Podziel się wrażeniami!
Ponownie Panowie zwracam się z prośbą o poradę.Do starego 21-calowego Trinitrona (model KV-21X5K) miałem podłączone kino domowe (Technics EH-60) najzwyklejszym kablem typu cinch-cinch.Efekt może nie był oszamiałąjacy ale nie miałem żadnego wyboru ponieważ stary TV miał tylko wyjście cinch.Obecnie zastanawiam się nad kupnem jakiegoś kabelka lepszej klasy.Do wyboru mam:
1.Kabel optyczny ze złotymi końcówkami.
2."Stare" podłączenie cinch-cinch również ze złotymi koncówkami.
Koszt obu podobny (około 50zł).
Co o tym sądzicie?Czy ktoś może miał, bądź ma podłaczone kino tymi kabelkami?Może ktoś ma jakieś inne propozycje?Czy te koncówki z 24-karatowego złota faktycznie polepszają jakoś dzwięku czy to tylko pic na wodę?
Ciekawostką jest że Bravia nie "pociągneła" podłączenia na starych cinchach.Pomimo tego iż przestawiłem w ustawieniach głośnik na system audio to z głosników usłyszałem tylko burczenie zamiast dzwięku.Może moja wieża bądź cinche są już za stare na nową technologię?
kondziak napisał(a):
1.Kabel optyczny ze złotymi końcówkami.
kondziak napisał(a):
2."Stare" podłączenie cinch-cinch również ze złotymi koncówkami.
Co do kabli optycznych to są dwie szkoły. Jedna mówi, że jest różnica pomiędzy tymi najdroższymi, a najtańszymi. Druga mówi,że tej różnicy nie ma, albo jest nieodczuwalna. Również tak uważam. Bardziej liczy się długość kabla. Chodzi o to, aby był on jak najkrótszy. Przy kablach typu chinch (analogowe) dużo bardziej istotną rzeczą jest jakość wykonania i materiały w nich użyte. Wynika to przede wszystkim z charakterystyki sygnału analogowego.
Co do Twojego kina, jeśli masz głośniki stereo, to lepiej podłączyć dobrymi chinchami. Jeśli masz coś z dekoderem DD, to optycznym.
Zapomniałem napisać.Długość jaka jest mi potrzebna to około 3 metry.System dolby surround pro logic (czyli 5 głośników bez soobowera ).Tylko że coś mi tak intuicja podpowiada że jak już iść do przodu to chyba jednak optyczny cyfrowy niż stary analogowy cinch?
3m to sporo jak na optyka, ale poradzi sobie. Telewizor wysyła dźwięk w Dolby Digital, z tego co wiem jest on kompatybilny ze starszymi systemami jak Dolby Pro-Logic. Kupując kabel, kup taki ze średniej półki cenowej.
Zimny napisał(a):
3m to sporo jak na optyka, ale poradzi sobie. Telewizor wysyła dźwięk w Dolby Digital, z tego co wiem jest on kompatybilny ze starszymi systemami jak Dolby Pro-Logic. Kupując kabel, kup taki ze średniej półki cenowej.
Sporo zależy od mocy sygnału, u mnie na poprzednim sprzęcie miałem chwilowo podłączony optyczny (sprawny) na 4m i nie wyrabiał. Poza tym jak dla mnie minusem jest barwa dźwięku. Wg mnie wydaje się zbyt płaski.
W sumie parametry nadajnika i odbiornika są bardziej istotne dla długości światłowodu niż wtyczki i sam światłowód (zawsze będzie to plastikowe włókno wielomodowe - nie spotkałem szklanych włókien wielomodowych w zastosowaniach innych niż telekomunikacja)
http://www.allegro.pl/item747307014_kab ... dl_3m.html
http://www.allegro.pl/item749877795_3m_ ... usive.html
Czy te są w miarę dobrej klasy? Po z tych dwojga zastanawiam sie które wziąść.