- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Minolta AF35-70/3,5-4,5 Co o tym sadzicie ?
Mam okazje kupić ten obiektyw za bardzo małe pieniądze, oglądałem już go jest w dobrym stanie. Ale jestem ciekaw opinii ludzi którzy się na tym znają możne ktoś go ma, miał i możne mi pomóc.Czy warto inwestować jakiekolwiek pieniądze w te szkło?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajam napisał(a):
franek4always napisał(a):
Jak wygląda więc sprawa z opisem ogniskowych na obiektywie, podawane są cyferki jak dla matrycy APS-C czy FF?
Zawsze dla małego obrazka czyli FF![]()
Wyszedł z tego już mały off topic, ale jak zaczęliśmy już drążyć ten temat to go skończmy. Jeśli możesz to wytłumacz mi taką rzecz:
Robię zdjęcie w trybie RAW dwoma obiektywami, podglądam je w dedykowanej aplikacji Image Data Converter SR, okienko "Image Properties" sekcja "Lens":
1.Kit 18-70 - pokazuje: DT 18-70mm F3.5-5.6
2.Sigma 17-70 - pokazuje: 24-105mm F3.5-4.5
Skąd się bierze różnica?
Dla uzupełnienia wątku polecam artykuł na: http://www.fotografuj.pl/Article/Pole_kat_widzenia_obiektywu_aparatu/id/69/page/1#content Na stronie 4 są wykresy obrazujące kąt widzenia aparatu dla tych samych ogniskowych dla matryc FF i APS-C
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bo Sigma nie jest obiektywem systemowym i podszywa się pod systemowy. Aparat Sony nie zobaczą innych obiektywów jak Sony lub Minolta.
Co zresztą nie przeszkadza im działać
Identyfikacja pozwala na przykład na poprawę działania stabilizacji lub korektę AF w A900. obiektywy Sigmy nie są w systemie zatem muszą się "podszywać"
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
gnembon napisał(a):
Bo Sigma nie jest obiektywem systemowym i podszywa się pod systemowy. Aparat Sony nie zobaczą innych obiektywów jak Sony lub Minolta.
Co zresztą nie przeszkadza im działać
Identyfikacja pozwala na przykład na poprawę działania stabilizacji lub korektę AF w A900. obiektywy Sigmy nie są w systemie zatem muszą się "podszywać"
Hm, jeśli jest tak jak mówisz to dlaczego dla obiektywu Sigma 75-300 pokazuje: 75-300mm F4.5-5.6?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Hm, jeśli jest tak jak mówisz to dlaczego dla obiektywu Sigma 75-300 pokazuje: 75-300mm F4.5-5.6?
Bo te obiektywy mają bardzo zbliżone ogniskowe i światło.
W przypadku Sigmy 17-70 to właśnie światło na końcu decyduje o tym, że program identyfikuje obiektyw jako 24-105
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajam napisał(a):
Bo te obiektywy mają bardzo zbliżone ogniskowe i światło.
W przypadku Sigmy 17-70 to właśnie światło na końcu decyduje o tym, że program identyfikuje obiektyw jako 24-105![]()
To światło czy system, a może obydwie rzeczy na raz? Jest ktoś w stanie to do końca wyjaśnić?
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »