- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Monitor do obróbki zdjęć - doświadczenia
Witam.
Znalazłem kilka tematów na forum odnośnie monitorów, ale nie pokryły wszystkich moich pytań, więc wrzucam jako nowy temat.
Chciałbym dowiedzieć się od forumowiczów o doświadczenia ze swoimi monitorami. Zależy mi na opinii wszystkich użytkowników. Tych dla których na razie fotografia to pasja i tych dla, których jest to zarobek.
Posiadam standardowego lapka(jak go kupiłem kosztował 1600 zł) i często się łapie, że u mnie zdjęcie wygląda extra, a już u kogoś na innym monitorze wstyd mi za zdjęcie - ciemne , przekolorowane itp.
Zamierzam zakupić albo laptopa z lepszą matrycą , albo lepszy monitor.
Z forum wiem że wykorzystywane są obydwa rodzaje monitorów - LCD i CRT.
Nie mam styczności z monitorami, które już można nazwać semi profesjonalne (1000 -2000 zł) więc moje pytanie:
Czy dobry CRT (sprawdzony - mam dostęp do sklepu z dużą ilością takiego sprzętu) jeszcze niezużyty typu Eizo, Sony, Dell będzie miał lepsze kolory i kontrast niż nowy LCD typu http://www.ceneo.pl/2142544s lub Eizo do 2000 zł ?
Pozdrawiam i dzięki za opinie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Misiek025 napisał(a):
Wiadomo że cyfrowe łącze daje wielką różnice w wyświetlaniu zdjęć czy filmów w postaci wyświetlanych detali i ich jakości, ale czy by miało wpływ na kontrast i jasność ?
W kontraście i jasności nie ma żadnej różnicy między VGA a DVI, jedynie duże różnice widać w szczegółach, szczególnie na tekscie, albo w programach CAM/CAD, sam właśnie będę ustawiał mojego wiekowego SONY G200, bo na porządne LCD do obróbki zdjęć stać mnie nigdy nie będzie
Ostatnio miałem postawionego LCD HP1955, obok mojej IIyamy 22" której używam codziennie do normalnej pracy przy kompie. Różnica w barwie była na tyle duża, mimo ustawień bieli itp, zdjęcia wyglądały różnie na obydwu monitorach.
Znajomy (mankament.pl) obrabia zdjęcia na macbook pro i jest zadowolony.
PS. Tadeusz, podał fajne rozwiązanie, ustawić monitor, wywołać zdjęcia w fotolabie, porównać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja używam monitora firmy Getway na bazie matrycy Samsunga
FPD 2485W .Jest to monitor HD 24 cale kosztował ok 1200 zł
dwa w firmie i jeden w domu
Uzywam 4 lata i jestem bardzo zadowolony
Pozdrawiam Janusz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
NEC jest na prawdę dobrym monitorem. Za ten 'kwit' na pewno warty zastanowienia i zakupu.
Największa różnica jaką zobaczysz, to szczegóły w ciemnych i jasnych partiach obrazu.
Większość monitorów ma z tym problem i np poniżej 10% i powyżej 90% szarości pokazują już tylko czarną lub białą plamę - czasami zakres ten jest jeszcze większy (to już dramat).
Jeżeli myślisz o wydrukach papierowych, to będziesz musiał bardzo dobrze wykalibrować monitor. Zmiana z 6500K (standard) na 5000K będzie konieczna. Inaczej wydruki będą różniły się od tego, co widać na monitorze.
Dla mnie najważniejsze to było właśnie 'zobaczenie' tego, co na zdjęciu jest zarejestrowane w czarnych i białych partiach, oraz płynność przejść tonalnych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Na moim lapku HP 6730s od razu musiałem zmniejszyć jasność bo było mocno zawyżona
(co do stron z kalibracją monitora). Druga sprawa to matryca lapka pokazuje kolory strasznie spłowiałe, więc często nie wiem jaki będzie efekt na wydruku. Na lapku mam ok , a już na wydruku widać że przesadziłem z kontrastem. Jest to męczące i już wolę zainwestować w Neca i kontrolować obróbkę, a poczekać za obiektywem, który był w planach. A z resztą na razie im dłużej mam moją kochaną Sony 50mm 1.8 tym więcej mnie zaskakuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja też za jakiś czas przymierzę się do stacjonarnego z dobrym monitorem, więc chętnie śledzę wątek;)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
pawelszymanski6 napisał(a):
moim zdaniem podłączanie takiego monitora pod analogowe wyjście (tak rozumiem vga) jest bez sensu.
Jest sens
Sam od kilku dni mam nec'a P221w podłączonego do lapka
Pamiętaj tylko o kalibracji monitora, u mnie bardzo dużo się zmieniło
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kalibracja? Może mówmy raczej o optymalizacji ustawień pod wydruk lub zwyczajnie korekcie jasności bo to często jest bolączka LCD z tego segmentu.
Często fabrycznie ustawiony monitor świeci znacznie lepiej niż po magicznych procedurach jakie można znaleźć w sieci, szczególnie że tak naprawdę poruszamy się w obszarach budżetowych monitorów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Misiek025 napisał(a):
Hejka. ... ...
Zaznaczam że laptop ma wyjście tylko VGA i pewnie max rozdzielczość monitora na tym wyjściu będzie 1024x768
Oczywiscie najlepiej jest łaczyć komputer lub laptop do monitora mozliwie jak najlepszym łączem.
Ale z mojego doswiadczenia na różnych monitorach firmy ASUS, takimi za 700zł, za 1500 i za 5000 różnice są niewielkie pomiedzy HDMI a VGA.
O tego lapka, sie nie martw więc.
O tego lapka, więc sie nie martw.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Gucio50 napisał(a):
Ale z mojego doswiadczenia na różnych monitorach firmy ASUS
Nie no jak ASUS to nie mam pytań....ta firma robi mega monitory, szczególnie do zastosowań typu grafika/fotografia, więc nie ma lipy - takie EIZO czy NEC mogą się schować
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajam napisał(a):
Kalibracja? Może mówmy raczej o optymalizacji ustawień pod wydruk lub zwyczajnie korekcie jasności bo to często jest bolączka LCD z tego segmentu.
Często fabrycznie ustawiony monitor świeci znacznie lepiej niż po magicznych procedurach jakie można znaleźć w sieci, szczególnie że tak naprawdę poruszamy się w obszarach budżetowych monitorów.
Popraw mnie jeżeli się mylę, ale urządzenie i1Display2 służy do kalibracji monitora - stworzeniu modelu barw ICC pod konkretny monitor oraz dostosowaniu kontrastu, jasności, czarni oraz kolorów RGB. Wszystko po to żeby wydruki w fotolabie jak najdokładniej odwzorowywały to co widzimy na ekranie monitora.
Podkreślam że specem w tej dziedzinie nie jestem.