anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jakim kablem podłączyć 37w5500 do kina domowego

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Jakim kablem podłączyć 37w5500 do kina domowego

Ponownie Panowie zwracam się z prośbą o poradę.Do starego 21-calowego Trinitrona (model KV-21X5K) miałem podłączone kino domowe (Technics EH-60) najzwyklejszym kablem typu cinch-cinch.Efekt może nie był oszamiałąjacy ale nie miałem żadnego wyboru ponieważ stary TV miał tylko wyjście cinch.Obecnie zastanawiam się nad kupnem jakiegoś kabelka lepszej klasy.Do wyboru mam:
1.Kabel optyczny ze złotymi końcówkami.
2."Stare" podłączenie cinch-cinch również ze złotymi koncówkami.
Koszt obu podobny (około 50zł).
Co o tym sądzicie?Czy ktoś może miał, bądź ma podłaczone kino tymi kabelkami?Może ktoś ma jakieś inne propozycje?Czy te koncówki z 24-karatowego złota faktycznie polepszają jakoś dzwięku czy to tylko pic na wodę?
Ciekawostką jest że Bravia nie "pociągneła" podłączenia na starych cinchach.Pomimo tego iż przestawiłem w ustawieniach głośnik na system audio to z głosników usłyszałem tylko burczenie zamiast dzwięku.Może moja wieża bądź cinche są już za stare na nową technologię?

8 ODPOW. 8
tomeko
Początkujący

kondziak napisał(a):

1.Kabel optyczny ze złotymi końcówkami.

Jako że w przewodzie optycznym medium transmisyjnym jest światłowód przesyłający światło, metal i jego parametry elektryczne nie mają żadnego znaczenia. Złote końcówki to taki pic na wodę, żeby wyciągnąć kasę. W przypadku sp-dif i odległościach do kilkunastu metrów wystarczy przewód z plastikowymi końcówkami za kilka/kilkanaście złotych (oczywiście będą gorsze parametry mechaniczne, ale jak nie będziesz codziennie wkładał i wyciągał wtyczek, to to nie ma znaczenia).

kondziak napisał(a):

2."Stare" podłączenie cinch-cinch również ze złotymi koncówkami.

Tutaj typ końcówki i jej parametry elektryczne ma znaczenie, ale jest to sygnał analogowy i przy kiepskich połączeniach elektrycznych mogą pojawiać się zakłócenia (np przydźwięk), więc połączenie optyczne może być lepsze.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Co do kabli optycznych to są dwie szkoły. Jedna mówi, że jest różnica pomiędzy tymi najdroższymi, a najtańszymi. Druga mówi,że tej różnicy nie ma, albo jest nieodczuwalna. Również tak uważam. Bardziej liczy się długość kabla. Chodzi o to, aby był on jak najkrótszy. Przy kablach typu chinch (analogowe) dużo bardziej istotną rzeczą jest jakość wykonania i materiały w nich użyte. Wynika to przede wszystkim z charakterystyki sygnału analogowego.
Co do Twojego kina, jeśli masz głośniki stereo, to lepiej podłączyć dobrymi chinchami. Jeśli masz coś z dekoderem DD, to optycznym.

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Zapomniałem napisać.Długość jaka jest mi potrzebna to około 3 metry.System dolby surround pro logic (czyli 5 głośników bez soobowera :) ).Tylko że coś mi tak intuicja podpowiada że jak już iść do przodu to chyba jednak optyczny cyfrowy niż stary analogowy cinch?

Zimny_
Użytkownik

3m to sporo jak na optyka, ale poradzi sobie. Telewizor wysyła dźwięk w Dolby Digital, z tego co wiem jest on kompatybilny ze starszymi systemami jak Dolby Pro-Logic. Kupując kabel, kup taki ze średniej półki cenowej.

tomeko
Początkujący

Zimny napisał(a):

3m to sporo jak na optyka, ale poradzi sobie. Telewizor wysyła dźwięk w Dolby Digital, z tego co wiem jest on kompatybilny ze starszymi systemami jak Dolby Pro-Logic. Kupując kabel, kup taki ze średniej półki cenowej.

Ja mam połączenie optyczne 25m puszczone najtańszym dostępnym przewodem i działa bez problemu, ale oficjalnym limitem dla optycznego s/dif jest ok 10m.

Zimny_
Użytkownik

Sporo zależy od mocy sygnału, u mnie na poprzednim sprzęcie miałem chwilowo podłączony optyczny (sprawny) na 4m i nie wyrabiał. Poza tym jak dla mnie minusem jest barwa dźwięku. Wg mnie wydaje się zbyt płaski.

tomeko
Początkujący

W sumie parametry nadajnika i odbiornika są bardziej istotne dla długości światłowodu niż wtyczki i sam światłowód (zawsze będzie to plastikowe włókno wielomodowe - nie spotkałem szklanych włókien wielomodowych w zastosowaniach innych niż telekomunikacja)

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

http://www.allegro.pl/item747307014_kab ... dl_3m.html
http://www.allegro.pl/item749877795_3m_ ... usive.html
Czy te są w miarę dobrej klasy? Po z tych dwojga zastanawiam sie które wziąść.