejnymi półkami cenowymi nie będą znaczne, ale nie znaczy że nie będą widoczne. Ja proponuję kupić jakiś kabel ze średniej półki cenowej.
To, ja się podepnę. Kiedy podłączam laptopa pod TV i przełączę go w rozdzielczość 1920X1080 to obraz jest tak powiększony że obcina mi po kilka centymetrów z każdej strony a co za tym idzie nie widzę wszystkich ikon na pulpicie.Kiedyś wyjąłem kabel i włożyłem go ponownie i było OK ale teraz automatycznie przełącza się na wyświetlacz laptopa.
W takich przypadkach zawsze trzeba wejść w ustawienia karty graficznej i dostosować rozmiar pulpitu do wielkości ekranu. Możesz jeszcze zobaczyć ze skalowaniem obrazu na pilocie telewizora, ale główną zasadą jest zmiana parametrów w komputerze.
Sposób ustawień w komputerze zależy od karty graficznej. Co do sposobu zmiany odsyłam pod ten link KLIKNIJ TU. Tam klikasz na rodzaj karty graficznej, na dole strony albo Nvidia, ATI, Intel.
Wiem jak to ustawić, bardziej zastanawia dlaczego tak się dzieje.Jeśli zrobię reset kompa obraz jest dopasowany idealnie (oczywiście w trybie wyświetlacz- telewizor cyfrowy) Ustawienia na tv wide, zoom nie mają znaczenia.Zauważyłem też że, jeśli mam odpalony jakiś odtwarzacz np. subeditplayer to komputer nie wykrywa mi telewizora dopiero po zamknięciu aplikacji zaczyna wykrywać.....
Taki jest system operacyjny. Kolejkowanie zadań, blokowanie i kontrolowanie procesów, ochrony antywirusowe itd. Na jednym komputerze wszystko będzie poprawne, na innym nie. Wystarczy jeden program powodujący konflikt, albo sterowniki jakieś firmy. U mnie jest to samo, chociaż ostatnio zapamiętuje ustawienia.