Podziel się wrażeniami!
Mam 40w5500 i kablówkę (cyfrowa + kilka kanałów HD). Nie mam dekodera tylko moduł CAM z kartą wsunięte w telewizor. Wszystko byłoby ok, gdyby nie brak polskich znaków w EPG. Wina nie leży w telewizorze, ponieważ obsługuje on polskie znaki (telegazeta, elektroniczna instrukcja obsługi).
Co może być przyczyną?
Czy można zaktualizować oprogramowanie tego telewizora?
Czy można zaktualizować oprogramowanie modułu CAM?
Przyczyną może być kompatybilność LCD i CAM. Niestety karty CAM nie są popularne, z czego wynika, że nie wszystkie działają prawidłowo, albo w ogóle nie działają. Możesz się zgłosić z problemem do operatora kablówki. Być może wymiana karty pomoże, jeżeli w ogóle są polskie znaki przez ten moduł. Spotkałem się pare razy z problemem, gdzie ktoś kupił w internecie moduł CAM który nie działał z LCD, po wymianie było już ok.
Co do aktualizacji LCD, jest taka możliwość, ale zapewne nie ma jeszcze aktualizacji. To jest nowy model, trzeba trochę poczekać.
Jak możesz, to podajmi nazwę i serię modułu CAM, oraz operatora sieci kablowej.
Kablówka to Asta-net w Pile. Moduł to Conax Technicrypt CX. Serwis w kablówce stwierdził, że to wina telewizora, ponieważ nie obsługuje polskich znaków.... Bez komentarza...
Wina leży po stronie modułu. Jak napisał Zimny z modułami jest duży problem i jak patrzyłem to chyba żadna firma tv nie podała który moduł jest w pełni kompatybilny z ich telewizorami. Więc kupujesz trochę w ciemno albo zadziała albo nie. Serwis trochę leci w kulki choć to trochę dziwne bo raczej nie powinni robić problemów.
Problem może być wyjaśniony w opisie tego modułu, z którego można wnioskować, że:
moduł zrobiony dla Szwecji przez Niemcy aby oglądać pakiety z Bułgarii i Albanii
znaki (telegazeta,
Sprawa wygląda zdecydowanie inaczej niż kolega domniemywa.
Wina leży tylko po stronie telewizora.
Moduł CAM rozkodowuje jedynie scramblowany strumień danych.
Nie dokonuje żadnego dekodowania ani też transkodowania danych typu text w rozkodowanym strumieniu.
To, iż TV poprawnie odbiera TXT nie ma żadnego związku z odbiorem danych EPG.
Są to dwa niezależne typy informacji - TXT związany jest ze strumieniem nadawcy
programu TV, natomiast EPG jest niezależnym strumieniem generowanym i dołączanym przez operatora stacji cyfrowej do wszystkich QAM-ów w sieci.
To czy wyświetlane dane z EPG zawierają poprawne polskie znaki, zależy od interpretacji i zaszycia w odbiorniku ( STB, TV ) odpowiedniej tablicy znaków.
A jako iż dla języka polskiego istnieje kilka standardów stąd wynikają te problemy.
pozdrawiam
Jacek
Dzięki kolego (zresztą też Jacku).
Więc czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego "problemu"...?
smok23 napisał(a):
Wina leży tylko po stronie telewizora.
smok23 napisał(a):
To czy wyświetlane dane z EPG zawierają poprawne polskie znaki, zależy od interpretacji i zaszycia w odbiorniku ( STB, TV ) odpowiedniej tablicy znaków.
smok23 napisał(a):
A jako iż dla języka polskiego istnieje kilka standardów stąd wynikają te problemy.
Zimny napisał(a):
Przyczyną może być kompatybilność LCD i CAM. Niestety karty CAM nie są popularne, z czego wynika, że nie wszystkie działają prawidłowo, albo w ogóle nie działają. Możesz się zgłosić z problemem do operatora kablówki. Być może wymiana karty pomoże, jeżeli w ogóle są polskie znaki przez ten moduł. Spotkałem się pare razy z problemem, gdzie ktoś kupił w internecie moduł CAM który nie działał z LCD, po wymianie było już ok.
Co do aktualizacji LCD, jest taka możliwość, ale zapewne nie ma jeszcze aktualizacji. To jest nowy model, trzeba trochę poczekać.
Jak możesz, to podajmi nazwę i serię modułu CAM, oraz operatora sieci kablowej.
Cieszą mnie wszystkie odpowiedzi, ale nie padła ta konkretna. Jeśli operator nie posiada innych modułów, a nie chcę mieć dekodera, czy jest sposób, aby to rozwiązać?
moim zdaniem nie ma takiej możliwosci
jacorro napisał(a):
Cieszą mnie wszystkie odpowiedzi, ale nie padła ta konkretna. Jeśli operator nie posiada innych modułów, a nie chcę mieć dekodera, czy jest sposób, aby to rozwiązać?